Воша у жестокој конкуренцији за европску визу

Утакмицом у Крушевцу, у којој Напредак дочекује Спартак Ждрепчеву крв, у петак се наставља фудбалско првенство Србије.
Igrači FK Vojvodina pred početak priprema foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Играчи ФК Војводина пред почетак припрема фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Зимска пауза је дошла до самог краја, а наше најбоље екипе настављају пролећну битку за испуњење циљева који су пред њима. Лидер Црвена звезда далеко је одмакао конкуренцији и има девет бодова предности у односу на другопласирани Партизан (57-48), док ће се велика битка водити за треће и четврто место и обезбеђивње европске визе.

У њој ће, могуће је, учествовати чак седам екипа (од трећепласираног Спартака ЖК, до деветопласиране Младости из Лучана), што ће фудбалском пролећу у Србији, уз такмичење у Купу, дати посебну драж.

Фото: Александар Радовановић, фото: Ј. Грлић

Војводина је једна од седам екипа који ће покушати да обезбеди нови излазак у Европу, али је јесенас освојила тек осмо место на табели и њени играчи, заједно с тренером Илијом Столицом, имаће заиста тежак задатак пред собом. Новосађани су, подсетићемо, у зимском прелазном року довели четворицу новајлија (Марко Путинчанин, Александар Радовановић, Винсент Езе и Лазар Арсић), с којима ће покушати да обележе други део првенства и испуне жеље навијача, руководства и њих самих.

Фото: Марко Путничанин, фото: Ј. Грлић

Што се тиче конкурената црвено-белих, занимљиво је да су и они били веома активни на зимској фудбалској пијаци. Пре свих, ту мислимо на тренутно четвртопласирани Раднички из Ниша.

Фото: Винсент Езе, фото: Ј. Грлић

Остао је “Реал с Нишаве” без Лазара Арсића, јесенас једног од најбољих појединаца који се преселио у Војводину, али су на Чаир стигли адути попут Душана Мићића, повратника Радоша Булатовића, Александра Станисављевића, Бојана Шаранова и Синише Бабића, а у екипи је остао и голгетер Милан Павков, којем је продужена позајмица из Црвене звезде.

Фото: Лазар Арсић, фото: Дневник

Спартак ЖК напустила је неколицина јесенас најбољих играча. Реч је о Ђорђу Ивановићу (Партизан), Стефану Хајдину (Црвена звезда) и Александру Радовановићу (Војводина), али је председник клуба Драган Симовић довео нове, млађе снаге, с којима ће на пролеће пробати да сачува сјајан утисак који су Суботичани јесенас остављали на теренима широм Србије.

Фото: Ђорђе Ивановић, фото: Ј. Грлић

Утисак је да је најмање промета било на Бановом брду. Чукарички ће углавном с провереним снагама наставити трку, а хендикеп би за тренера Ненада Лалатовића могао да буде одлазак младог Новосађанина Петра Мићина у редове Удинезеа. Вождовац је доста продавао током паузе, клуб је напустило чак шест истакнутих првотимаца.

Руководство је, међутим, потражило решења за попуњавање насталих празнина, доводећи играче из Србије који су каријере градили у иностраним екипама.

Упоредо с њима, стигли су и млади, веома талентовани играчи, у којима у овом колективу виде велики залог за будућност.

Крушевљани су остали, такође, без неколицине изузетно битних момака који су имали велики удео у јесењим резултатима.

Ту, пре свих, мислимо на Енвера Аливодића и Слободана Урошевића, али ће тренер Милорад Косановић убудуће моћи да рачуна на двојац који је стигао из БАТЕ Борисова (Митровић и Рушевић), као и на искусног Ђура Зеца и повратника Н’Диајеа.

У борби за улазак у плеј-оф никако не треба отписивати ни лучанску Младост. Међутим, тешко је поверовати да би тим из варошице надомак Чачка могао да се умеша у борбу за европску визу, али ће свакако бити ривал који ће умети да казни сваког уколико му се укаже прилика.

А. Предојевић

Спартак и Вождовац слабији него јесенас

У зимском прелазном року пуно тога се дешавало н фудбалском тржишту. Екипе које ће се, уз Црвену звезду и Партизан, борити за излазак у Европу биле су веома активне, неки продајући, а неки купујући недостајуће играче. Ево и кратког резимеа онога што су ти тимови урадили у периоду између 15. јануара и 11. фебруара 2018. године.

3. Спартак ЖК   22     11     7      4      42:24        40

ДОШЛИ: Немања Текијашки (Железничар, Панчево), Стефан Милошевић (Ц. звезда), Филип Виротовић (Борац, Чачак), Никола Поповић (Челик, Никшић), Иван Лучић (ОФК Бачка), Вања Вучичевић (позајмица Ц. звезда) и Огњен Ђуричин (Бечеј).

ОТИШЛИ: Ђорђе Ивановић (Партизан), Стефан Хајдин (Ц. звезда), Александар Радовановић (Војводина), Емил Абаз и Анђело Рудовић (слободни играчи).

4. Раднички Ниш        22     11     6      5      34:30        39

ДОШЛИ: Душан Мићић и Радош Булатовић (Радник, Сурдулица), Александар Станисављевић (Астерас, Грчка), Бојан Шаранов (Земун), Синиша Бабић (Лариса, Грчка), Милан Павков (позајмица Ц. звезда), Душан Лалатовић и Ђорђе Лазовић (Телеоптик).

ОТИШЛИ: Лазар Арсић (Војводина), Никола Распоповић (слободан играч), Марко Томић (Жалгирис, Литванија) и Немања Крзнарић (слободан играч).

5. Чукарички     22     11     5      6      27:18        38

ДОШЛИ: Лука Стојановић (Белгија), Делаковић (Хрватска), Петар Милић (Анжи, Француска), Миладин Стевановић (Кајзериспор, Турска)

ОТИШЛИ: Петар Мићин (Удинезе, Италија), Саша Јовановић (Аустрија), Душан Лагатор (Русија).

6. Вождовац      22     10     6      6      34:19        36

ДОШЛИ: Дарко Булатовић (Исланд), Зоран Милутиновић (Крупа, БиХ), Милан Станковић (Радник), Марко Павићевић (Грчка), Стефан Чупић (Норвешка), Немања Златковић (Шведска), Михајло Ивановић (Чешка), Марко Миранда (Јагодина), Милош Стојановћ (Синђелић), Андреј Симеуновић (Шведска).

ОТИШЛИ: Саша Ивковић (Марибор), Марко Путинчанин (Војводина), Дејан Георгијевић (Ференцварош), Александар Филиповић (БАТЕ Борисов), Зоран Поповић (Норвешка) и Ђуро Зец (Напредак).

7. Напредак       22     10     4      8      37:32        34

ДОШЛИ: Стефан Николић (Румунија), Милан Басрак (слободан играч), Мирољуб Костић (Борац, Чачак), Милош Остојић и Анес Рушевић (БАТЕ Борисов), Ђуро Зец (Вождовац) и Ибрахима Н’Диаје (Данска).

ОТИШЛИ: Никола Митровић (Висла Краков, Пољска), Слободан Урошевић (Партизан), Енвер Аливодић (Аполон Смирна, Грчка), Филип Касалица (Платаниас, Грчка), Филип Бајић (ОФК Бачка), Урош Ђерић (Гангвон, Ј. Кореја), Лазар Татић (слободан играч) и Андрија Мајдовац (Малта).

8. Војводина      22     9      6      7      23:20        33

ДОШЛИ: Марко Путинчанин (Вождовац), Винсент Езе (Металац), Александар Радовановић (Спартак ЖК), Лазар Арсић (Раднички Ниш) и Никола Гајић (вратио се с позајмице из Цемента)

ОТИШЛИ: Ренан да Силва Алвеш, Yозеф Овусу Бемпах, Френсис Афирије (Мексико), Филип Бабић (ТСЦ), Ивица Јовановић (слободан играч), Yенан Бурековић (Ујпешт), Дамир Којашевић, Ин-Хјеок Парк (слободни играчи), Младен Деветак, Кристијан Живковић, Милош Зличић и Вукашин Пилиповић (позајмица ЧСК Пивара).

9. Младост Лучани     22     8      6      8      30:29        30

ДОШЛИ: Петар Јовановић (Чукарички), Ђорђе Лазић (Ксанти, Грчка), Бадара Бађи (Индија), Данко Киковић (Јавор), Стефан Михајловић (Вождовац), Марко Јевремовић (Раднички Обреновац) и Немања Крзнарић (Раднички Ниш).

ОТИШЛИ: Хуснедин Гафуров (Узбекистан), Никола Петрић (Шведска), Никола Зврдко, Иван Марковић (Јавор) и Нехрудин Мехмедовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести