СП у Катару: Пирова победа Тунишана против Француске

Репрезентација Туниса успела је да победи селекцију Француске, без девет фудбалера који су играли против Данске у претходном колу, али  им то није било довољно за пласман међу 16 најбољих тимова на Мундијалу.
w
Фото: FoNet

Била је то чудна утакмица у којој су Тунушани нападали, а Французи тек уласком Мбапеа и другова показали право лице, а добила епилог тек када је судија Конгер одсвирао крај. Наиме, установљено је да је Гризман у осмом минуту надокнаде погодио мрежу из недозвољене позиције па, иако је на семафору већ стајало да је резултат 1:1, гол је поништен. Међутим, то ништа није променуло јер су Французи и тако освојили прво место у групи.

Свесни да им само победа доноси шансу да се нађу у другој фази Мундијала, Тунишани су кренули од првог минута нападачки и таква тактика могла им се исплатити већ у 9. минуту јер су после прекида и центаршута Бен Рамадана Гандри са десетак метара лопту убацио у мрежу. Међутим, испоставило се да је штопер Тунишана био у офсајд позицији.

Французи који су играли у шареном саставу у првих двадесетак минута нису личили на себе, што није ни чудо јер су шансу углавном добили резервисти, па ни једном нису угрозили голмана Дамена. На другој страни, Тунишани су наставили са нападима, али нису успели да створе ни једну прилику.

Триколори су се консолидовали негде око 25. минута, преузели инцијативу и преко Комана имали сјајну прилику. Али нападач Бајерна није добро примио лопту, отишао је и сувише улево и тукао слабо поред гола. А Тунишани су се добро бранили и покушавали брзим и једноставним акцијама да дођу до прилике, имали су и две лепе прилике, али су слабо шутирали. Оба пута је Хазири шутирао, али није имао среће, први пут је времешни Мадандана зауставио његов шут, а потом је гађао изнад пречке.

И на почетку другог дела Тунишани су имали велику прилику, после једног дуела Кхазри се нашао сам искоса испред Манданде, али је тукао преко гола. А само пет минута касније Тунис је повео, Фофана је изгубио лопту на средини терена, а она је дошла до Кхадрија, који је у слалому  заобишао неколико играча Француске и онда са ивице шеснестерца погодио леви доњи угао. После примљеног гола селектор Француза Дешам је у ватру убацио „тешку артиљерију“ Мбапеа, Гризмана, Рабиоа и Дембелеа и у последњем минуту надокнаде „триколори“ су успели да погоде мрежу. Међутим, када је утакмица већ завршена ВАР је установио да је приликом центаршута Гризман био у офсајд позицији.

Тунис - Француска 1:0 (0:0)

ДОХА: Еђукејшен стадион, гледалаца 40.000, судија. Конгер (Нови Зеланд), стрелци: Кхазри у 59.  минуту за Француску,  жути картон: Кхазри (Тунис). 

ТУНИС: Дамен - Кечрида, Мериа, Талби, Малул - Бен Ромдане(Шелали), Гандри, Лаидуни, Шкири - Слимане (Абди), Кхазри(Жебали).

ФРАНЦУСКА: Манданда - Конате, Варан(Салиба),  Дисаси, Камавинга - Фофана (Гризман), Чуамени, Гендузи (Денбеле), Верету (Рабио) - Коман(Мбапе), Коло Муани.

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести