Србија у Ц Лиги нација, могући ривали Албанија и Црна Гора

Након завршетка групне фазе квалификација за СП у Русији, УЕФА је најавила ново такмичење под њеним патронатом - Лигу нација.

Предвиђено је да ово ново такмичењењ стартује  6.септембра 2018. године. Обавезу играња у УЕФА Лиги нација имаће све европске репрезентације, тако да у трку улази 55 селекција подељених у четири лиге. Ово такмичење замениће практично пријатељске утакмице.

УЕФА је на основу коефицијената саставила четири лиге: А и Б са 12 селекција (четири групе са по три репрезентације), Ц са 15 тимова (једна група са три и три са по четири тима) и Д са 16 репрезентација (четири групе по четири тима). Србија ће играти у Лиги Ц, или боље рећи у трећој европској дивизији са репрезентацијама Мађарске, Румуније, Шкотске, Словеније, Грчке, Албаније, Норвешке, Црне Горе, Израела, Бугарске, Финске, Кипра, Естоније и Литваније.

То су потенцијални ривали нашег националног тима јер ће репрезентације бити разврстане у четири групе (три од по четири селекције и једна са три репрезентације). Систем такмичења омогућава победницима поменутих група пласман у Лигу Б, док ће четири најлошије репрезентације испасти у Лигу Д. Ту није крај, четири најбоље пласране репрезентације из Лиге Ц које не обезбеде пласман на Европско првенство 2020. године играће плеј-оф у марту 2020. године. Победници четири групе из А лиге играће завршни турнир за трофеј.

Жреб је на програму 24. јануара 2018. године и тада ће Србија добити ривале са којима ће одиграти по две утакмице у периоду од 6. септембра до 20. новембра 2018. године.

Лига нација играће се сваке две године у оквиру постојећег календара УЕФА, а циљ је да се одржи континуитет репрезентативног фудбала.

З. Рангелов

Састави лига

А лига: Немачка, Португалија, Белгија, Шпанија, Француска, Енглеска, Швајцарска, Италија, Пољска, Исланд, Хрватска, Холандија

Б лига: Аустрија, Велс, Русија, Словачка, Шведска, Украјина, Република Ирска, БиХ, Северна Ирска, Данска, Чешка, Турска

Ц лига: Србија, Мађарска, Румунија, Шкотска, Словенија, Грчка, Албанија, Норвешка, Црна Гора, Израел, Бугарска, Финска, Кипар, Естонија и Литванија

Д лига: Азербејyан, Македонија, Белорусија, Грузија, Јерменија, Летонија, Фарска Острва, Луксембург, Казахстан, Молдавија, Лихтенштајн, Малта, Андора, Косово, Сан Марино

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести