Србија против Аустрије доживела први пораз у квалификацијама за СП

Аустрија - Србија 3:2 (1:1) БЕЧ: Стадион „Ернст Хапел“, гледалаца 42.400, судија: Краловец (Чешка).
1
Фото: EPA-EFE/LISI NIESNER

Стрелци: Буркшталер у 25, Арнаутовићу 76. и 90. минуту за Аустрију, а Миливојевић у 11. и Матић у 83. минуту за Србију. Жути картони: Вебер, Илсанкер, Буркшталер, Бауер, Драговић (Аустрија).
АУСТРИЈА: Линднер 7, Бауер 7, Драговић 7, Дансо 7, Вебер 7, Баумгартлингер 7, Илсанкер 7, Грлић 7 (Лазаро), Кајнц 6 (Шауб), Арнаутовић 8, Буркшталер 8 (Грегорич).
СРБИЈА: Стојковић 8, Ивановић 6, С. Митровић 5, Настасић 5, Рукавина 6 (Љајић), Коларов 6, Матић 6, Миливојевић 6, Тадић 6, Гаћиновић 6 (Пријовић), А. Митровић 6.

Србија је прокоцкала прву меч лопту за оверу пласмана на Светско првенство. Једноставно, еуфорија која је захватила "Орлове" у "српском Бечу" није нам донела ништа добро у дуелу са отписаним Аустрајинцима. Доживели смо у 9. колу први неугодан пораз који истина, не боли много јер постаје и поправни испит већ у понедељак против Грузије када нам је тријумф неопходан да бисмо се домогли толико жељене завршне смотре светског фудбала у Русији.

Несхватљиво бледо издање изабраника селектора Муслина против разиграних Аустријанаца, а пораз није могао да спречи ни сјајни Владимир Стојковић који је одбранио пет-шест "зицера". Дувала је промаја у нашој одбрани што је домаћин зналачки кажњавао. Поновила се она бурна утакмица из Београда, али епилог је овога пута био другачији и све је отишло на воденицу Аустријанаца. Можда је опомена стигла у прави час јер и даље све држимо у својим рукама, сами одлучујемо о својој мундијалској судбини.

Стадион "Ернст Хапел" није био испуњен до последњег места, али је личио на Србију у малом, уосталом као и сам град Беч током читавог јучерашњег дана. На сваком кораку наши навијачи, распевани са заставама и шаловима, пристигли из Аустрије и околних држава, односно из наше земље. Према слободној процени око 20.000 људи било је уз нашу репрезентацију са жељом да пруже што снажнију подршку на путу ка Мундијалу. Импресивна је била сцена приликом интонирања наше химне када се стадионом орило "Боже правде". Али, овакав амбијент као да је спутао репрезентацију Србије. Скренули смо конфузно, посебно у одбарни у којој је шансу добио и Стефан Митровић. Већ у 7. минуту Стојковић сјајно је зауставио "зицер" Кајнца, а два минута касније Арнаутовић је главом био непрецизан.

Срећом, прву озбиљнију акцију претворили смо у погодак у 11. минуту. После центаршута Коларова, Аустралијанци су избацили лопту, а на 20 метара прихватио је Миливојевић и снажним ударцем сместио у мрежу. Ерупција одушевљења, Србија је стигла до предности.

Ипак, није на терену ишло све глатко. Порозна је била наша одбрана, али срећом на голу је био надахнути Стојковић. Иако ослабљени и отписани растерећени Аустралијанци били су веома опасни. У 25. минуту Дансо је пребацио дугом лоптом нашу одбрану, а Буркшталер је рутински матирао Стојковића за - 1:1.

Како се полувреме ближило крају Србија је почела да игра бољи фудбал. Ивановић је, после "прекида" Коларова, главом уздрмао пречку (34. минут), али је и на другој страни новом бравуром Стојковић сачувао своју мрежу, а опет је претио Буркшталер.

Коначно смо видели и једну праву и лепу акцију Србије и то у 40. минуту када се Тадић сјајним дриблингом ослободио ривала, али је његов ударац зауставио Линднер. На сцену и у 43. минуту ступио је Стојковић када је још једном интервенцијом зауставио Кајнца.

Нема дилеме, успавала се Србија и у другом полувремену. И опет нас је у "животу" држао Стојковић невероватним одбранама у 58. и 63. минуту када је зауставио Арнаутовића и неугодан ударац Грлича.

Крчаг ваљда иде на воду док се не разбије. Ни Стојковић није био свемогућ у и 76. минуту у листу стрелаца уписао се Арнаутовић крај наше статичне одбране. Пораз је био на видику, а опет, појавио се трачак наде да можемо и да га избегнемо. Након првог корнера на утакмици који смо извели у 83. минуту добро се снашао Матић (гледао га с трибина тренер Мурињо) и матирао је такође веома добри голман Линднера.

До краја је остало још неколико минута и веровали смо да ће Србија покушати да укњижи очекивану победу. На жалост примили смо олако још један гол, а опет је на правом месту био Арнаутовић - 3:2.

Фудбал је још једном показао своју непредвидиву ћуд. Застали смо на претпоследњој степеници, пали када се то најмање очекивало против ослабљене Аустрије што је заиста опомена која мора да се искористи на прави начин пред понедељак и мегдан са Грузијом. Та победа значи и пласман на СП.

З. Рангелов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести