Ана Перић, капитен кошаркашица ЖКА: Већ се спремамо за Прву лигу

Новосадска женска кошаркашка академија (ЖКА) већ је почела са припремама за наредну сезону у највишем рангу, а да се утисци о освајању Друге лиге нису ни слегли.
с
Фото: ЖКА/Ана Перић са пехаром Друге лиге

То довољно говори о решености Новосађанки да не понове грешку из претпрошле сезоне када су испале из Прве лиге, већ да се што боље припреме за наредне изазове. Једна од оних који предњаче у таквом ставу је и капитен ЖКА Ана Перић, која је дала велики допринос повратку у елиту и биће једна од главних узданица тренера Милана Иванића у предстојећој сезони.  

– Јако добра сезона је иза нас. С обзиром на то да смо младе, овај успех је много допринео да добијемо додатно самопоуздање. Имале смо само два пораза и ту смо кикснуле, а реално смо могле и то да решимо у нашу корист. Очекивале смо пласман у виши ранг, што нам је био циљ од самог почетка – рекла је Перићева.

Иако је све ишло без проблема за ЖКА, једна утакмица била је показатељ да су Новосаанке спремне за корак више.

– Било нам је потребно мало времена да видимо на чему смо, пошто никад нисмо имале млад састав као минуле сезоне, тако да, иако смо очекивале, нисмо биле до краја уверене да ћемо освојити лигу на овај начин. Знало се одмах које екипе су најјаче и са којима ћемо водити борбу – после победе у Бачкој Тополи над врло квалитетном Тополчанком, увериле смо се који су наши домети.


Велика очекивања

Упркос томе што је веома задовољна минулом сезоном, Ана Перић сматра да увек има простора за напредак.

– Већ смо почеле да тренирамо и ово лето ћу дефинитивно искористио да радим индивидуално, јер имам велика очекивања од себе. Све ћемо учинити да наредне сезоне докажемо да припадамо Првој лиги, а помоћи ће нам и то што већ имамо искуство играња на том нивоу.


Ана је још од 2013. у ЖКА, која је за њу више од клуба.

– У ЖКА сам се развила и играчки и као човек. Ту су и још неке девојке које су дуже време у клубу, па могу слободно да кажем да ми је ЖКА као друга породица. Највише сам напредовала уз саиграчице и садашњу председницу Дејану Цвјетан, која ми је раније била тренер. Доста се улаже у овај клуб и то је један од разлога његове популарности у Новом Саду, што се девојчице у великом броју уписују на Академију, без неких дилема.

Новосађанке су препознате као неко ко због младости игра бржу и модернију кошарку, али се поставља питање да ли ће то бити могуће и у Првој лиги, где се игра знатно чвршће.

– На највишем нивоу треба и да се успори, али и да се игра брзо, биће више прилагођавања другим екипама. Имамо највише циљеве, али реално гледано видим нас на средини табеле, а можда и и нешто изнад. Треба још много да радимо како бисмо биле конкурентне, јер Прва и Друга лига нису ни сличне, што смо виделе када смо играле против Црвене звезде у Купу ове године. Ово лето искористићемо максимално како бисмо биле спремне за предстојеће изазове – навела је Ана Перић.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести