Србија, Грчка, Румунија и Бугарска за организовање ЕП и СП

БЕОГРАД: На састанку квадрилатерале Грчке, Румуније, Бугарске и Србије, у Солуну је потписан Меморандум који пружа оквир за подношење заједничких кандидатура за Европско и Светско првенство у фудбалу, саопштено је из Министарства омладине и спорта Србије.
udovicic memorandum
Фото: Promo/MOSS

На састанку квадрилатерале у Солуну - министри омладине и спорта Србије Вања Удовичић, Бугарске Красен Кралев, Румуније Константин Богдан Матеи и заменик министра спорта Грчке Јоргос Василијадис потписали су Меморандум о оснивању Иницијалног организационог комитета за подношење заједничких кандидатура за Европско првенство 2028. и Светско првенство 2030. године у фудбалу.

Како се наводи у саопштењу, Иницијални организациони комитет чиниће по четири представника сваке земље - и то министар надлежан за спорт или његов представник, један званичник и два представника националних фудбалских савеза.

Изузетно сам задовољан што смо данас у Солуну направили велики корак ка амбициозном заједничком циљу, чија би реализација дала значајан допринос развоју фудбала и целокупног система спорта и подстрек развоју комплетне фудбалске, спортске и опште инфраструктуре. Основни задатак Иницијалног организационог комитета биће да успостави оквир за подношење заједничких кандидатура за домаћинство ЕП 2028. и СП 2030. у фудбалу, рекао је Удовичић.

Додао је да би то подразумевало евидентирање захтева организатора по питању правила кандидатура, утврђивање постојећих националних капацитета у погледу испуњености свих услова - и, коначно, установљење додатних потреба сваке земље - важних за испуњење свих услова кандидатуре. 

Поносан сам на улогу Србије у овом јединственом пројекту, и захвалан свим партнерским државама и њиховим цењеним представницима на изузетном доприносу његовом остварењу и учвршћивању узајамног пријател?ства и регионалне сарадње", истакао је Удовичић.

У саопштењу се додаје да је планирано да Иницијални организациони комитет за подношење заједничких кандидатура заседа два пута годишње или када се за тим укаже потреба, а председавање се врши наизменично, по принципу ротације по абецедном реду имена држава.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести