Србија у понедељак с Аустријом на ЕП у фудбалу до 21 године

Утакмицом између Пољске и Белгије, сутра у Италији и Сан Марину почиње 22. Европско фудбалско првенство за младе репрезентације до играче до 21 године.
mlada reprezentacija srbije, jgrlic
Фото: Дуел Србије и Македоније на "Карађорђу", фото: Ј. Грлић

 Формат такмичења се мењао током година, а у првих осам првенстава није било домаћина такмичења, већ се играло по нокаут систему. Потом су правила и број учесника били модификовани и сада на завршном турниру учествује 12 селекција, подељених у три групе (исто и као на прошлом првенству).

Титулу брани секлекција  Немачке, која је у финалу пре две године у Пољској савладала Шпанију. Мора се, ипак, нагласити да из те репрезентације у садашњем тиму „панцера“ нема ни једног фудбалера, јер су прешли међу сениоре. Интересантно да је најбољи играч пролђшлог првенства био нападач Реала Дани Себаљос, који ће и сада носити дрес „фурије“, а најбољи стрелац био је такође Шпанац, фудбалер Атлетика Саул Нигез. Током  41 године дуге историје такмичења, највише успеха имали су млади фудбалери Шпаније и Италије, који су по четири пута славили.  Интресантно је и то да је победник првог шампионата била репрезентација некадашње Југославије, која је у  финалу савладала Источну Немачку, а најбољи играч и стрелац био је Вахид Халилхоyић.


Састави група

А група: Белгија, Италија, Пољска, Шпанија  .

Б група: Аустрија, Данска, Немачка, Србија.

Ц  група: Хрватска, Енглеска, Француска, Румунија.


Многи познати  фудбалери наступали су на првенствима Старог континента за младе, између осталих најбољи играчи били су такви асови, као што су: Тијаго Алкантара (Шпанија),  Хуан Мата (Шпанија), Клас Хунтелар (Холандија), Петр Чех (Чешка), Андреа Пирло (Италија), Фабио Канаваро (Италија), Луис Фиго (Португал), Давор Шукер (Југославија) и Лоран Блан (Француска), а титулу првих стрелаца понели су Алваро Мората (Шпанија), Маркус Берг (Шведска), Алберто Ђиралдино (Италија), Раул Гонзалес (Шпанија) и други.  


Распоред утакмица

Сутра

Белгија- Пољска (18.30), Италија – Шпанијја (21).

Понедељак

Србија – Аустрија (18.30), Немачка – Данска (21).

Среда

Румунија – Хрватска (18.30), Енглеска – Француска (21).


Овај шампионат поново ће обележити сјајни играчи. Судећи по сајту УЕФА, прва звезда биће наш Лука Јовић, који је пре неколико дана потписао уговор са Реалом. Уз њега, у нашем тиму биће и А репрезентативци Андрија Живковић, Саша Лукић, Никола Миленковић и Немања Радоњић. Прва звезда  Шпанаца је свакако Дани Себаљос, док се Италијани уздају у тамнопутог нападача Јувентуса Моиса Кана. Немци кажу да се њиова игра врти око везисте Борусије из Меншенгладбаха Фабијана Нојхауса. Најбољи играч Француске је фудбалер Арсенала Матео Гендузи, Хрвати у својим редовима имају Јоспа Брекала и Алена Халиловића, који су већ играли и за А репрезентацију, а  Пољаци највише очекују од првог стрелца кваклификација Давида Ковнакија, члана Фортуне из Диселдорфа. На сваком шампионату искочи и нека нова звезда, која потом, по неписаном правилу, обележи наредних десетак година у европском и светском фудбалу.


Репрезентација Србије

Голмани: Борис Радуновић (број на дресу 1), Драган Росић (12), Милош Остојић (23). Одбрамбени играчи: Милан Гајић (2), Алекса Терзић (3), Никола Миленковић (4), Ерхан Машовић (5), Мирослав Богосавац (13), Вукашин Јовановић (14), Светозар Марковић (15), Срђан Бабић (16). Везни фудбалери: Урош Рачић (6), Данило Пантић (8), Андрија Живковић (10), Лука Аyић (17), Лазар Ранђеловић (19), Саша Лукић (20). Нападачи: Немања Радоњић (7), Лука Јовић (9), Иван Шапоњић (11), Дејан Јовељић (18), Игор Златановић (21) и Александар Лутовац (22).

Селектор: Горан Ђоровић


У групама репрезентације играју по једнокружном бод систему, а у полуфинале ће се пласирати се прваци и најбоља другопласирана екипа, док ће следећа два другопласирана тима играти бараж за пласман за Олимпијске игре у Токију. Њима ће се придружити и најбоља четири тима са ЕП у Италији и Сан Марину.     

Г. Ковач   

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести