Војислав Гајић: Трофеј Купа жеља и реалност Војводине

Најблаже речено, необична фудбалска сезона приближила се завршетку. Остало је још да се одиграју утакмице последњег, 30. кола Суперлиге, а онда, у наредну среду у Нишу, и финале Купа Србије, у којем се састају Војводина и Партизан.
Александар Предојевић/Војводина је на добром путу: Војислав Гајић
Фото: Александар Предојевић/Војводина је на добром путу: Војислав Гајић

Тим поводом замолили смо Војислава Гајића, председника ФК Војводина, за разговор.

С каквим расположењем дочекујете крај такмичарске године, који би за новосадски тим требало да буде леп и представља шлаг на тору сачињену током претходног првенства?

- Наравно да је реч о лепом завршетку сезоне.Веома сам задовољан, јер, када сам прошле године по трећи пут дошао на место председника клуба, за многе је било просто незамисливо да у тако кратком року Војводина може да добије нову енергију и оствари жељени резултат. Уз само мало спортске среће могли смо да будемо вицешампиони, па и да се укључимо у борбу за титулу. Створили смо добро избалансирану екипу, коју чини комбинација искуства и младости и с којом се добро ради. Стручни штаб свој посао добро зна, а његов шеф Ненад Лалатовић, то је сада ваљда свима јасно, има пуно знања, поседује хемију и створио је одличну релацију с играчима. Он је млад стручњак, који је предодређен да прави велике резултате и фали му још само да освоји трофеј. Можда је баш сада дошао моменат да га освоји, а да ли ће се то десити сазнаћемо у идућу среду. То је наша велика жеља, а сматрам и реалност.С Лалатовићем већ други пут наш клуб сарађује, реч је о човеку који поседује енергију и то нам је уосталом и донело резултат – рекао је Гајић.

Воша се поново изборила за право да брани углед српског фудбала на европској позорници, што је и био основни циљ. Какве су сада ваша емоције?

- Већ пуних 15 година сам с Војводином и знао сам шта све треба да се уради да бисмо стигли до овога и, из те перспективе, презадовољан сам, због суграђана, навијача и људи који воле фудбал и наш клуб. Тренутно је екипа у врло добром расположењу и ради се изванредно, а, наравно, увек постоје ситнији проблеми којима се свакодневно ваља бавити, што је у фудбало нормално. То није од јуче, годинама су се ти проблеми стварали, али важно је то што смо на добром путу да их решимо. Плате се редовно исплаћују, сервисирају се обавезе што се тиче доприноса и пореза, играчи су намирени и задовољни. Уз то, имају феноменалне услове у нашем кампу “Вујадин Бошков” у Ветернику, који је, током паузе због пандемије, дотеран и утегнут. Користим прилику да се јавно захвалим свим људима који су то омогућили, као и запосленима у клубу, који су напорно радили да би екипи створили максимално комфорне услове. Захваљујем се и кризном штабу оформљеном због коронавируса, који је беспрекорно одрађивао свој део посла, а у ком су Александар Влашкалић, Душко Грујић, Младен Кукић и сви остали. Када сам поново долазио у клуб многи су ми рекли да сам погрешио с изјавом о пласману у Европу и увођењем Војводине у мирније воде свакодневног живота, али сам остао доследан у томе да  треба да се “промени крв” и да екипа постане победничка. То смо, сигуран сам, сада и доказали. Питали су ме тада шта ће се десити ако се то не оствари... У том случају више не бих био председник клуба! Не радим тај посао због новца, напротив, улажем своја средства, слободно време и емоције, а та изјава само ме је додатно мотивисала да још више радимо и ја и сви моји сарадници.


Улагање у будућност

Гајић је посебно нагласио да је у претходних годину дана омладинска школа подигнута на виши ниво у односу на ранији период.

- У минулој сезони потписали смо преко 20 стипендијских и пет или шест професионалних уговора с момцима који су поникли у нашој школи. То су велике ствари и то ће тек да нам донесе резултате у годинама које долазе, што је наше својеврсно улагање у будућност.

Стадион „Карађорђе”

Почетком сезоне истакли сте да је ово последње првенство које Војводина игра на постојећем стадионуКарађорђе”, а да ће након тога уследити изградња новог објекта. Шта се дешава по том питању?

- Нисам се пуно бавио том темом, јер то је ствар Града Новог Сада и државе Србије, који су власници стадиона. “Србијагас” плаћа пројекат, планови тек треба да се донесу, а јасно је да добра намера постоји. Да ли ће радови почети за месец, два, три или седам - то не знам, али сам сигуран да ће се европске утакмице играти на “Карађорђу”.   


Финале Купа је, назовимо га тако, сладак завршетак сезоне. По вама, припада ли црвено-белима то да у Нишу подигну победнички трофеј?

- Партизану је  финале једина могућност да спаси сезону, а ми смо већ урадили све оно што смо планирали: пласирали смо се у Европу и консолидовали смо клуб у свим сегментима. Радили смо и потајно се надали полуфиналу и финалу Купа, а сада, када смо у њему, наравно да ћемо урадити све што је до нас да заслужимо трофеј. Нико не заслужује ништа због онога што је било јуче, већ мора максимално да ради сваки дан и да дође у прилику да оствари добар резултат. Мислим да смо заслужили да се радујемо трофеју и, по мени, било би реално да освојимо Куп. Играчи и тренер Лалатовић током читаве сезоне радили су под великим притиском како би остварили циљ који су имали. Ипак, радоваће се онај тим који буде бољи током 90 минута на стадиону у Нишу.

Навијачи Воше изричити су у одлуци да неће путовати у Ниш?

- ФС Србије одлучује о томе где ће се играти финале. Ми у Ниш идемо да се такмичимо и да освојимо пехар. Жао ми је због одлуке навијача нашег тима, наш посао због тога ће бити још тежи.

Током сезоне уговор сте продужили с Николом Дринчићем, а недавно сте то урадили и с тренером Лалатовићем. Планирате ли и довођење нових играча?

- Немамо проблем с постојећим играчким кадром у смислу да им уговори истичу. Дринчић је по свему заслужио да продужимо сарадњу с њим, сада проживљава другу младост и, ако то буде желео, по завршетку каријере имаће места у клубу. Поседујемо у екипи и доста младих фудбалера, тако да нећемо имати проблем с бонус играчима од наредне сезоне. Сада је питање да ли на неким позицијама у тиму треба да начинимо одређене потезе како бисмо подигли ниво квалитета . То ће, наравно, да процени струка, а ми ћемо врло брзо сести и договорити се о неким стварима које морају да се реше. Скупштина клуба треба да се одржи у првој половини године и то је управо ту, да би транспарентност у раду била јасна и да би се изнела стратегија у раду за следећих неколико година. Све то је у интересу Војводине, која више не сме да дође у ситуацију да не буде пласирана међу прве две-три екипе и да не игра у Европи. Једноставно, морају да се поставе јасне регулативе везане за то да се дефинише ко шта ради, ко и за шта одговара, јер без одговорности нема ваљаног посла. Војводина је колектив који не може да се води из хобија, јер је ово озбиљна прича која захтева  професионални рад   и тек тада клуб има шансу да буде на жељеним позицијама. 

За млађе играче, попут Мирка Топића, Дејана Зукића и Михајла Нешковића, који су се афирмисали у црвено-белом дресу, постоји интерсовање страних тимова, има ли Војводина снаге и могућности да их задржи?

- Још зимус, на припремама у Турској, било је занимања за младиће које сте споменули. Када је био најжешћи “напад” на Топића и када су медији извештавали да је његов одлазак већ “готова ствар”, рекао сам да се ништа не дешава, јер смо претходно донели одлуку да клуб не размишља о његовој продаји. Био сам у праву, он је и даље у клубу, а врло брзо ћемо да проценимо шта је то што постојећем тиму треба. Ако процена буде да су нам неки од тих момака, или сви, потребни, они ће остати у Војводини. Ту струка мора да донесе суд како не бисмо гомилали играче, па да не играју. Све у свему, наш клуб не сме убудуће да има осцилације и то је оно на чему ћу инсистирати у даљем раду. Сада чинимо све да скинемо притисак с екипе, да она храбро одигра сусрет у Нишу, а онда ћемо да седнемо и направимо заједнички план за будућност најстаријег грађанског суперлигаша у нашој земљи - поручио је Војислав Гајић. 

Текст и фото: Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести