Болић: Не злоупотребљавам право да могу из куће

Заједно са члановима најуже породице, у својој кући, у мирној уличици на новосадском Телепу, време пандемије проводи Златко Болић, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије.
д
Фото: Tanjug

Како сам каже, има олакшавајућу околност у односу на људе који живе у зградама, јер поседује и двориште, па може да изађе напоље, али се придржава свих мера које су донели здравство и Влада Републике Србије. У Београд, где му се налази канцеларија, не путује, већ контакте с председником КСС Предрагом Даниловићем и осталим сарадницима одржава путем компјутера.

- Као и сви остали грађани наше земље, апсолутно пратим информације о пандемији и мере које тим поводом доносе најодговорнији људи Србије, настојећи да их максимално поштујем – рекао је Болић. – Трудим се да што је могуће мање излазим напоље, а исто тако понашају се и чланови моје породице. Иако спадамо у категорију оних који преко дана могу да изађу ван куће, то право не злоупотребљавамо, већ се дружимо у кругу нашег домаћинства, играмо игрице, користимо погодности интернета и на тај начин време нам пролази. Важно је то да имамо струју, храну и воду и сада није онако као што је било 1999. године, за време бомбардовања. Овај вирус је подмукао непријатељ, лично га се не бојим, али нисмо се завукли у некакву мишју рупу. Опрезни јесмо, пратимо вести и понашамо се у складу с обавештењима које чујемо.

Супруга Весна и ви имате двоје, сада већ поприлично одрасле деце – ћерку Дуњу и сина Луку. Како они подносе ограничења с којима смо сви суочени?

- Дуња и Лука имају своје школске обавезе. Син иде у трећи разред Гимназије „Исидора Секулић“ и електронским путем прати предавања, док Дуња, која је на првој години ПМФ-а, такође онлајн, свакодневно има обавезе. Обоје се понашају у складу с оним што су људи из наше просвете замислили и ту никаквог изузетка нема и не би смело да буде.

Како реагујете на велики број људи који су, например, у суботу изашли на новосадске улице и у паркове, упркос апелима надлежних да то не чине?

- Прошла недеља донела нам је чудно време, с пуно снега и хладноће. Када је после тога грануло сунце и температура порасла разумео сам донекле то што су људи изашли да удахну ваздух, али не и то што су то учинили тако масовно. Управо због тога апелујем на све грађане Србије да се понашају одговорно и према себи и према другима и да поштују све оно што нам је свима речено. Знате, јасно је да млађи углавном преносе вирус, а да због тога они старији испаштају... Нажалост, на то гледам кроз призму природне селекције, која јесте изузетно сурова, али ју је природа тако осмислила и сада то можемо да видимо на делу.

Ванредно стање, у то нема никакве сумње, донело је пуно проблема и у раду КС Србије?

- Пре свега, имаћемо проблем са завршетком неких такмичења. Извесно је да квалификациони предолимпијски турнир у Београду неће бити одржан у јуну, за када је био планиран и то је питање које ћемо хитно морати да решавамо. Имаћемо конференцијску везу с људима из ФИБА и моћи ћемо да чујемо како они размишљају о свему. Уз то, европска и светска првенства за млађе категорије су отказана и тешко је у овом тренутку предвидети шта ће се с њима дешавати. Олимпијске игре су померене за следећу годину, постоје, незванично, индиције да ће бити за годину дана одложени још неки велики и важни кошаркашки догађаји, али сачекајмо да најпре чујемо шта о свему мисле најодговорнији људи из европске и светске кошарке – поручио је Златко Болић.

А. Предојевић

Да што пре прође ово зло

Иако нисте лекар, докле би по вашем мишљењу, овакво стање могло да потраје?

- Желео бих, наравно, да све ово прође што пре. Убеђен сам да ћемо, уколико се будемо придржавали мера социјалног дистанцирања и неизлажења на улице, можда већ за неких месец дана моћи ћемо да се вратимо уобичајеним обавезама – изразио је властиту наду Болић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести