ЕП за кошаркашице: Србија без финала, за бронзу са Британкама

Кошаркашице Србије нису успеле да се пласирају у финале Европског првенства. Оне су у препуној "Арени" поражене од Шпаније са 71:66.
srbija spanija, fonet
Фото: FoNet

Кошаркашице Србије неће се борити за титулу првакиња Европе пред домаћом публиком у београдској „Штарк арени“ јер су у драматичној завршници полуфинала изгубиле од Шпаније, актуелног првака. Пошто је губила већом разликом током целог меча српска селекција се у потпуности вратила у игру у четвртој четвртини у којој је и преокренула, али до краја је ипак промашила битне шутеве, док су Шпанкиње знале да казне са линије слободних бацања. Екипа Марине Маљковић није успела да прекине црни поредак против „црвене фурије“ и у седмом међусобном сусрету остала је без тријумфа. Србија, која се 2015. године попела на кров Европе, има прилику да узме одличје на овом шампионату и данас од 17.30 часова играће против Велике Британије за бронзу.

Прокоцкале су наше лепу прилику да се домогну финала јер су после три четвртине у којој су јуриле резултат, на крају одиграле егал завршницу где су их промашаји скупо коштали. Нису заиста могле Српкиње да парирају одличној и квалитетнијој екипи Шпаније. Чак је и Ана Дабовић била на терену иако је поломила кост леве шаке, али потребна је далеко боља игра од оне коју су приказале да би се добио овако јак противник. Актуелне првакиње одмах су наметнуле свој ритам, а наше девојке су се трудиле да држе корак. Без већих проблема Шпанкиње су до краја прве четвртине имале двоцифрену предност – 21:11. Успеле су Српкиње да кратким налетом у наставку преполове вођство ривалки и смање на пет разлике (22:17), али се одлична екипа Шпаније брзо вратила на старо. До одласка на полувреме повећала је предност на седам поена разлике – 37:30. Далеко потребну додатну енергију унела је Драгана Станковић у трећој деоници, која је везала шест поена, али је то било довољно само да се одржи колико–толико прикључак, јер је Шпанија и даље имала лепу предност – 54:46. На моменте је она препознатљива одбрана из претходних мечева уливала наду да Српкиње могу до неизвеснијег резултата, али су Шпанкиње увек имале спреман одговор. Подигла се публика на ноге у последњој четвртини, у којој је Србија играла на све или ништа и дисала је за вратом противницама одржавајући разлику од пет поена. Капитенка Брукс преузела је ствар у своје руке и после два слободна бацања и мајсторије у следећем нападу довела је Србију на поен заостатка – 62:61. Одмах је и Бутулија преузела одговорност и тројком режирала преокрет на 4:36 до краја – 64:62. Био је то, испоставиће се, последњи пут да су наше водиле, јер се Шпанија полако вратила, док су Српкиње у завршници промашиле кључне шутеве. Шпанкиње су биле прецизне са линије пенала и на тај начин су на крају и осигурале тријумф.

К. Б.

Фото: ФИБА

ШпанијаСрбија 71:66 (21:11, 16:19, 21:20, 13:16)

БЕОГРАД: „Штарк арена“, гледалаца: 8.000, судије: Форсберг (Данска), Царука (Грчка), Бонер (САД).

ШПАНИЈА: Домингез 10, Ндур 17, Николс 10, Оувина 3, Ксаргај 10, Дијаз, Касас 2, Круз 14, Гил 3, Палау, Толоса 2, Арагонес.

СРБИЈА: Брукс 17, Црвендакић 8, Дабовић 9, Јовановић 2, Милић, Бутулија 12, Чађо, Миљковић, Петровић 6, Шкорић, Станаћев, Станковић 12.

Резултати

Француска – В. Британија 63:56

Шпанија – Србија               71:66

Сутра

За треће место

Србија – В. Британија (17.30)

Финале

Шпанија – Француска (20.30)

Михајловићева српским кошаркашицама: Ви сте наш понос!

Потпредседнице Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф.др Зорана Михајловић, поручила је вечерас српским кошаркашицама да су наш понос и пожелела им срећу у борби за бронзану медаљу.

"Девојке, ви сте наш понос, бориле сте се храбро и показале како се игра за своју земљу! Срећно у борби за бронзу”, поручиле је Михајловићева.

Михајловићева, која председава Организационим одбором Европског првенства, истакла је да су српске кошаркашице на челу са Марином Маљковић показале да је Србија са правом земља кошарке.

"Тимски дух и предан рад, предвођени сјајном селекторком Марином Маљковић још једном су се показали као добитна комбинација. Честитам вам од срца на борби и успеху, навијамо и сутра за вас!", навела је Михајловићева у поруци.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести