Дама из Србије постројила Русе

Није уобичјено, али је доказано да жена може да буде успешан кошаркашки тренер мушким екипама.
 U Selekti stasavaju dobri košarkaši i časni ljudi Foto:privatna arhiva
Фото: У Селекти стасавају добри кошаркаши и часни људи Фото:приватна архива

То је пошло за руком Селени Павловоћ  Несторовић, која је успешно водила руску екипу Вјазники из истоименог града у Вла­димирској области. Селена у месецу који је пред нама обележава 20 година тренерског рада, а  резултати показују да је и те како испекла занат у игри под обручима.

- У Русији нема предрасуда по питању женских тренера у мушким екипама, то је тамо нормално. Вјазники је, мада се томе мало ко надао, успео да освоји првенство града, што је плод континуираног двого­ди­шњег рада са младим играчима. То је имало много позитивних ефеката, с обзиром на то да је прича ођекнула. Много деце је, видевши да се нешто позитивно дешава, почело да се бави кошарком – каже Селена Павловић Несторовић.


Кошаркашка породица

Селена има јаку генетску кошаркашку предиспозицију. Она је ћерка познатог кошаркашког радника, професора у пензији Милутина Луте Павловића. Удата је за кошаркашког тренера Марка Несторовића, који са успехом ради као координатор свих млађих селекција у руском клубу Нижњи Новгород. Марко је недавно био на двонедељном усавршевању у Америци, ни мање ни више него у тиму нашег Николе Јокића, НБА клубу Денвер Нагитс. 


Занимљиво је да се поменута руска екипа, на предлог самих играча, прозвала Селекта Вјазники. Наиме, Селена је основач и власник новосадског  клуба Селекта, који је почео да ради 2004.  а званично је регистрован две године касније. Мушка екипа овог клуба је у сезони 2013/2014 била члан Друге српске лиге, али Селекта је пре свега средина где деца уче прве кошаркашке кораке и стасавају у успешне играче и људе.

- Лане је оформљена и женска селекција, која ће се од ове сезоне такмичити, имамо и тимове у мини-баскету за дечаке и девојчице од седам до 10 година, те дечаке рођене 2002. године у заједничкој селекцији са клубом Слобода Неос. Жеља нас у клубу је да екипе што дуже остану на окупу, да се са децом ради у континуитету, да науче основне техничке елементе, полако и студиозно,  јер на тај начин се постижу најбољи ефекти – каже Селена.

Главни тренер у Селекти је Татјана Бајић Митровић, професор у гимназији „Јован Јовановић Змај”. Под патронатом две даме, деца усвајају лепоту игре под обручима, а што се Селене тиче, поред старања о Селекти, у наредном периоду посветиће се кошаркашким камповима у којима се ради индивидуално са играчима.  

Д. Кнежић  

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести