Свечана академија поводом 100-годишњице ФСВ

Фудбалски савез Војводине, свечаном Академијом одржаном у конгресној сали Местер центра Новосадског сајма у Новом Саду, обележио је пун век од оснивања.
Predsednik FSV Dragan Simović uručio plaketu najboljoj  fudbalerki Pokrajine Violeti Slović Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Председник ФСВ Драган Симовић уручио плакету најбољој фудбалерки Покрајине Виолети Словић Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

У присуству еминентних гостију, фудбалских легенди и пријатеља овог спорта из читаве Србије, домаћин скупа био је председник ФСВ Драган Симовић, а у публици су се, између осталих, нашли Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину, Јован Шурбатовић, генерални секретар Фудбалског савеза Србије, потпредседници националног савеза Марко Пантелић и Ненад Бјековић, селектор репрезентације Србије Љубиша Тумбаковић, Илија Петковић, прослављени фудбалер и председник ФС Београда и Бранко Стојаковић, председник Региона Западне Србије.

Пре свега, користим прилику да поздравим уважене госте и да селектору Тумбаковићу пожелим пуно среће у баражу квалификација за Европско првенство - истакао је Драган Симовић. - Тешко је побројати све успехе и неуспехе који су стали у протеклих 100 година и управо због тога ангажовали смо новинара Слободана Јаковљевића да напише књигу “Век фудбала у Војводини”, који се овом темом позабавио. Најстарији клуб у овом делу наше земље је ФК бачка 1901 из Суботице, а најуспешнији је ФК Војводина, која је освојила две шампионске титуле и један пехар намењен победнику националног купа. Новосађани су, уједно, одиграли и најпосећенију утакмицу на војвођанским теренима, јер су, давне 1967. године, били домаћини тиму Селтика у оквира тадашњег Купа европских шампиона, који је посматрало више од 36.000 гледалаца.

Истакао је Симовић да ФСВ данас окупља око 40.000 људи у разним сегментима свог деловања, при чему под његовом ингеренцијом егзистира 470 клубова, а око 1.200 селекција такмичи се у укупно 88 лига. Како је додао, у оквиру ФСВ ради 999 судија и 1.400 тренера и преко 35.000 регистрованих фудбалера.


Фото: Добитници признања ФСВ поводом 100-годишњице постојања Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

 

Плакете награђенима

Председник ФСВ Драган Симовић уручио је плакете поводом 100-годишњице покрајинског савеза неколицини појединаца и клубова. Оне су припале најстаријем клубу, ФК Бачка 1901 из Суботице, у чије име је признање примио портпредседник Робертино Широки. У име најуспешнијег покрајинског фудбалског колектива, ФК Војводина, признање је примио члан Управног одбора Љубомир Апро, док је у име тренерске организације плакета уручена професиору др Радославу мики Радосаву. Признање судијама примио је Ђорђе Жутић, а плакету додељену у знак трајања у фудбалу за све знане и незнане јунаке зелених терена примио Томислав Караџић, некадашњи дугогодишњи председник ФСВ и ФСС. Коначно, признање је добио и ФК ТСЦ из Бачке Тополе, који је обележио 2019. годину, у чије име је плакету примио председник клуба Саболч Палађи.


Многа велика имена српског фудбала потекла су из војвођанске равнице, као и селектори наше земље, судије и играчи. Требало би нам јако пуно времена да их све набројимо и тешко је да бисмо се свих њих сетили. Првих 100 година постојања савеза су најтежи, све после тога иде много лакше, али морам да нагласим да у свакодневном раду имамо велику подршку државе Србије, људи попут председника Александра Вучића, председника покрајинске владе Игора Мировића, покрајинског секретара за спорт и омладину Владимира Батеза и локалних самоуправа. Сви они, наравно уз председника ФСС Славишу Кокезу, омогућили су нам услове за  изградњу нових терена, рефлектора и услова за даљи равој нашег спорта.

У име владе АП Војводина, присутнима се обратио Владимир Батез:

- Част ми је што имам прилику да вам честитам велики јубилеј - нагласио је Батез. - Данашња Академија је уједно и прилика да се присетимо како је фудбал кренуо на простору Покрајине, самим тим и Србије и зато сам сигуран да смо сведоци велике прославе којом би се, не само у спорту, сви поносили. Велика је и богата историја исписивања историје ФСВ, савеза који Покрајински секретаријат види као највећи у оквиру АП Војводина. Управо због тога, помогли смо издавање књиге “Век фудбала у Војводини”, јер смо на тај начин желели да сачувамо успомену на све оне великане који су стварали историју.

Фото: Свечаности присуствовали еминентни гости, фудбалске легенде и пријатељи фудбала Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

Потпредседник ФС Србије Марко Пантелић истакао је да је АП Војводина фудбалским талентима најбогатија регија у Србији и потом је додао:

У име ФСС и председника Славише Кокезе, честитам вам феноменални јубилеј и желим вам да наставите да стварате фудбалске бисере. Овом приликом поменуо бих и ФК ТСВ из Бачке Тополе као пример клуба који прави нешто фантастично на овим просторима. Пројекти изградње нових стадиона у Новом саду и Суботици су нешто што желимо д оставимо у аманет нашој деци, да и она у оптималним условима наставе да развијају наш спорт. На крају, додао бих да, када славите ви у ФСВ, славимо и сви ми окупљени у ФСС.

Потом је Драган Симовић уручио посебне плакете појединцима и фудбалским колективима који су обележили протеклих 100 година, али и годину која остаје иза нас. На крају, ФСВ је приредио и пригодни коктел, на којем се велики број гостију додатно дружио, разговарао и стварао планове за нови век у фудбалу у АП Војводина.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести