Владимир Гаћиновић: Свашта смо претурили преко главе, преживећемо и ову невољу

Време у којем, због више силе, нема професионалних обавеза као шеф стручног штаба у Спартаку из Суботице Владимир Гаћиновић проводи код куће у Новом Саду. Непланирану паузу дели с старијим сином Марком и супругом, придржавајући се упутстава медицинске струке и државних органа.
Vladimir Gaćinović  foto: A. Predojević
Фото: Владимир Гаћиновић  фото: А. Предојевић

- Током дана само изведем у шетњу пса, а остало време проводим у свом дому, избегавајући друштвене контакте – рекао је Гаћиновић за „Дневник“. – То је, углавном, све што имам од активности, уз праћење ситуације путем ТВ-а и интернета. Што се играча Спартака тиче, одрадили смо један тренинг после утакмице с Војводином, а у вечерњим сатима уведено је ванредно стање и морали смо да прекинемо са свим активностима. Наш кондициони тренер је у свакодневним контактима с првотимцима, они су добили преко интернета програм рада којег би требали да се придржавају док траје оваква ситуација. Није то исто као када сви заједно тренирамо, али, шта је – ту је, најважније је сада да се сви придржавамо упута који важе за читаву државу.

 Иако је то питање за више фудбалске инстанце, шта мислите на који начин ће се и да ли ће сезона бити приведена крају?

- Како буде свима, биће тако и нама. Наравно да ће се највише питати органи УЕФА, а примећујем да је интенција да се лиге, још увек није јасно на који начин, ипак приведу крају. У Европи и свету у игри су велике паре од ТВ преноса и маркетиншких уговора и због тога челни људи фудбалске организације размишљају на тај начин. Ми ћемо морати да се прилагођавамо, а мислим да ће се, када се стекну услови за то, првенства наставити у убрзаном темпу. То ће, међутим, потрошити играче, да не кажем и неку драстичнију реч, али ће све бити регуларно. Некоме такав расплет неће одговарати, некоме хоће, али то су ствари које су изнад свих нас.

Јесте ли у честим контактима са сином Мијатом, чаном Ајнтрахта, и шта се дешава у Немачкој по фудбалском питању?

- Наравно да се редовно чујемо.У Франкфурту су, на почетку, увели режим рада од по двојице играча који могу заједно да буду на терену или у теретани, али је с том праксом прекинуто када су двојица чланова клуба били позитивни на тестирању за корона вирус. Мијат и Костић су до тада тренирали заједно, а онда су челни људи клуба распустили све првотимце. Обезбедили су им редовну доставу хране и свих потреба и сада живе у таквом режиму. Чујем да постоји могућност да од следеће недеље поново почну да тренирају по групама... Немци су дисциплинован народ, имају, додуше, доста заражених, али им је веома низак проценат смртности. Знате, тамо и даље ради скоро све, али се они не окупљају по ресторанима и кафићима и тако избегавају већи број контаката. Мислим да ће успети да нађу модус како да се сезона у Бундеслиги заврши, јер је и код њих у фудбалу велики новац у игри.

Како ви гледате на укупну ситуацију код нас и када очекујете да савладамо вирус?

- Навикли смо сви ми да живимо у тешким временима и ово, ма како парадоксално да звучи, за народ у Србији није ништа ново. Свашта смо претурили преко глава, пребродићемо и ову невољу. Биће, наравно, психичких последица, јер немогуће је да их не буде, али сам убеђен да ћемо их на?ачати. Када је ратно време човек може макар да наслути када ће се оно завршити по збивањима на бојном пољу или на политичкој сцени, али у борби с оваквим непријатељем то је скоро немогуће. Од нас самих, ипак, највише зависи. Морамо да се придржавамо свега онога што су нам најодговорнији људи из здравственог система и власти рекли и сигуран сам да ће после тога доћи много лепши дани – верује врсни трнер  Владимир Гаћиновић.

        А. Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести