Слављенички делиријум у Италији, титула се славила до зоре

РИМ: Италија и Италијани провели су ноћ у делиријуму славља, након што је национални фудбалски тим освојио титулу првака Европе.
Italija evropski sampion/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП/Италија Европски шампион

Све до зоре улице и тргови градова широм земље били су препуни света, младих и старих који су прослављали победу уз плес, музику, игре, вику, звукове сирена, туба, националну химну, па медији кажу да се чини да у Италији нико није спавао.

У Напуљу су, као да је прослава Нове године, организовали велики ватромет, а улицама су инсценирали “сахрану Енглеске”, са погребним колима и музиком.

У Милану, пише лист “Ла Стампа”, пресрећни навијачи су се попели на кров трамваја и плесали, отварале су се боце шампањца. У општем хаосу повређено је 15 особа од којих троје малолетника теже, од петарди и топовских удара.

Полиција је надгледала ситуацију, али није реаговала на масовно окупљање.

Претежно су, како извештава агенција Анса, надгледали ситуацију и покушавали да спрече евентуале повреде или штете, као на пример у Трсту, на фонтани на главном тргу.

Јутрошње италијанске новине доносе наслове попут “Будућност је наша”, “Италија непобедива”, “Италијанско ремек дело”, “Плави су на крову Европе”, “Италијански брексит” и слично.

Медији доносе и анализе социолога и психолога, који упоређују фудбал са политичком ситуацијом, а главна порука је да је ово “тимска победа, заслужена након двогодишњег одрицања”, пише лист “Хафингтон пост”.

Победнички тим данас ће примити прво премијер Марио Драги, а затим ће фудбалере који су Италији донели европски трофеј након 53 године, примити и председник Серђо Матарела, који је утакмицу пратио директно са трибина у Вемблију.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести