Васa Пушибрк: Нека Збиљић поведе клуб као што води своју фирму

НОВИ САД: Одржавање добре репутације сваког спортисте или спортског колектива једнако је тешко као и стицање угледа уопште. А колико је лакше углед и респект окружења изгубити, него ли га стећи, могуће је уочити у мучењу ФК Војводина у минулој сезони.
v
Фото: Vasa Pušibrk u razgovoru sa novinarom Dnevnika

Док се пораз на пораз калемио, трибине „Карађорђа“ претваране су у полигон најприземнијих увреда на рачун троугла управа – стручни штаб – играчи.

– После 1986. године, када је Војводина испала из Лиге, ово је најлошија сезона нашег клуба-цени члан шампионске екипе 1966. сада председник секције ветерана, легендарни Васа Пушибрк.- Одласком Милана Косановића, који је сачинио концепт рада у клубу, кола су кренула низбрдо. Он је имао велико искуство у раду са младима и њиховим укључивањем у професионални погон. Када је Милан преминуо, Војводина је имала шест бодова предности у односу на петопласирани тим на табели и реалну шансу за пласман у Европу. Уследио је низ од шест узастопних пораза, што је незабележено у историји клуба, потом је исписницу добио стожер тима, капитен Човић и екипа је пала у сваком погледу, нарочито на психичком плану.

После битке лако је генерал бити, каже она народна. И фраза о формули успеха, која се заснива на трајању и понављању, губи смисао у околностима када одговора на изазове нема у мери неопходној за одржање угледа стицаног деценијама. Извесно је, генерација којој је поверена улога чувања идентитета врхунског српског клуба, није положила испит.

– Селекција екипе, као и њен концепт били су на скромном нивоу, са играчима скромних вредности – наставља Пушибрк. – Ангажовани су тренери без нарочитог искуства, који нису успели да довољно квалитетно припреме екипу, са кондиционом припремом у основи. Отуда и инсистирање на дефанзивној игри, што ми се никако не допада. Од младих играча, жељних такмичења, тражите да играју бункер... Имам утисак да је то зато што нису били довољно спремни за искушења. Млади играчи морају да тренирају дупло више како би могли да парирају играчима у зрелим годинама, да би избегли могућност да их почисте са терена.

Савет јесте увек добродошао, нарочито у ситуацији када су уз клуб чланови који, на основу вредности сопствених резултата, имају шта да кажу. Уколико би имали и коме да кажу стекли би и потребан и довољан услов за сарадњу од обостране користи.

– Клуб је регистровао постојање секције ветерана, али предлог да се ветерани више укључе у његов рад, није прошао – констатује наш саговорник. – Ми бисмо могли да предлажемо, да саветујемо, а на људима који воде клуб је да прихвате или да не прихвате наше сугестије. Али да се институционално чујемо, то можемо. Да штети, не може.

Недавно је усвојен предлог о саставу Скупштине клуба у новом мандату. Њено конституисање, избор председника и свих Статутом предвиђених тела заказани су за петак, 27. маја. Као кандидати за одговорна места фигурирају Драгољуб Збиљић за председника, Милан Раставац за шефа стручног штаба.


Ветеранима је место у Управном одбору

Једно место у Управном одбору требало би да имају и ветерани клуба- став је секције ветерана, који Пушибрк преноси.

– Поуздано знам да и кандидат за председника Драгољуб Збиљић има разумевања за то. Али, најбитније је да Скупштина одговорно изабере способне људе на одговорне позиције, који ће успоставити квалитетније односе и са ветеранима и са навијачима, али и са медијима, како би и атмосфера око клуба била на нивоу слике шампионских времена.


– Претходно бих да одам признање досадашњем председнику Драгољубу Самарџићу – каже прослављени ветеран. – За време његовог председавања доста тога је регулисано на пољу финансијког пословања клуба, што је један од набитнијих предуслова за неометано функционисање колектива. Његови претходници увек су наслеђивали велике дугове. Он ми је и наговестио, пре два-три месеца промене на свим нивоима. Обрадовала ме је вест да би Раставац могао да буде тренер Војводине. Он је фудбалски интелектуалац, са изванредним резонима у припреми и у вођењу екипе.

Знам да је Марко Јовановић кандидат за спортског директора, каже Пушибрк, наш је човек, посвећен је клубу у коме је стекао име.

– Али, за најзначајније појачање у будућности ФК Војводина означићу долазак Драгољуба Збиљића на чело клуба. И у свом првом мандату био је успешан председник, способност је потврдио водећи одбојкаше од трофеја до трофеја, Верујем да је он човек, који је способан да на професионалан, менаyерски начин, са сарадницима, успешно поведе Војводину на ниво који сви прижељкујемо. Лично сам му пожелео да води Војводину онако како води своју фирму. Тада је и успех загарантован – прокоментарисао је за Дневник председник секције ветерана ФК Војводина Васа Пушибрк.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести