Човић: Алимпијевић тренер Црвене звезде, Болден донео 540.000 долара

Млади стручњак Душан Алимпијевић нови је тренер КК Црвена звезда, саопштио је на ванредној конференцији за медије председник Небојша Човић.
dusan alimpijevic printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Алимпијевић долази из ФМП-а, а на клупи српског и регионалног шампиона замениће Дејана Радоњића.

"Знам да ће бити злурадих коментара. Невероватно је колико људи је хтело у Звезду. На крају смо ми бирали и стојимо иза ове одлуке. Нормално да ћу младог тренера, нећу ваљда неког од 75 година. Идемо храбро у нови циклус”, рекао је Човић на конференцији за медије на Малом Калемегдану.

Први човек црвено-белих потврдио је да су вођени разговори са Светиславом Пешићем и Миланом Томићем.

"Странац не може да се снађе код нас. Душан није први млади тренер. Знамо сви како је почео најбољи тренер Европе Жељко Обрадовић, Кићановић га је буквално из патика ставио на клупу”, истакао је Човић.

Алимпијевић се захвалио председнику Човићу на указаном поверењу.

"Почаствован сам оваквом идејом, свестан сам шта носи име и историја Црвене звезде, уз навијаче, и свега што носе захтеви. Имамо енергију да све изнесемо, гарантујем да ћу, заједно са стручним штабом "изгинути" за наставак успешних резултата", рекао је Алимпијевић.

Алимпијевић, по потписивању трогодишњег уговора, нагласио је да су у Црвеној звезди победе нормална ствар и амбиције највише.

"Само у том смеру морамо да размишљамо. Требало ми је храбрости да дођем, али тако нешто се и очекује од тренера Црвене звезде. Имам визију ко би из ФМП-а требало да дође, али морамо још да видимо ко ће доћи ван клуба из Железника".

Према његовим речима дуго је причао са председником Човићем око именовања у Звезди.

"Таква одлука се не доноси преко ноћи, Звезда је велики клуб да би се ломило преко ноћи. Црвена звезда је сан, остварење жеља, али и исто тако обавезује. Нисам замена Дејана Радоњића, златним словима је исписао име у клубу, најтрофејнији је тренер, али немам притисак".

Он је посебно истакао да му је драго што ће му помоћник бити легендарни Звездин кошаркаш Миленко Топић.

"Био сам играч Звезде, која је то величина и спортски бренд. Долазим у бољем моменту, зна се ко шта ради у читавом систему. Сезона ће бити тешка, али спремни смо да се ухватимо у коштац са тим. Резултати нас обавезују да наставимо успешан низ", казао је Топић.

Човић је наставио да почиње нови циклус, након што је поставио лествицу доминацијом у региону, и да ће у наредној сезони имати квалитетан и конкурентан састав, упркос финансијским проблемима.

"Само су двојица играча отишла непланирано Кузмић и Гудурић. Отишао је Кузмић још пре 15 дана у Реал. Понуда за Гудурића се не одбија, милион евра обештећење и 20 одсто од наредне продаје, немам право да станем на пут момку, као ни Џенкинс који ће зарадити 1,8 милиона долара у Химкију. Опет ћемо имати интересантан тим", рекао је Човић на ванредној конференцији за медије на Малом Калемегдану.

Од Телекома годишње 800.000 евра бруто
Човић је додао да је у контакту са председником Србије Александром Вучићем око финансијске помоћи државе.

"Имао сам контакт са Вучићем, а колико и шта ће да помогне морате њега да питате. Помогао је доста. Око 28 милиона евра смо потрошили за све ове сезоне, а учешће државе је око 18 одсто", истакао је он и додао да, упркос финансијским проблемима, никада није размишљао о оставци.

Он је потврдио да Звезда годишње од Телекома добија годишњи 800.000 евра бруто, као и од Града око 200.000, као и да чист приход од трансфера Џона Болдена у Макаби из Тел Авива износи 540.000 долара.

Он је поновио да је 2011, када је дошао у Звезду, клуб био пред гашењем са дугом од 15,5 милиона евра, а да је касније дошао до улоге редовног освајача трофеја на Јадрану и у Србији.

"Почетак је био тежак, али много лакши него сада. Подигли смо лествицу и креће нови циклус, морамо напред. Доносићемо храбре одлуке".

Једна од таквих је и одлука да нови тренер буде 31-годишњи Душан Алимпијевић.

"Знам да ће бити разних прича, нисмо били притерани уза зид, већ смо бирали. Верујем да смо направили прави потез".

Како је навео, клуб је желео да продужи уговор са доскорашњим тренеро Дејаном Радоњићем на три године, али је понуда одбијена.

"Хвала му на свему, врата Звезде су му отворена, али по нашем систему. Није ми рекао разлог зашто иде, наша понуда је била коректа, проблем нису била ни наша кашњења око плате. Немам одговор, тако се Дејан определио. Ништа није тражио, само је рекао је рекао да има такав осећај". 

Човић наглашава да је Звезда лидер на овим просторима и да људи из клуба раде одличан посао.

"Знамо свој посао, може да се пише да смо убице и криминалци, клевете разне, али издржаћемо све зарад циљева. То су АБА лига, Суперлига, као и што бољи наступ у Евролиги. Инжењер сам, прича око Фајнал фора је можда реална, али и није. Подсетио бих на државни банкомат какав је ЦСКА са 50 милиона евра. Имаћемо интересантан тим, солидан за Евролигу", рекао је Човић, а потом се осврнуо на шансе Звезде да се пласира на Фајнал-фор у Београду наредне године.

"Свестан сам да постоји разочарање навијача, имамо Фајнал-фор код нас и продали смо неколико играча. Зар нећемо да нападнемо Ф4? Нећемо, односно хоћемо... Ко то може да гарантује. Очекивали смо више подршке за све што смо урадили".

Он је додао да је у контакту са председником Србије Александром Вучићем око финансијске помоћи државе.

"Имао сам контакт са Вучићем, а колико и шта ће да помогне морате њега да питате. Помогао је доста. Око 28 милиона евра смо потрошили за све ове сезоне, а учешће државе је око 18 одсто", истакао је он и додао да, упркос финансијским проблемима, никада није размишљао о оставци.

Он је потврдио да Звезда годишње од Телекома добија годишњи 800.000 евра бруто, као и од Града око 200.000, као и да чист приход од трансфера Џона Болдена у Макаби из Тел Авива износи 540.000 долара.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести