Србија још увак има шансе да се пласира у осмину финала

По­раз про­тив Швај­цар­ске (1:2) уда­љио је на­шу фуд­бал­ску ре­пре­зен­та­ци­ју од осми­не фи­на­ла Мун­ди­ја­ла, али на­да још увек ти­ња да мо­же­мо ме­ђу 16 нај­бо­љих фуд­бал­ских ре­пре­зен­та­ци­ја све­та. На­рав­но, за­то нам је по­тре­бан под­виг, мо­ра­мо да по­бе­ди­мо јед­ну од нај­бо­љих ре­пре­зен­та­ци­ја све­та Бра­зил у сре­ду у Мо­скви.
t
Фото: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

На­ша по­зи­ци­ја ни­је ла­ка јер су "ка­ри­о­ке” без об­зи­ра не бле­де игре у пр­ва два ме­ча, јед­ни од фа­во­ри­та пр­вен­ства, али на­де има. У ме­чу са Швај­цар­ском ни­смо има­ли сре­ће, по­ред из­у­зет­но мо­ти­ви­са­них "сајyија" за про­тив­ни­ка има­ли смо и  не­мач­ког ар­би­тра Фе­лик­са Бри­ха, ко­ји је  био бла­го­на­клон Швај­цар­ци­ма, а чи­ни се да је и по­гре­шио ка­да ни­је по­ка­зао на бе­лу тач­ку ка­да су Сте­фан Лих­штај­нер и Фа­би­јан Шар рвач­ким за­хва­том сру­ши­ли на пе­тер­цу Алек­сан­дра Ми­ро­ви­ћа. Ме­ђу­тим, глу­по је кри­ви­ти су­ди­је по­сле по­ра­за, и си­гур­но да они ни­су узрок на­шег не­у­спе­ха, али да су ути­ца­ле на ток ме­ча у то не­ма сум­ње.

Швај­цар­ци су нас пре­тр­ча­ли, по­бе­ди­ли су нас по­сле пра­ве ро­вов­ске бор­бе. Мо­ра­мо при­зна­ти да смо у ве­ћем де­лу су­сре­та би­ли у под­ре­ђе­ном по­лу­жа­ју, до­ду­ше у так­тич­ком над­му­дри­ва­њу ду­у­го смо се до­бро но­си­ли са из­у­зет­но мо­ти­ви­са­ним и сна­жним фуд­ба­ле­ри­ма Швај­цар­ске, али ни­смо из­др­жа­ли,а ни­смо има­ли ни сре­ће. На­ив­но смо при­ми­ли го­ло­ве, кре­ну­ли смо без раз­ло­га у на­пад, за­бо­ра­ви­ли на од­бра­ну и оста­ви­ли упор­ним Швај­цар­ци­ма ве­ли­ки про­стор за кон­тре ко­је су они зна­ли и да ис­ко­ри­сте.    

Меч са Швај­цар­ци­ма тре­ба што пре за­бор­сви­ти и окре­ну­ти се сле­де­ћем про­тив­ни­ку Бар­зи­лу,због су­диј­ске гре­шке ни­ка­да се у исто­ри­ји фуд­ба­ла ни­је по­нов­ци­ла не­ка утак­ми­ца, ка­мо­ли про­ме­нуо ре­зул­тат. .

Мла­ден Кр­ста­јић, се­лек­тор фуд­бал­ске ре­пре­зен­та­ци­је Ср­би­је, ре­као је да је еки­па по­ку­ша­ла да ри­зи­ку­је у по­след­њих де­се­так ми­ну­та ка­да је ве­зног игра­ча (Ми­ли­во­је­ви­ћа) за­ме­нио офан­зив­ним ве­зним (Ра­до­њи­ћем).

- До­бро смо отво­ри­ли утак­ми­цу, зна­ли смо да нас че­ка те­жак дуел. Би­ло је до­ста до­брих на­па­да са обе стра­не и пр­во по­лу­вре­ме би­ло је она­ко ка­кво смо же­ле­ли - ре­као је Кр­ста­јић. - У на­став­ку смо ра­но при­ми­ли гол, ве­о­ма на­и­ван, и он­да је утак­ми­ца до­би­ла дру­ги ток. По­ку­ша­ли смо да ри­зи­ку­је­мо у по­след­њих де­сет ми­ну­та, ка­да смо за­ме­ни­ли ве­зног игра­ча са офан­зив­ним, и да до­би­је­мо утак­ми­цу, с об­зи­ром да смо зна­ли да игра­мо са Бра­зи­лом у по­след­њем ко­лу - ка­зао је се­лек­тор.  

Кр­ста­јић је уве­рен да  мо­же­мо до по­бе­де у ме­чу са Бра­зи­лом и да ће еки­па да­ти све од се­бе и да не­ће од­у­ста­ти од бор­бе за дру­ги круг.  

- Би­ће те­шко, Бра­зил­ци су мо­жда и глав­ни фа­во­ри­ти за ти­ту­лу, али ви­ди­те да фа­во­ри­ти не по­бе­ђу­ју . И они има­ју ма­на, си­гур­но да не­ће­мо да по­клек­не­мо и учи­ни­ће­мо све да на­пра­ви­мо ре­зул­тат ко­ји на­ма од­го­ва­ра.

Фото: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Ка­пи­тен Ср­би­је Алек­сан­дар Ко­ла­ров ис­та­као је да је кри­ви­ца за по­раз од Швај­цар­ске ис­кљу­чи­во на на­шем ти­му. "Ор­ло­ви" су во­ди­ли до 52. ми­ну­та про­тив Швај­цар­ске, али су "сјаyије" пре­о­кре­ну­ле ре­зул­тат у фи­ни­шу.

- Отво­ри­ли смо до­бро утак­ми­цу, зна­ли смо без об­зи­ра на ре­зул­тат да је Швај­цар­ска опа­сан ри­вал. Има­ли смо утак­ми­цу у сво­јим ру­ка­ма. Са­мо на­шом кри­ви­цом смо из­гу­би­ли. При­ми­ли смо та два го­ла, по­себ­но пр­ви са дис­тан­це, дру­ги из кон­тре, то су ства­ри ко­је не би тре­ба­ло да се де­ша­ва­ју -  ре­као је Ко­ла­ров. - Те­шко је, по­себ­но на­ма игра­чи­ма. Има­мо још јед­ну утак­ми­цу, са­мо је­дан ре­зул­тат нас во­ди да­ље. Да­ће­мо све од се­бе. Так­ми­че­ње је та­ко да не­ма вре­ме­на за мно­го раз­ми­шља­ња. Тре­ба из­ву­ћи по­у­ке, нај­бит­ни­је је да се пси­хо­ло­шки вра­ти­мо. Има­мо 4-5 да­на да се од­мо­ри­мо и спре­ми­мо. Про­тив Бра­зи­ла не­ма­мо шта да из­гу­би­мо. иде­мо на по­бе­ду. Игра­чи ће "на­ме­сти­ти гла­ву", зна­мо шта је Бра­зил али иде­мо на по­бе­ду. Хва­ла на­ви­ја­чи­ма на ве­ли­кој по­др­шци, ре­зул­тат­ски ни­је би­ло сјај­но. Знам да ће их би­ти у ве­ли­ком бро­ју и у Мо­скви, по­ку­ша­ће­мо да се оду­жи­мо.

Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Ка­ри­о­ке" има­ју за­и­ста сја­јан тим, са­ста­вјен иод од­лич­них по­је­ди­на­ца, али за са­да игра­ју да­ле­ко ис­под оче­ки­ва­ња. Глав­не зве­зде Неј­мар, Ви­ли­јам и Ку­ти­њо и су­ви­ше со­ли­ра­ју, од­бра­на ни­је ком­пакт­на, што се ви­де­ло и у окр­ша­ји­ма Бра­зи­ла­ца са Швај­цар­ци­ма и Ко­ста­ри­кан­ци­ма. Уз до­бру так­ти­ку, бор­бе­ност ко­ја ни­је не­до­ста­ја­ла ни у прет­ход­ни­ом ме­че­ви­ма и уз ма­ло сре­ће мо­гли би  и и до успе­ха у ме­чу са “ка­ри­ко­ка­ма”.

Г. Ко­вач

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести