СП у Катару: Хрватска пеналима послала кариоке назад у Бразил

Први фаворит Мундијала у Катару, селекција Бразила испала је у четвртфиналу после пенал-рулета у мечу са Хрватском.
w
Фото: FoNet

Трагичари су били Родриго, којем је Ливаковић одбранио једанаестерац и Маркињос који је погодио стативу. „Кариоке“ су све време меча били бољи, имали лопту у својим ногама, неколико сјајних прилика, али је голман „ватрених“ Ливаковић бранио фантастично. Имали су Бразилци и предност у надокнади, али несхватљиво су погрешили, кренули у напад и Хрвати су успели да изједначе. А у пеналима срећа је поново била на страни „ватрених“, који су и против Јапана прошли после извођења једанаестераца.

И један и други тим у утакмицу су ушли опрезно, играло се углавном на средини терена. Малу инцијативу су имали Бразилци, али су и Хрвати добро парирали, високим пресингом успели су да успоре нападе „кариока“ и онда, једноставним акијама по десној страни терена преко Јурановића кретали у напад. После једне такве акције Перишић је имао прилику, али је за делић секунде закаснио и није успео добро да захвати лопту и шанса је пропала.

Бразилци су покушавали углавном преко Виницијуса, али нису успели ништа конкретно да ураде у првом делу сусрета, Имали су две полуприлике, први пут је ударац Винцијуса изблокрао Гвардиол, а  мало затим у наставку акције ударац Нејмара лако је зауставио голман Ливаковић.

Наставак меча донео је много бољи фудбал. „Кариоке“ су убрзали  ритам и тако успели донекле да поремете одбрану хрватске репрезентације. Већ после три минута игре у другом полувремену Нејмар је имао прилику, али се касније испоставило да  је на зачетку акције био у офсајду. Мало затим промешао је одбрану „ватрених“ ушао у шеснаестерац и са десетак метара искоса тукао, али је Ливаковић био на месту. Бразилци су наставили да стежу обруч и Пакета се некако изненада нашао сам испред Ливаковића. Тукао је добро, али је голман хрватске репрезентације ушао у шут и телом спречио лопту да се нађе у мрежи.

Фото: FoNet

Имали су Бразилци инцијативу, али некако нису успели да сломе отпор „ватрених“ који су се определи за одбрану свог гола. Нову прилику је опет имао Нејмар, али је Ливаковић опет за делић секунде био бржи и шанса је пропала. Потом је Пакета шутирао са десетак метара, али је голман Хрвата поново био сигуран.

Слика на терену се није много променила ни у продужецима. Бразилци су нападали, а Хрвати су се грчевито бранили. Издржали су „ватрени“ петнаестак минута, али онда, после једног дуплог паса, Нејмар се нашао сам испред Ливаковића и рутински сместио лопту у мрежу.

Хрвати су морали да се отворе и кренули су у напад, и када се чинило да немају више шансе, после једне контре Оршић је уз помоћ Маркињоса погодио мрежу и утакмица је отишла у пенале.

Хрватска - Бразил 1:1 (0:0) / пенали 4:2

ДОХА: Стадион Еђукејшен сити, гледалаца 42.583, судија: Мајкл Оливер (Енглеска), стрелац: Нејмар у 105+1 за Бразил, а Петковић у 116. минуту за Хрватску. Стрелци са пенала: Каземиро и Педро (Бразил), Влашић, Мајер, Модрић и Оршић (Хрватска). Ударац Родрига одбранио је Ливаковић,а Маркињос је погодио стативу.

Жути картони: Данило, Каземиро, Маркињос (Бразил), Брозовић (Хрватска).

БРАЗИЛ: Алисон -  Милитао (Александро), Маркињос, Тијаго Силва, Данило -  Каземиро, Пакета (Фред) -  Нејмар, Рафиња (Антони), Винисијус Жуниор (Родриго) -  Ришарлисон (Педро).

ХРВАТСКА: Ливаковић -  Јурановић, Ловрен, Гвардиол, Соса (Будимир) -  Брозовић (Оршић), Модрић, Ковачић (Мајер), Пашалић(Влашић) -  Перишић, Крамарић (Петковић)

 Г. Ковач

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести