Стојковић: Учинићемо све да направимо први корак, да победимо Литванију

СТАРА ПАЗОВА: Селектор фудбалске репрезентације Србије изјавио је данас да жели да његов тим победи Литванију на старту квалификација за Европско првенство, које ће наредне године бити одржано у Немачкој.
с
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Фудбалери Србије окупили су се данас у Спортском центру ФСС у Старој Пазови уочи мечева квалификација за ЕП 2024. против селекција Литваније и Црне Горе.

"Морамо да будемо спремни на једно, а то је да ће свака утакмица бити финале. Не желимо да разочарамо. Ако је неко бољи, ми ћемо честитати, али од нас пуно тога зависи. Први корак је победити Литванију и то је оно чиме смо највише окупирани и највише размишљамо. Не можемо да причамо о утакмици која је пета по реду. Сви знамо да нас 24 године није било на ЕП, тај податак је забрињавајући", истакао је Стојковић на конференције за медије у Старој Пазови.

Селектор Србије је навео да га уочи мечева са Литванијом и Црном Гором радује здравствени билтен играча.

"Учинићемо све да направимо први корак, а то је да победимо Литванију. Знамо где смо грешили и шта треба поправити. Претпостављам да то сви знају, да та наша дефанзива буде боља. Али, када говоримо о њој, не можемо говорити индивидуално. Цео тим мора да се брани и напада. Имали смо пуно анализа, знамо где су биле грешке и шта треба поправити. Верујем да смо на добром путу да решимо проблеме. Ко помисли да је утамица против Литваније лака, тај је у великом проблему. Вечерас ћемо имати састанак на ком желим да играчима објасним неке ствари", додао је Стојковић.

Србија ће у петак у Београду играти са Литванијом, док ће се три дана касније састати са Црном Гором у Подгорици. Поред Србије, Литваније и Црне Горе у групи Г квалификација за ЕП 2024. налазе се још Мађарска и Бугарска.

"Треба да се плашимо сваког тима у групи, али не онај страх који ће нам одузети ноге. Мени ће свака утакмица бити иста, као и нашим играчима. Неважно како се противник зове. Велики је улог. Као што сам рекао, свака утакмица је финале и тако ћемо се спремати. Само се са тим приступом можемо надати нечему. Сви остали ће вам рећи да ће се борити за једно од два места. Да ли ће нас гледати као фаворите или аутсајдере, то је мање битно. Ми ћемо утакмицу са Црном Гором испратити на најспортскији могући начин. То је само једна утакмица у низу и ту се све завршава. О Црној Гори је забрањено да се прича и прича се само о Литванији", нагласио је селектор Србије.

Стојковић је навео да очекује подршку навијача на мечу са Литванијом, која ће бити одиграна у петак од 20.45 сати у Београду на стадиону Црвене звезде.

"Подршка је увек радо виђен гост код нас, увек је потребна, знам да су људи разочарани, али окрећемо нову страницу. Квалификације за ЕП су много важне, исто као за прошли Мундијал. На нама је да радимо, трчимо, да се боримо и то је једини лек како бисмо учинили људе задовољним. Свако ко дође на стадион мора да има утисак да су момци дали све од себе", рекао је Стојковић.

Он је подсетио да је дужи период био у контакту са Лазаром Самарџићем, који је на крају пристао да игра за Србију.

"Међутим, ја сам неко ко не жели да ствара притисак никоме. Пре годину сам отишао да гледам утакмицу Удинезеа и Милана. Ја сам отишао не због Милана него због Самарџића да се уверим у његове квалитете. Пред крај године смо имали још један контакт, да се пред квалификације у марту чујемо и видимо. Са своје стране сам урадио све што сам могао, разговарајући са њим и са његовим оцем. Мислим да је то лепа ствар за српски фудбал и да ће њему бити лепо када буде део нашег тима", додао је Стојковић.

Селектор Србије је истакао да је разговарао и са фудбалером Ливерпула Стефаном Бајчетићем.

"Што се Бајчетића тиче, мислим да је све ово што се издешавало пребрзо дошло за 18-годишњег клинца. Он јесте таленат, играч који обећава. Наравно да смо разговарали. Оно што је важно јесте да мислим да није спреман да игра ни за Шпанију ни за Србију. Видећемо каква ће на крају бити одлука, али у овом моменту није спреман да игра ни за једне ни за друге", додао је Стојковић.

Он је прокоментарисао и црвени картона нападача Фулама Александра Митровића на мечу четвртфинала ФА купа против Манчестер јунајтеда.

"Непотребан потез. Митровић ће претрпети санкције. Штета што се десило, али дођу моменти када изгуби контролу. Наравно да је свестан тога, причаћемо о томе. Када су сви играчи у питању, мора да постоји доза респекта и достојанство пре свега и да се такве ситуације не дешавају", истакао је Стојковић.

Он је изјавио и да дугује извињење нацији за неуспех на Светском првенству у Катару. Србија је такмичење на Мундијалу у Катару завршила у групној фази. Србија је освојила последње место у групи Г са само једним бодом. Србија је одиграла нерешено са Камеруном (3:3), а изгубила је од Бразила (0:2) и Швајцарске (2:3). "Ја дугујем или дугујемо, како год хоћете, али рећи ћу за себе да дугујем извињење нацији за очекивања у Дохи. Дугујем највеће извињене за оне који су били тамо за резултат који смо остварили. Видим ове квалификације као нешто што може да поврати углед и репутацију за оно што смо стварали две године", рекао је Стојковић.

Селектор Србије је прокоментарисао и избор Драгана Џајића за новог председника ФСС.

"Ја се нисам бавио изборима нити је то мој посао, ко год желео да ме увуче у ту причу. Ја знам шта је мој део посла и фокусиран сам да га одрадим најбоље што могу. Био сам на Скупштини да испоштујем ФСС. Лепо је бити део фудбалске Србије када је у питању највиши орган. Ја ту показујем само респект према ФСС. Мислим да је добро да се створило руководство, да ћемо имати стабилну организацију. Што се односа са председником тиче, ту нема никаквих проблема. Ми никада нисмо били у свађи. Нисмо имали комуникацију, али тако можете са неким 10 година и да све буде у реду. Очекујем да све буде у реду и да свако ради свој посао", закључио је Стојковић.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести