Ђорђевић: Упркос повредама циљ на ЕП остаје исти

Кошаркашка репрезентација Србије отпутовала је у Хамбург на турнир под именом „Супер куп“, на коме ће учествовати још Пољска, Русија и домаћин Немачка.
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Пут Хамбурга, селектор Александар Ђорђевић кренуо је са 13 играча. Поред Марка Симоновића који од раније није са екипом због повреде шаке, стручни штаб више не може да рачуна ни на Мирослава Радуљицу, који већ дуго има проблем са коленом. Због тога је, уз консултације са медицинским тимом и доктором Драганом Радовановићем, донета одлука да је боље да Радуљица настави са опоравком и здрав дочека клупску сезону. С обзиром на то да је искусни центар већ пропустио велики део припрема, процењено је да не може да буде потпуно спреман за предстојеће Европско првенство, па Радуљица није отпутовао у Немачку и неће више бити у конкуренцији за место међу 12 путника у Истанбул.

„Очекивања у Немачкој су, пре свега, да из овог турнира изађемо без повреда. Сада смо у једној ситуацији која није пријатна, али тако је… Радуљица, нажалост, више неће бити део екипе овог лета, мораће да прескочи ово Европско првенство јер није могао да на време изађе из проблема које вуче. Теодосић је остао у Београду да заврши последњи део програма опоравка који има још три дана и прикључиће нам се од понедељка у Атини. Такође, и Уникаха захтева од Недовића да се појави на контроли, тако да ни он неће путовати са нама. Он путује за Малагу да се утврди стање, али његова повреда иде добро, почео је да ради са лоптом и да на тренингу игра “пет на нула” и јако сам позитиван око његовог стања. То су неке ствари које не можемо да предвидимо. Што се тиче других момака изванредно тренирају, имају одличан однос према раду, игри и тренингу и зато очекујем једну добру и снажну Србију. Онако како смо се представили на турниру у Београду, то нам је једини правац и циљ, да играмо ту чврсту кошарку и да из тога извлачимо наш квалитет. Екипа реагује јако добро на све ове повреде. Имамо план и програм и спроводимо га како треба. иако не играју стално су са нама Они су стално са нама и својим саветима помажу млађима и неискуснијима. Међутим, наравно да није исто као кад су на терену наравно. Изузетно сам позитиван што се тиче Теа, мислим да ће за пет-шест дана бити онај прави. Прошао је кроз део припрема на Копаонику, онда се вратио у Београд и осетио тај неки бол… Све су то неке ствари које је екипа вероватно осећала, али, с друге стране, морамо да идемо даље и да тражимо нашу игру и без играча који тренутно нису ту.”

Орлове у Хамбургу очекују три нова ривала…

„То је тако намерно и направљено, тражили смо да се сусретнемо са неким од ових екипа. Нешто смо успели, нешто не, али је сигурно да ће нам и онај последњи турнир у Атини нешто показати. Тамо ће бити једна Италија, сада у Немачкој интересантна Пољска, па и Немачка… Имамо добре противнике, али на нама је да се окренемо сами себи. Чекају нас три утакмице у три дана, микроциклуси су такви да радимо јако три дана, па онда мало олабавимо, тако да су ови момци спремни за такав напор. Сиурно није било планирано да останемо са тако мало момака, планиран је већи број играча баш да бисмо избегли тај неки физички напор који може да се појави у овом тренутку, али тражићемо решења са изменама и дељењем минута да бисмо избегли претерани напор код сваког од њих.”

Селектор Ђорђевић је јасан – повреде не мењају амбиције са почетка припрема.

„Амбиције су нам увек велике! Да нису велике, не бисмо били овде и не бисмо носили овај дрес. Не смемо да бежимо од тога, имамо квалитет, добре играче који су изузетно такмичарски расположени, оне који су јако напредовали. Према томе, на нама је да покажемо вредност и квалитет у било ком саставу. Једноставно, циљ репрезентације Србије док год идемо на велика такмичења су увек медаље“, поручује Ђорђевић.

Право из Немачке, наши најбољи сениори продужиће пут Атине, где ће од 23. до 25. августа уз Грузију, Италију и домаћина Грчку учествовати на традиционалном „Акрополис купу“.

Д. Кн.

Распоред турнира

Сутра

Немачка – Русија (18.30)

Пољска – Србија (21)

Субота

Немачка – Пољска (17.30)

Србија – Русија (20).

Недеља

Немачка – Србија (15)

Пољска – Русија (17.30)

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести