Жене по први пут у историји суде мечеве на СП у Катару

ЦИРИХ: Међународна фудбалска федерација (ФИФА) изабрала је шест женских судија које ће у Катару, први пут у историји, водити утакмице на Светском првенству за мушкарце.
Sudija/dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Изабрано је укупно 36 главних судија, 69 помоћних и 24 судије задужене за ВАР.

Како се наводи, од 129 судија за СП на списку је и шест жена, од којих ће три бити главне судије на утакмицама - Францускиња Стефани Фрапар, Салима Мукансанга из Руанде и Јошими Јамашита из Јапана. Помоћне судије ће бити Бразилка Неуза Бек, Мексиканка Карен Дијаз Медина и Американка Кетрин Незбит.

"Овим се довршава процес, који смо започели пре неколико година увођењем женских судија на утакмице мушкараца, прво јуниора, а затим и сениора. Све оне су заслужиле своје место на СП, јер стално суде на високој разини. Као и увек, наш избор судија се темељи првенствено на квалитету", изјавио је недавно председник судијске комисије ФИФА Пјерлуиђи Колина, преноси Хина.

"Стварно сам дирнута, јер ништа не може да буде веће од СП", изјавила је 38-годишња Фрапар. Она је била прва жена, која је судила у француској лиги 2019, исте године када је водила и финале СП за жене. Судила је и европски Суперкуп 2019. између Ливерпула и Челсија, а пре две године је постала прва жена која је судила у Лиги шампиона, затим финале француског Купа ове године.

Главне судије на СП биће: Абдулрахман Ал-Јасим (Катар), Крис Бит (Аустралија), Алиреза Фањани (Иран), Ма Нинг (Кина), Мохамед Абдула Хасан Мохамед (УАЕ), Јошими Јамашита (Јапан), Бакари Гасама (Гамбија), Мустафа Горбал (Алжир), Виктор Гомеш (Јужна Африка), Салима Мукансанга (Руанда), Магует Ндиаје (Сенегал), Јани Сиказве (Замбија), Иван Бартон (Салвадор), Исмаил Елфат (САД), Марио Ескобар (Гватемала), Саид Мартинез (Хондурас).

Ту је и Цезар Артуро Рамос (Мексико), Рафаел Клаус (Бразил), Андрес Матонте (Уругвај), Кевин Ортега (Перу), Фернандо Рапалини (Аргентина), Вилтон Сампајо (Бразил), Факундо Тељо (Аргентина), Хезус Валенцуела (Венецуела), Метју Конгер (Нови Зеланд), Стефани Фрапар (Француска), Иштван Ковач (Румунија), Дени Макели (Холандија), Шимон Марчинијак (Пољска), Антонио Матеу Лахоз (Шпанија), Мајкл Оливер (Енглеска), Данијеле Орсато (Италија), Данијел Зиберт (Немачка), Ентони Тејлор (Енглеска), Клеман Турпан (Француска), Славко Винчић (Словенија).

СП ће бити одржано од 20. новембра до 18. децембра у Катару.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести