СУСРЕТИ Драгић Живковић, најстарији фудбалер Војводине

НОВИ САД: Дуга је историја Фудбалског клуба Војводина. Ускоро (6. марта) навршиће се пуних 106 година од како је основан, па смо искористили прилику да поразговарамо са чика Драгићем Живковићем, најстаријим живим фудбалером клуба из Српске Атине, који је недавно напунио 92 године.
1
Фото: Dnevnik.rs

Из прашњавог и пожутелог албума извукао је нека од сећања из времена када је био члан прве златне генерације Новосађана, у којој је играо од 1945. до 1957. године и за то време накупио више од 300 званичних утакмица.

- Чини ми се да је тај број био и већи, али, знате како, у то време није се најпрецизније водила евиденција – каже чика Драга. - У једном периоду на позицији левог халфа на којој сам и ја наступао играо је и Лазар Живковић, па у многим извештајима стоји наше презиме, али без прецизног податка о томе који је од нас двојице у питању.

Елем, негде на половини 20. века Војводина је имала сјајну екипу. У њој су били, уз нашег саговорника, и Лазар Васић, Вујадин Бошков, Сима Милованов, Тодор Веселиновић, Здравко Рајков, Фрањо Хирман, Радомир и Доброслав Крстић, Душан Ристић и Ђурица Аврамовић. Тај тим прозван је првом златном генерацијом Војводине, а тренер је био Бранислав Бане Секулић, репрезентативац Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и учесник првог Светског првенства у Уругвају 1930. године.

- Бане Секулић за мене је био најбољи тренер с којим сам радио и ту немам никакве дилеме. Нажалост, када су локални, новосадски политичари почели да се мешају у састав тима он је напустио Војводину. Иначе, у први тим сам прешао из подмлатка и, што је била карактеристика ондашњег фудбала, сви ми смо уживали на терену. Данас, колико видим, у модерној верзији овог спорта, у првом плану је снага, а техници се поклања много мања пажња и тиме нисам задовољан.

Враћајући се не нека давна времена, Драгић Живковић присетио се 1951. године и такмичења у Купу ондашње Југославије.

- У четвртфиналу били смо бољи од Партизана у Београду, а у полуфиналу у Новом Саду победили смо и сплитски Хајдук. За пехар је требало да се боримо с Динамом из Загреба, када је тада битни политичар Рато Дугоњић смислио да први пут о победнику Купа одлучују две утакмице. Као да се уплашио да бисмо ми могли да освојимо трофеј... Одредио је да се најпре игра сусрет у Загребу, а потом у Новом Саду, али је, недуго потом, његов страх постао још већи, па је Загреб остао место првог дуела, а реванш је пребацио у - Београд. И то не у време у којем је било уобичајено да се финале Купа игра, већ смо у главном граду домаћини били тек 22. децембра.

Сећања су наставила да навиру, па је уследио наставак приче.

- У Загребу смо изгубили  0:2, а када је на ред дошао реванш, памтим добро, у Београду је владала велика и јака зима. То нам никако није одговарало, јер били смо исувише лагани, а терен је био прекривен ледом и изузетно клизав. Против Динама и временских (не)прилика нисмо могли, па смо и у другом сусрету поражени истим резултатом.


Последња утакмица са 70 година

И поред бројних повреда које су му биле верни сапутник током већег дела каријере, Драгић Живковић је дуго трајао у фудбалу. Играо је активно до 40. године, а на питање када је последњи пут наступио, одговорио је:

- Било је то у Илоку, у данашњој Хрватској, 1998. године. Ветерани  Војводине играли су утакмицу са тамошњим вршњацима, а ја сам тада већ напунио 70 година . 


Осврнуо се и на 1952. годину, када је једно време провео у Партизану.

- Нисам био позиван у државни тим и, уз помоћ једног официра, без позива сам отишао у Партизан. То је била година када су одржане Олимпијске игре у Хелсинкију, а разболео се Ђајић који је у халф линији државног тима играо с Чајковским. Један новинар је написао да бих ја био најбоље решење да заменим Ђајића, али, по ондашњим прописима, нисам могао за Београђане да наступим шест месеци и пропала ми је прилика да обучем дрес репрезентације. Штавише, нисам никада наступио ни за Партизан у званичном сусрету, што је искористила Војводина и вратио сам се у Нови Сад. Нажалост, тада су почеле да ме муче повреде, баш као и Рајкова. Он је, међутим, био страшно упоран и вратио се у пређашње стање, а ја се практично никад више у потпуности нисам опоравио.

Фото: Екипа Војводине која је 1951. савладала Партизан (Драгић Живковић чучи прици с лева)

Последњу утакмицу за новосадски тим  одиграо је у Будимпешти против славног Ферехнцвароша, када су црвено-бели победили 2:0.

- То је био резултат вредан пажње, јер је мађарски клуб преводио репрезентативац Фењвеши. Убрзо сам напустио Војводину, а онда ме је тадашњи тренер Хајдука из Куле Едо Плац замолио да дођем и помогнем овом клубу да уђе у Другу лигу. Имао сам тада веспу и сећам се да смо Едо и ја три пута недељно на њој путовали на тренинге из Новог Сада у Кулу. Нисмо успели да остваримо жеље и страшно сам се разочарао, вративши се кући. Е, онда ми је Ференц Арок помогао да одем у Аустралију и у тој далекој земљи активно сам играо до своје 40. године. И не само то, остао сам тамо пуних 27 година, радећи сваки посао који ми је доносио зараду – испричао је  Драгић Живковић.

Александар Предојевић

Фото: А. П., Лична архива

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести