Лига шампиона: Звезда савладала вицепрвака Европе

Фудбалери Црвене звезде остварили су херојски успех савладавши фантастични Леверпул у 4. колу Лиге шампиона. Првак Србије је приказао изванредан фудбал и победио вицешампиона Европе.
zvezda, fonet
Фото: FoNet/Aleksandar Barda

Као и на “Енфилду” наш тим је кренуо врло одговорно, и растрчано у нападу. Београђани су добро затварали бочне позиције Енглеза, које су и најјаче и онда своју прилику тражили из контри. Тек повремено “црвени” су прелазили по левој страни, дубинским лоптама, где брзоногом Манеу није могао да парира Стојковић. Ипак, први ударац су имали наши момци, довољно да се Ливерпулу покажу зуби. Црвено-бели су добро комбиновали у нападу, Марин се истакао као прави плејмејкер и било је доста лопти у шеснаестерцу Ливерпула. То су знали да препознају и навијачи нашег шампиона, тако да је било милина бити на стадиону “Рајко Митић”. Силне уздахе изазвао је Савић у 16. минуту, када је из окрета шутирао тик изнад гола Енглеза. Али, Мане је био незаустављив по левој страни, па је наместио шансу Стариyу који је шутирао изнад пречке. Стојковић просто није имао испомоћ на том боку и није могао много да уради. А онда, еуфорија на стадиону срвено-белих. Марин је са десне стране извео корнер, а Павков главом застресао мрежу Алисона!

Оно што је било евидентно, Звезда је била озбиљнији тим у првих пола сата и прави такмац за Лигу шампиона. Павков је био изванредан и у 30. минуту после соло продора постигао сјајан гол са преко 20 метара. Високи центарфор је био прави меч-винер и показао квалитет врхунског нападача. Стицао се утисак да су гости подценили нашег представника, изостале су њихове препознатљиве агресивности, углавном су се сконцентрисали на позиционе нападе и кратке пасове. А фантастично је било како је у нападу деловао тандем Звезде Стојковић-Павков, па је високо центарфор нашег шампиона био константна опасност за гол “црвених”.

Да је враг однео шалу схватили су Енглези и у другом полувремену увели у игру Фирмина и Гомеза. Али, Звезда је боље почела наставак и за кратко време извела два опасна напада. Код једног од њих лопта је у руку у казненом простору погодила Милнера, а судија Матеу погрешио је што тада није свирао најстрожу казну. Енглези су се тргли, покушавали, али до гола нису могли. Променили су и позиције на терену, па је тако Салах заиграо шпица, Мане је отишао на десну страну, а Фирмино на леву, али - није ишло. Ливерпул је био потпуно немоћан, комбиновање кратким пасовима је било неплодоносно, згуснута средина нашег тима је добро покривала простор. Тек у 71. минуту покушао је Салах, али је Борјан сјајно интервенисао.

Последњу прилику за преокрет Енглези су пропустили у 83. минуту када је Салах шутирао искоса, с леве стране, а Борјан интервенисао.

Остало је 2:0 и велико славље нашег шампиона.

И. Лазаревић

Фото: FoNet/Aleksandar Barda

Црвена звезда - Ливерпул 2:0 (2:0)

БЕОГРАД: Стадион “Рајко Митић”, гледалаца: 55.000, судија: Матеу (Шпанија), стрелац: Павков у 23. и 29. минуту. Жути картони: Марин (Црвена звезда), Лалана (Ливерпул).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 7, Стојковић 6,5 (Гобељић 7), Савић 7, Дегенек 7, Родић 7, Јованчић 7, Крстичић 7 (Јовичић 6,5), Срнић 7, Бен 7, Марин 7,5 (Чаушић 6,5), Павков 8.

ЛИВЕРПУЛ: Алисон 6, Александер-Арнолд 6 (Гомез 6), Матип 6, Ван Дајк 6, Робертсон 6,5, Милнер 6,5, Лалана 6,5 (Ориги 6), Вајналдум 6, Салах 7, Стариy 6,5 (Фирмино 6,5), Мане 7.

Борјан: Померамо границе, можда прођемо и групу

БЕОГРАД: Голман Црвене звезде Милан Борјан каже да је његов тим победом над Ливерпулом (2:0) наставио да пише историју и да сада треба веровати у пролаз у осмину финала Лиге шампиона.

Фото: Milan Borjan, foto: FoNet/Aleksandar Barda

Фудбалери Црвене звезде савладали су Ливерпул са два гола Милана Павкова и закомпликовали ситуацију у Ц групи, пошто сада имају четири бода, само један мање од Наполија и Пари Сен Жермена и два од Ливерпула.

"Многи у нас нису веровали, али ми јесмо једни у друге. Имамо велику шансу, сада треба доказати у наредне две утакмице. Можда прођемо групу, треба веровати у то. Ушли смо у Лигу Европе, потом у Лигу шампиона и стално померати границе. Сигурно да можемо још", поручио је Борјан после утакмице на стадиону "Рајко Митић".

Након генерације из 1973. године, која је Ливерпулу на Енфилду нанела једини пораз у међународним утакмицама у 20. велику, Звезда је поново срушила енглеског великана.

"Свима нама значи ово. Нешто нестварно. Победили смо Ливерпул после 45 година, надамо се да ће се о нама причати као о генерацији из 1973", рекао је сјајни чувар мреже.

На питање да упореди атмосферу са Енфилда и са "Маракане", Борјан је био јасан.

"То не може да се пореди", алудирао је Борјан на фантастичну подршку пред 55.000 навијача на стадиону "Рајко Митић".

Црвено-бели у наредном колу Лиге шампиона гостују Наполију 28. новембра.

Срнић после Ливерпула: А Милоје каже "Шта сам вам рекао?"

БЕОГРАД: Фудбалер Црвене звезде Славољуб Срнић открио је да је тренер Владан Милојевић, пре меча против Ливерпула (2:0) у Лиги шампиона, пренео играчима веру и енергију да могу да остваре једну од највећих победа у историји клуба.

"Милоје нам је после утакмице честитао и подсетио нас на његове речи "Шта сам вам причао пре утакмице". Није било додатнијх емоција и еуфорије, тренер увек верује у оно што говори и пренео нам је ту енергију", рекао је Срнић Танјугу после утакмице.

Хитри крилни фудбалер, човек задатка тренера Милојевића, оптимистично најављује да неће бити предаје у борби за пласман у осмину финала.

"Нећемо стати на овоме, видели смо да можемо да играмо са највећима. Шта рећи о Ливерпулу, играо је финале, али и о Наполију и Пари Сен Жермену. Покушаћемо да дамо све од себе направимо још већи резултат. Ако нам се отвори пролаз, нећемо испустити шансу", додаје он.

Као велику предност Звезде означио је бучну атмосферу стадиона "Рајко Митић" пред 55.000 гледалаца.

"Искрено, не знам да ли бих веровао неком да ми је летос рекао да ћемо победити Ливерпул. Рушили смо прошле сезоне велике екипе, сви знамо колико је гостима тешко на "Маракани" и како нас навијачи носе. Они су наш 12. играч, дали смо све од себе и заслужено победили", поручује Срнић, кога је док је давао изјаву Тањугу голман Милан Борјан вукао за уши и љубио, а штопер Срђан Бабић "ометао".

„Победа без примљеног гола против великана са Енфилда најбоље описује како је шампион Србије одиграо“, сматра Срнић.

"Било је много лакше него у Ливерпулу, нисмо баш толико знали да су брзи и моћни... Ипак, у Београду смо им добро парирали у свим сегментима. Резултат 2:0 показује то најбоље", закључио је.

Лалана: Звездини играчи трошили време, реаговаћемо...

ЛИВЕРПУЛ: Везни фудбалер Ливерпула Адам Лалана био је самокритичан после пораза од Црвене звезде (2:0) у Лиги шампиона, али и изнео замерке на рачун првака Србије јер сматра да су намерно трошили време.

Енглески репрезентативац додаје да, ипак, ништа није изгубљено и да Ливерпул има велике шансе за осмину финала.

"Играчи Звезде трошили су време, губили смо моментум и на крају је дошао резултат 2:0 који не може да нас задовољи. Прихватамо одговорност за пораз и сигуран сам да нам се слично неће дешавати", рекао је Лалана за клупски сајт.

Лалана је позвао саиграче да реагују на прави начин после пораза у Београду.

"Имали смо шансе, посебно на почетку другог полувремена, али нисмо били довољно ефикасни и стрпљиви. Наравно, направићемо реакцију, није први пут да изгубимо утакмицу и после се вратимо добрим издањима. Важно је како реагујете после разочаравајућег пораза".

Ливерпул сада очекује гостовање у Паризу екипи Пари Сен Жермена.

"Ово је Лига шампиона и не постоји тим који ће ти лако пустити победу. Знамо да ће бити потпуно другачије него на Енфилду. Морамо да напредујемо и изборимо пролаз даље", закључује Лалана.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести