Ђорђије Павићевић: Тужићемо АБА лигу и Евролигу

БАР: Председик КК Морнара Ђорђије Павићевић огласио се саопштењем поводом одлуке да клуб из Бара неће следеће сезоне играти у Еврокупу, наводећи да су тиме непријатно изненађени.
dj
Фото: Youtube Printscreen

Представници регионалне АБА лиге у следећој сезони Еврокупа биће Партизан, Будућност и Цедевита Олимпија, саопштено је јуче.

"Непријатно смо изненађени одлуком Борда Еврокупа да Морнар неће бити учесник овог такмичења у сезони 2020/2021 већ Цедевита Олимпија, непостојећи тим АБА лиге, за који се не зна ни место где је регистрован", наводи се у саопштењу клуба, које потписује Павићевић.

Барани огорчење овом одлуком базирају на неколико чињеница.

"Ђорди Бартомеу, председник Евролиге, децидно је саопштио да ће у Еврокупу играти осам четвртфиналиста у сезони 2020/21, као директни учесници, а остала места биће попуњена на основу пласмана у националним лигама. Како АБА лига представља национална првенства клубова који је творе, логично је било да Морнар као четвртопласирани тим АБА лиге добије позивницу за Еврокуп", истиче Павићевић.

Због корона вируса АБА лига је прекинута после 21. кола, које је одиграно 8. марта.

"Да је било слуха код учесника АБА лиге и руководства лиге, последње коло се могло одиграти и од ове непријатне ситуације не би било ништа.У тренутку прекида лиге, Морнар је био четврти по правилнику АБА лиге који каже да уколико екипе имају исти број бодова, пласман одредује међусобни скор. А ми смо Цедевита Олимпију добили оба пута, и у Бару и у Љубљани. Неко је очигледно, искористио правилник ФИБЕ (ништаван у конкретној ситуацији!) да одреди тренутну табелу и на мала врата угура Цедевита Олимпију у Еврокуп", тврди Павићевић и додаје да "није тачна констатација појединих средстава информисања да Црна Гора не може да има два представника у Еврокупу".

"Ови догађаји су показали да АБА лига није темељно направљена и да је учинак оних који су је организовали, као и њених досадашњих председника, на стакленим ногама. АБА лига мора да буде самостална и да не зависи од других. Да смо били организовани на време и како треба, сви би нас ценили, а овако се задовољавамо мрвицама са стола челника Евролиге и Еврокупа."

Павићевић је навео и да се разматра сврсисходности даљег учешћа у АБА лиги, као и да Барани спремају адвокатски тим који ће тужити АБА лигу, а истовремено и Евролигу, тражећи повраћај свих уложених средстава у такмичарској сезони 2019/20.

"Тек сада је јасно какав је задатак заправо имала последња онлајн Скупштина АБА лиге. Требало је само да одлучи да се првенство не настави, упркос томе што су Партизан, Будућност и Морнар инсистирали да се првенство заврши. Да се радило испод жита, постало је огољено јасно после одлуке да се непостојећи тим АБА лиге Цедевита Олимпија, угура у Еврокуп. Наравно, немамо примедби на учешће Партизана и Будућности у Еврокупу. Напротив, они су то поштено на кошаркашком терену изборили и од срца им желимо да достојно репрезентују АБА лигу у овом такмичењу. То се за Цедевита Олимпију не може рећи."

Павићевић у свом саопштењу поставља питање кога штити АБА лига.

"Да ли ону екипу која је после пет дана од проглашења пандемије коронавируса распустила све и која није имала пет играча на списку или екипу која је, уз Реал Мадрид, једина, до сада, исплатила све (!) уговорне обавезе играчима и до 10. маја, практично, формирала екипу за идућу сезону", стоји у Павићевићевом саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести