Вуклиш сања рођендански поклон

Пред фудбалерима Војводине у четвртак је једна од најважнијих утакмица у последњих неколико година.
Ј. Грлић/ Горан Вуклиш једва чека почетак сусрета у Лијежу
Фото: Ј. Грлић/ Горан Вуклиш једва чека почетак сусрета у Лијежу

Црвено-бели сутра путују у Белгију, а у  Лијежу ће одиграти утакмицу 3. кола квалификација за Лигу Европе са Стандардом. Игра се једна утакмица, а победник стиче право да учествује у плеј-офу овог такмичења.

Новосађани тренирају и укедно упознају ривала из свих углова, а на основу запажања струке која је имала прилику да одгледа неколико сусрета Стандарда. У предстојећем сусрету пред голом,као и у сусрету са Радником, биће искусни Горан Вуклиш, који је шансу добио услед повреде првог чувара мреже Николе Симића.

- Био бих срећнији да се Симке није повредио, али такав је наш посао - рекао је Вуклиш. - С друге стране, срећан сам што ћу бити активни учесник утакмице у европској конкуренцији, јер на тој сцени није ме било још од 2014. године, када сам чувао мрежу Рудара из Пљеваља. Ако ме питате у каквом расположењу дочекујем дуел с Белгијанцима, нема код мене никаквог страха, напротив. Постоји доза позитивне треме, уосталом као и код саиграча, али једва чекам да утакмица почне. Искусан сам голман, пуно тога прошао сам током каријере и у Лијеж путујемо с намером да играмо добар фудбал, па шта буде.


Стандард другопласиран

У сусрету 6. кола белгијског првенства, Стандард је код куће надиграо Кортријк (2:1). Ту утакмицу тим из Лијежа почео је у формацији 4-4-2, у којој су били: Бодар - Фаи, Фанхеусден, Лаифис, Карсела - Амалах, Цимирот, Бопе, Раскин - Павловић, Уларе. У току утакмице ушли су и Баликвиша (уместо Павловића), Авенати (Уларе) и Мулека (Карсела). Стрелци за Стандард били су Амалах у 31. и Уларе у 34, док је гол за госте постигао Мбојо у 36. минуту. Тренутно се тим тренера Филипа Монтанијеа налази на другом месту, с пет бодова заостатка за лидером, екипом Шарлроа.

Силвестер Такач уз Вошу

Силвестер Такач је стекао велико име у историји ФК Војводина, пошто је био члан прве шампионске генерације. После готово читаве деценије коју је провео играјући за Вошу (укупно 182 утакмице, 62 гола), прешао је у француски Рен, а онда, 1969. године, у редове Стандарда. Одиграо је тамо пет сезона, убележио 111 наступа и био стрелац 44 гола. Добро познаје менталитет Белгијанаца и убеђен је да Воша може да их надигра.

- Играчи Војводине морају да верују у себе, имају квалитет и никако не смеју да потцене своју снагу - рекао је Такач. - Вероватно Стандард данас није на нивоу на којем је некада био и управо због тога су вера у сопствене могућности и изражено самопоуздање јако важни да би се овакав супарник елиминисао. У сваком случају, срцем и у мислима бићу у четвртак уз младиће који данас носе дрес тима из Новог Сада.


Стандард је у прошлом колу домаћег првенства савладао екипу Кортрајка, што је својеврсно упозорење нашем тиму.

- Сматрам да Војводина има бољи тим од Кортрајка. Уз то, имам и те како велико поверење у саиграче и просто сам убеђен да ћемо и у Белгији постићи гол. Намера нам је да нападнемо домаћина, али, наравно, то ће зависити и од самог тока сусрета. У сваком случају, идемо у Лијеж да се надигравамо и убеђен сам да можемо да тријумфујемо.

Занимљиво је да Горан Вуклиш управо 24. септембра пуни 33 године.

- Не могу ни да замислим лепши рођендански поклон од тога да елиминишемо Белгијнанце. Учинићемо све што је у нашој моћи да то урадимо. Верујем у овај  тим и стручни штаб, на челу с Ненадом Лалатовићем.

Иако за сада не успева да се избори за место у стартној постави, Владимир Ковачевић има корисна сазнања о игри Стандарда, јер је до недавно био играч Кортрајка.

- Чуо сам се с првотимецем Кортајка Петром Голубовићем, рекао ми је  да Стандарду у њиховој међусобном утакмицин недостајала неколицина играча из поставе. Нису Белгијанци никакав баук и убеђен сам да ће све у предстојећем дуелу зависити од нас. Чуо сам и за размишљање Ивана Вукомановића, који је био играч и тренер Стандарда, да  морамо да нападнемо домаћина, јер у супротном  не би било добро по Војводину. Поштујем Вукомановића и његово искуство и став, али сам сигуран да најбољи одговор на то како ћемо да играмо у Лијежу има наш шеф струке Ненад Лалатовић – рекао је Ковачевић.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести