Владан Ђекић, нови голман Радничког из Зрењанина: Момак који је одбранио пенал Филу Фодену

Као гром из ведра неба одјекнула је вест да ће у наставку првенства у Српској лиги Војводина гол Фудбалског клуба Раднички из Зрењанина бранити Владан Ђекић, 191 центиметар високи голман који је прошао млађе селекције Црвене звезде из Београда и Интера из Милана.
с
Фото: Приватна архива

Владан је рођен 10. августа 1999. а фудбал је заиграо са седам година. Занимљив податак из његове биографије је да га је мајка, и то без знања оца, одвела на први тренинг у Школу фудбала Перспектива из Земуна. Једно време је провео и у земунској Алтини.

Паралелно са фудбалом, тренирао је и карате и стигао до црног појаса. Љубав према лопти је, међутим, превладала, нарочито након што га је Звездин ловац на таленте Томислав Милићевић скаутирао и одвео у наш најтрофејнији клуб.

Са девет година је прешао у Црвену звезду и до јануара 2016. се калио у млађим категоријама клуба из Љутице Богдана.

Са пионирима Звезде је освојио првенство Србије, а остаће упамћено и прво место на Турниру пријатељства 2015. у Бијељини, где је ова Звездина генерација, у конкуренцији најјачих кадетских екипа из бивше Југославије, без изгубљеног бода, освојила прво место.

Стигао је и позив за репрезентативне селекције. Деби на првој званичној утакмици репрезентације Србије у Бечу против Аустрије, освојен међународни турнир "Све звезде" у Москви, посебно су остали у Владановом сећању. Добре партије на клупском и репрезентативном нивоу заинтересовале су скауте из више европских клубова. Стога је Владан из Црвене звезде отишао у Интер, милански клуб са којим је потписао професионални уговор и био стални члан његовог младог тима - Примавере.

- Био сам прикључен У19 тиму, са којим сам тренирао, а играо сам за кадетску селекцију. Недуго потом сам и заиграо у Примевери. За млади тим Интера сам бранио на 60 утакмица. Једне године смо освојили Примаверу, а наредне смо имали доста такмичења. Освојили смо турнир Вијаређо, Суперкуп и Серију А - прича за “Дневник” Владан Ђекић.

Фото: Приватна архива

У УЕФА Лиги шампиона за младе екипа Интера је прошла прво коло против Динама из Кијева, а у наставку је, између осталих, имала и меч против Манчестер Ситија, за који су наступали Фил Фоден, Брахим Дијаз, Ерик Гарсија...

- Била је то врхунска утакмица и завршена је резултатом 1:1. Изгубили смо на пенале, иако сам одбранио четири једанаестерца, између осталог и Филу Фодену и Брахиму Дијазу. Наредне године сам био заменик капитена, што је била и моја последња година у омладинском фудбалу - присећа се Владан.

Два пута је одрадио припреме са првим тимом Интера, да би затим у јануару 2020. прешао у Пизу. Онда је отишао на позајмицу у Касертану, у Серију Ц, где је дебитовао у сениорском фудбалу, да би касније уследио повратак у Пизу. Од јануара до лета прошле године био је у Витербезеу, а као слободан играч се вратио у Србију и задужио дрес Вождовца.

- Нажалост, у Вождовцу нисам добио минутажу, а пошто желим да браним и да покажем да ли и колико вредим, након једне полусезоне смо споразумно раскинули уговор, и то на мој захтев - истиче Владан.


Почетак какав се само пожелети може

Владан је у недељу одиграо и прву званичну утакмицу за Раднички и почетак је био какав је само пожелети могао. Без примљеног гола и одбрањеним пеналом у Купу Војводине против Бегеја из Житишта, дао је велики допринос свом тиму да се пласира у наредно коло.


И долазимо до Радничког. Откуд Владан Ђекић на стадиону крај Скробаре?

- Контактирао ме је спортски директор Радничког Коста Бједов и предочио ми како људи из управе гледају на ствари, какав им је план са Радничким и где ме виде у целој тој причи, Није нам требало дуго да се договоримо, с обзиром на то да нисам желео да још једну полусезону проведем на клупи. Битно ми је да играм, па сам већ сутрадан био у Зрењанину - објашњава наш млади саговорник.

Како каже, никада није имао предрасуде према нижим лигама, јер сматра да где год да играш треба максимално да се потрудиш и да покажеш свој квалитет.

- Желим да из ове приче извучем све најбоље што могу. Сматрам да нам у наставку првенства неће бити лако, али имамо задатак да идемо утакмицу по утакмицу и сакупимо што више бодова. Видео сам атмосферу на тренингу, одлична је и сматрам да заједно можемо да направимо неки резултат, због чега смо се, уосталом, и сви окупили - закључује Владан Ђекић и изражава наду да ће им у томе помоћи и навијачи на трибинама.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести