Србија данас против Норвешке тражи шансу за одлазак на ЕП

НОВИ САД: Фудбалска репрезентација Србије данас игра једну од најважнијих утакмица у последњих неколико година.
uefa liga nacija
Фото: UEFA Nations League

У првом колу плеј-офа за одлазак на Европско првенство наш национални тим  у Ослу се састаје  са селекцијом Норвешке. Победник овог меча састаће се у баражу са бољим из окршаја Шкотска–Израел.

Жреб нам није био наклоњен пошто су Норвежани  најбоље рангирани у нашој плеј-оф групи, али нису непобедиви и поред тога што ће бити домаћини. Традиционално против Норвежана играмо добро, у до сада 15 међусобних сусрета  чак 10 пута смо славили, два пута ремизирали  и само три пута терен напуштали погнутих глава. Додуше, давно се нисмо састали, с тим што последњих неколико година Норвежани играју баш добро, а у својим редовима имају и ново фудбалско чудо - нападача Ерлинга Халанда, за којег се отимају најбогатији клубови.

Шансе за пласман у барж су, чини се, пођеднаке. Чињеница је да наш тим у првим мечевима новог циклуса Лиге нација, у сусретима са Русијом (0:3) и Турском (0:0), играо доста бледо, што је и чекивано с обзиром да је већина фудбалера била ван такмичарског ритма,али ни Норвежани нису блистали. Истина, нокаутирали су Ирце у Бефасту (5:1), али су на свом терену изгубили од Аустрије (1:2).

-  Много смо спремнији него што смо били за утакмице  са Русијом и Турском. Играчи сада имају у ногама четири-пет утакмица, што је од немерљивог значаја с обзиром да нам у Ослу следи веома захтеван меч. Ако добро уђемо у дуел сигуран сам да ћемо на крају славити. Норвежани имају добар тим и не чини га  само Халанд, он је само један од играча и верујем да ћемо га зауставити. Настојаћемо да играмо онако как нама одговара, спустићемо лопту и покушати пас игром да направимо вишак. У сваком случају нећемо се бранити – најави је селектор Љубиша Тумбаковић

У претходна два меча у последњој линији имали смо три фудбалера, вероватно се тактика неће мењати ни у Ослу.

- Видећемо како ће то све изгледати, али јасно је да се нећемо прилагођавати Норвежанима, покушаћемо да им наметнемо нашу игру и да их што више удаљимо од нашег гола. Норвежани су изуизетно снажни, добри у скок игри и добри тркачи, а против таквих екипа је пас игра најбоља.  Имали смо јуче добар тренинг, покуашали смо да уиграмо линије, није изгледало лоше, али видећемо како ће све то изгледати на терену. Ипак, одрадили смо само два права тренинга од окупљања – подсетио је селектор  Атмосфера у репрезентацији је добра, играчи су свесни великог задатка и уверени су да могу до повољног резултата .

- Све је у нашим рукама- тврди капитен Александар Коларов. – Одгледали смо неколико последњих мечева Норвежана и снимили њихову игру. Имају квалитет, одлични су у контрама, али недостаје им идеја када нападају. Имају и мана у одбрани и то морамо да искористимо. Халанд јесте добар фудбалер, све се врти око њега, али није незаустављив. Њему  треба условн речено помоћник, фудбалер који ће му сервирати лопту, сам ништа не може да уради. Верујем да смо спремни да успешно положимо овај тежак испит.   Највише се у нападу очекује од Александра Митровића, који  у дресу репрезентације увек игра одлично.


ОСЛО: Улевал стадион, судија: Данијеле Орсато (Италија), почетак у 20.45, ТВ пренос на Нова С

НОРВЕШКА: Јарстан -  Алесами, Ховланд, Ајер, Елабделуји – Јохансен, Ељенуси (Берге), Норман, Едегор- Халанд, Серлот

СРБИЈА: Дмитровић – Миленковић, С. Митровић, Коларов – Лазовић, Немања Максимовић, Гудељ, Милинковић – Савић, Радоњић (Младеновић) - Тадић, А. Митровић


- Није важно ко ће постићи погодак, важно је да славимо. Очекује нас тешка и компликована утакмица против изузетно чврстог противника. Норвежани играју слично Енглезима, са дугачким лоптама и са много скокова. Навикао сам на такву игру и надам се најбољем – победи – поручи је наш најбољ стрелац.

У табору Норвежана атмосфера је веома позитивна, селекторски дојац Оле Санд – Ларс  Лагебек  је уверен да ће из овог дуела изаћи као победници.

- Све смо испланирали до наситнијег детаља, Иираћи су потпуно спремни, месец дана се припремамо за овај окршај. Сваки играч је још пре десетак дана добио  видео снимак са игром сваког репрезентативца Србије. Наш циљ је јасан - желимо на Европско првенство.Мислим да смо  у  предности зато што се утакмица игра у Ослу и што смо у овом тренутку нешто спремнији- сматра Оле Санд.

Г. Ковач      

 

ПЛЕЈ-ОФ ЗА ЕП

 

А лига

Бугарска - Мађарска (20.45)

Исланд - Румунија      (20.45)

 

Б лига

БиХ - С. Ирска   (20.45)

Словачка - Ирска       (20.45)

 

Ц лига

Норвешка - Србија     (20.45)

Шкотска - Израел       (20.45)

 

Д лига

Грузија - Белорусија (18)

С. Македонија - Косово (20.45)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести