У Новом Саду дерби Суперлиге Војводина – Црвена звезда

После двоненедељне паузе у фудбалском првенству Србије, вечерас је на програму дерби 15. кола Суперлиге, у којем ће снаге одмерити Војводина и Црвена звезда.
Duel Mrkaica i Milunovica
Фото: Дуел Мркаића (23) и Милуновића у прошлом сусрету Црвена звезда - Војводина, фото: Ј. Грлић

На „Карађорђу“ се састају две првопласиране екипе на табели, освајачи домаћих трофеја у прошлој сезони и извесно је да ће овај сусрет имати шта да понуди широком аудиторијуму испред ТВ екрана, који ће пренос из Новог Сада моћи да прати на каналима Новосадске ТВ, Б92 и Аренаспорта 1. Наравно, публике на трибинама неће моћи да буде због епидемиолошке ситуације.

Тренери два црвено-бела тима - Ненад Лалатовић и Дејан Станковић - неће моћи да рачунају на све играче, што због повреда, што због инфекције коронавирусом. У саставу Новосађана неће бити повређених штопера Синише Саничанина, дефанзивног везног Мирка Топића и голмана Николе Симића, док Београђани не могу да рачунају на репрезентативца и некадашњег фудбалера Воше Александра Катаија, као ни на левог бека Милана Родића. Двојица младих стручњака и некадашњих саиграча у Црвеној звезди, због тога ће морати да потраже нека нова решења, али то ништа неће променити у погледу њиховог циља у дербију, односно у снази жеље да се вечерас победи и освоје три важна бода.


Рекорд Тозе Веселиновића

Јуче се навршило пуних 14 месеци од како Војводина и њен тренер Ненад Лалатовић нису доживели пораз на стадиону „Карађорђе“ у завничним сусретима. Ипак, то није рекорд када је један тренер Новосађана у питању, јер је седамдесетих година прошлог века, у време када је на њеној клупи седео легендарни Тодор Тоза Веселиновић, Воша била непобедива на свом стадиону пуних 21 месец и 11 дана.  За то време, црвено-бели су одиграли 35 званичних утакмица и забележили скор од 24 победе и 11 нерешених исхода.


- С нестрпљењем очекујемо почетак утакмице, уверени да у њој можемо да се надамо повољном резултату – истакао је „бонус“ играч новосадског тима Младен Деветак, који би данас могао да заигра на позицији левог штопера уместо Саничанина. – Уиграни смо, не мењамо ништа у приступу и стилу фудбала који негујемо, што значи да ћемо да се ослонимо на агресивност на сваком делу терена и високи пресинг, али и на снажну, колективну игру. Црвена звезда је, без икакве сумње, одлична екипа која игра на високом нивоу и има заиста врхунске фудбалере. То, међутим, не сме да нас уплаши, јер већ смо у дербијима с Партизаном, ТСЦ-ом и Чукаричким показали да умемо да их играмо и у њима нисмо доживели пораз. Управо  то треба да нам буде смерница и вечерас.

Посао одбрани Лалатовићевог тима биће донекле олакшан због изостанка Александра Катаија, који је, по општој оцени, најбољи играч Црвене звезде.

-Катаи ће изостати, али тим из Београда има у саставу читав низ изузетно квалитетних појединаца и замениће га неко на кога ћемо, такође, морати да обратимо пажњу. У суштини, морамо да размишљамо о оном што нам тренер Лалатовић буде рекао и од нас захтевао, јер поседујемо квалитет да се равноправно носимо с прваком и стигнемо до циља. Добро је то што нам се вратио први стрелац Петар Бојић, који нам је недостајао у Горњем Милановцу, јер с њим наш напад постаје убојитији и отварају нам се боље шансе да постигнемо неки гол. У сваком случају, очекујем добру, али за обе екипе тешку утакмицу и надам се да и после ње можемо да останемо на другом месту на табели – јасан је био Деветак.


Симовић на центру

НОВИ САД: Стадион „Карађорђе“, судија: Новак Симовић (Ловћенац), почетак у 17.30 сати. 

ВОЈВОДИНА: Вуклиш – Андрић, Бралић, Деветак, Ђорђевић – Стојковић, Дринчић – Вукадиновић. Зукић, Човић – Бојић (Мркаић).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан - Дегенек, Милуновић, Гобељић -  Петровић, Канга, Николић, Иванић - Фаћинели, Спиридоновић.  


Високи напад Војводине Момчило Мркаић верује у квалитет и снагу тима у којем игра и нада се да би могао да се упише у листу стрелаца.

- Не плашимо се ривала, јер да је тако, не бисмо ни излазили на терен – рекао је овај Требињац. – Пред нама је можда и најтежа утакмица ове јесени, јер Звезда игра јако и чвсрто у свим линијама. Ипак,  имамо и ми наше адуте, а убеђен сам да бих могао вечерас да постигнем гол. Ово ће бити прави испит за нас и прижељкујем да га положимо на најбољи начин и да останемо у самом врху првенствене табеле.

У сваком случају, оба тима у дербију ће ићи на победу, јер она би им пуно тога донела. Војводина жели да остане на месту на којем се и сада налази, а да би сачувала друго место на табели, сва три бода су јој неопходна, док Звезда, која већ има осам бодова предности над Новосађанима, жели разлику да повећа и доведе себе у позицију да игра растерећеније у наставку првенства. Због тога, у најави је квалитетан сусрет у којем је улога фаворита на страни гостију. Наравно, фаворити увек не побеђују, то звање морају да потврде на терену, а о свему се, у крајњој линији, питају и Лалатовићеви ученици.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести