Суперлига: Победа Пролетера, пораз ТСЦ-а у Сенти

СЕНТА: Фудбалери ТСЦ-а поражени су од Црвене звезде у Сенти 1:3 (0:0) у утакмици 25. кола Суперлиге Србије.
Ф. Бакић/Са утакмице Пролетера и Радничког
Фото: Ф. Бакић/Са утакмице Пролетера и Радничког

Пролетер је у Новом Саду савладао Раднички из Ниша са 2:1 (1:0). Стрелци су били: Живојиновић у 33. и Митровић у 64, а за Раднички Марковић у 75. минуту.

Фудбалери Чукаричког савладали су данас Металац 2:0 у утакмици 25. кола Суперлиге Србије и "прескочили" Војводину на трећем месту.

Фото: Ф. Бакић/Са утакмице Пролетера и Радничког

Оба гола за "брђане" постигао је млади Ђорђе Јовановић.

Истовремено, Радник је надиграо Нови Пазар 4:1, Златибор је славио у Лучанима 2:0 и прекинуо серију од девет мечева без победе, Вождовац је преокретом освојио бодове против Бачке 2:1, док је Рад победио Напредак у Крушевцу 2:0.

Фото: Ф. Бакић/Са утакмице Пролетера и Радничког

Резултати: ТСЦ - Црвена звезда 1:3 (Лукић 58. пенал - Павков 54, 70, Канга 68. пенал), Пролетер - Раднички Ниш 2:1 (Живојиновић 33, Митровић 64 - Марковић 75), Јавор - Инђија 1:1 (Николић 19 - Протић 58), Спартак - Мачва 3:2 (Фуртула 44, Видаковић 56, Срећковић 72 - Тримановић 34, Кнежевић 54).

Раније данас: Чукарички - Металац 2:0 (Јовановић 7, 57), Радник - Нови Пазар 4:1 (Суботић 12, Макарић 55, 58, Спасић 90+3 - Драгутиновић 41), Вождовац - Бачка 2:1 (Арсић 64. пенал, 67 - Парађина 45+2), Младост - Златибор 0:2 (Севић 23, Вукић 42), Напредак - Рад 0:2 (Радивојевић 9, Младеновић 90+3).

Уторак: Партизан - Војводина 2:0.

Табела: Црвена звезда 68 бодова (-1), Партизан 62, Чукарички 51, Војводина 50, Спартак 43, Пролетер 39, ТСЦ 38, Радник 38, Раднички Ниш 34, Вождовац 33, Металац 33, Младост 31, Јавор 29, Нови Пазар 27, Рад 26, Инђија 23, Напредак 22, Златибор 21, Мачва 17 ( -1), Бачка 14.

Пролетер - Раднички 2:1 (0:0)

НОВИ САД: Стадион „Карађорђе”, судија: Марковић (Београд), стрелци: Живојиновић у 33. и Митровић у 64. за Пролетер, Ж. Марковић у 75. минуту за Раднички. Жути картони: Пејић, Милошевић (Пролетер).

ПРОЛЕТЕР: Васиљевић 8, Милошевић 7, Маријановић 7, Леандро 7, Ковачевић 7,5, Јовановић 7, Пејић 7 (Којић 7) , Кнежевић 7 (Митровић 7,5), Томовић 7 (Бацановић), Живојиновић 8 (Башановић), Глушчевић 7 (Миросављев 7).

РАДНИЧКИ: Б. Ристић 6,5, Аксентијевић 6,5 (Ђуричин 6), Стевановић 7, Ж. Марковић 7, Шљивић 6,5, Пантелић 7, Ковачевић 6,5, Ђуричковић 6,5, П. Ристић 6,5 (Гаврић 6,5), Митровић 7 (Касалица 6,5), Ф. Марковић 7.

Коначно је  Пролетер одиграло како се од њега очекивало па је након два узастопна пораза забележио прву пролећну победу на “Карађорђу”. Имали су момци тренера Бранка Жигића теренску иницијативу, али су и гости били опасни из контранапада. У 8. минуту капитен Пролетера Јовановић је из слободног ударца са преко 30 метара изнудио само корнер. Након брзок контранапада Филип Марковић је гађао сами угао, али се  истакао голман домаћих Никола Васиљевић избивши лопту у корнер. Након ударца са угла  лопту је главом захватио Марковић и  уздрмао пречку. Имали су Нишлије у 32. минуту колосалну прилику да дођу до предности, Петар Ристић се у дуелу са Леандром нашао на земљи, а судија Марковић, уз протесте домаћих играча, показао је на белу тачку. Ударац је извео Петар Ђуричковић, а голман Никола Васиљевић прозрео је намеру и ухватио лопту. У следећем нападу стигла је казна екипу са Чаира. Након паса Глушчевића, Живојиновић се нашао сам испред гола и рутински савладао Ристић за вођство, па се на одмор отишло заслуженим вођством домаћина.

И у наставку утакмице лопта је била више у поседу играча Пролетера, па је након контранапада Кнежевића и центаршута у казнени простор испред нападача домаћих лопту избио Аксентијевић. Успели су црвено-бели да повећају резултат у 64. минуту, Јовановић је упутио лопту ка Миросављеву, а овај главом пронашао Живојиновића, који није оклевао већ је у простору упослио Митровића, а овај испред истрчалог голмана Ристића послао лопту у мрежу. Успели су упорне Нишлије до смањења резултата, након ударца са угла Жарко Марковић је натрчао на лопту и савладао Васиљевића.

Да овери другим голом победу шансу је имао Огњен Митровић, али је голман Ристић успео да избије лопту до Живојиновића ,чији је ударац блокиран и био лак плен за Ристића, па су домаћи морали да до краја стрепе за победу, коју су на крају заслужено прославили.

М. Поповић

ТСЦ Црвена звезда 1:3 (0:0)

СЕНТА: Градски стадион, судија: Симовић (Ловћенац), стрелци: Лукић у 58. (из пенала) за ТСЦ ,а  Павков у 54. и 71. и Канга (из пенала) у 68. минуту за Црвену звезду. Жути картони: Дамјановић, Зец, Томановић, Филиповић (ТСЦ), црвени картони: Томановић (ТСЦ), Гајић (Црвена звезда).

ТСЦ: Филиповић 6,  Петковић 6,5, Дамјановић 6, Бабић 6, Петровић 6, Станојев 6(Тумабасевић), Томановић 6, Бањац 6 (Милићевић), Ђаковац 6,5 (Томашевић), Зец 7,  Лукић 7 (Ратков).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 6,5, Гајић 5, Дегенек 6, Милуновић 7, Родић 6,5 (Гобељић),  Саного 6, Петровић 6 (Канга 6,5) , Николић 6 (Срнић 7), Катаи 6 (Павков 8), Иванић 7 (Панков), Бен 6,5.

Без  изненађења у Сенти, фудбалери Црвене звезде наставили су серију и забележили су дванаесту узастопну победу. Међутим, питање је како би се окршај завршио да судија Новак Симовић у 58. минуту после дуела  Иванића и Томановића није показао на белу тачку и показао црвени картон капитену домаћег тима. У том тренутку ТСЦ је имао играча више  на терену.  Ипак, када се све сабере Звезда је била боља, квалитетнија, имала је више од игре, нарочито у другом делу, и расположеног Павкова.

У првих петнаестак минута играло се углавном на средини терена и прилика није било.  Црвена звезда је тек у последњих петнаестак минута првог дела запретила преко Иванића и Николића, али је голман Филиповић био на месту.Пред крај полувремна  најбољи стрелац Тополчана Лукић се нашао у лепој прилици, али је шутирао слабо. 

На почетку другог дела фудбалери Црвене звезде су појачали ритам и убрзо повели. Иванић је упути приземни центаршут, на лопту је натрчао Павков и лако погодио  мрежу. После примљеног гола Тополчани су кренули нешто агресивније и после само четири минута успели су да изједначе са линије пенала. Гајић је у шеснестерцу као последњи играч одбране рукама зауставио Ђуру Зеца и судија Симовић је показао на белу тачку,а Гајићу показао црвени картон. Лукић је био сигуран.  Иако су имали играча мање на тарену фудбалери Звезде су наставили да нападају и  убрзо стигли до вођства. После дуела Иванића и Томановића судија Симовић је престрого покзао на белу тачку и Томановићу црвени картон. Уз доста среће Канга је успео да савлада Филиповића.  

Само четири минута касније меч је одлучен, Срнић је центрирао,а Павков је уклизао и  са пет метара лопту угурао у мрежу. У последњих петнаестак минута Звезда је можда могла постићи и још неки гол, али су Павков и Срнић били непрецизни.

Г. Ковач  

ВождовацБачка 2:1 (0:1)

БЕОГРАД: Стадион Вождовца, судија: Максимовић (Инђија), стрелци: Арсић (из пенала) у 64. и 67 за Вождовац, а Парађина у 45. минуту за Бачку. Жути картони: Жакула (Бачка).

ВОЖДОВАЦ: Прековић 6, Гајић 6,5, Богдановић 6, Хајдин 6, Обуоби 6, Пуртић 6,5, Станисављевић 6,5, Арсић 8, Милосављевић 6,5, Цветићанин 6,5, Стојчев 6,5.

БАЧКА: Милојевић 6 , Парађина 7, Лакић-Пешић 6, Недељковић 6, Пантић 6, Ашћерић 6, Мијатовић 6,5, Жакула 6,5, Иванчевић 6, Ескић 6, Здравковић 6.

Фудбалери Вождовца, после преокрета, победили су Бачку са 2:1 и прекинули серију неуспеха. Бачкопланачани су испсутили вођство, као и против Чукаричког, и изгубили, а да је домаћин искористи бројне прилике тријумфовао би и убедљивије.

Иницијатива домаћина трајала је до 20. минута, а потом су гости кренули  офанзивније. Све до финиша полувремена ништа се значајније није догађало, да би у 45. минуту  Жакула пронашао Парађину којем није било тешко да затресе мрежу.

Наставак утакмице  је почео иницијативом  домаћина, који је настојао да стигне до изједначења, да би у 64. минуту један од играча Бачке играо руком у свом казненом простору, а са беле тачке  сигуран је био  Арсић за 1:1. Домаћи су затим загосподарили тереном  и било је само питање времена када ће стећи предност.На добар ценатршут Арсић је био прецизан и свом тиму донео резултатску предност. У 71. минуту  домаћи је могао да повећа резултат , мало затим је  Недељковић скривио једанаестерац, али је шут Стоисављевића зауставио Милојевић па је утакмица завршена победом домаћина од 2:1.

И. Лазаревић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести