ЕП за кошаркашице: Србија вечерас у полуфиналу са Шпанијом

БЕОГРАД: Невероватну партију пружиле су кошаркашице Србије у четвртфиналу Европског првенства против Шведске, коју су на крају у београдској “Штарк арени” савладале убедљивим резултатом 87:49.
kosarkasice
Фото: Uz pomoć publike do trijumfa nad Španijom/fiba.basketball

Апсолутна доминација играчица које са клупе предводи искусна Марина Маљковић донела је Србији изузетно важну победу која их је довела до данашњег полуфинала, али и до места у квалификацијама за Олимпијске игре у Токију 2020. године. Тежак посао данас имаће српске репрезентативке, јер ће им се од 20.30 часова супротставити актуелне шампионке- Шпанкиње.

Додатна отежавајућа околност јесте то што је једна од најбољих играчица Ана Дабовић под знаком питања за овај меч, јер је у дуелу са Швеђанкама у којем је постигла 19 поена повредила леву шаку. Србија је одлично одиграла свих 40 минута против Скандинавки, а тренер наше репрезентације напомиње да њена екипа може још боље.

Нећемо у полуфиналу да станемо. Пред нама је утакмица против највећег фаворита. Сви знају квалитет Шпаније. То је једини тим који нисмо победили. Биће нам врло тешко у овој великој утакмици. Надам се да ћемо имати мудрости да их победимо. Доказ за то је што смо до сада увек  губиле од њих, истакла је Марина Маљковић.


Ана поломила кост шаке

Још једном је Ана Дабовић заблистала на овом Европском првенству и у четвртфиналу је већ у првој деоници постигла 14, од укупно 19 поена, чиме је била и најефикаснија на утакмици. Догодило се, међутим, оно чега се сви највише прибојавају, Дабовићева се повредила.

Дефинитивно је поломљена кост шаке. Морају да се обаве додатни прегледи и видећемо после шта ће бити , играће Ана и са сломљеном шаком, прокоментарисала је немилу ситуацију селекторка Маљковић.


Она је честитала својим играчицама што су у четвртфиналу од првог до последњег минута играле на високом нивоу и истакла је да то треба да понове у данашњем сусрету са Шпанијом.

Било је много грешака и у мечу против Шведске, 13 изгубљених лопти, имали смо боље проценте, али треба нам више скокова у нападу, као и да појачамо број освојених лопти. Морамо да задржимо ово размишљање да се утакмица игра 40 минута, јер ако не играмо тако, нема шта да тражимо против Шпаније. Мало је превише лагана испала ова утакмица са Шведском, а то је зато што смо играле свих 40 минута, објаснила је Маљковић.

Имаће наше девојке данас, осим велике подршке са трибина и огроман мотив да понове добру игру из четвртфинала, јер никада до сада нису славиле над екипом Шпаније. Сви у српском табору сагласни су да је ово прави час да се сломи велики ривал.


Пут до Токија 

Велики посао урадиле су наше кошаркашице победом у четвртфиналу Европског првенства у Београду. Оне су на тај начин обезбедиле место у квалификацијама за Олимпијске игре у Токију следеће године. На том квалификационом турниру (обухвата све континенте) који ће се одржати у фебруару 2020. године играће се у четири групе са по четири тима, од којих ће по три најбоље екипе из сваке групе отићи у Јапан.

То значи да ће 12 тимова, од укупно 16, имати прилику да се домогну највеће спортске манифестације.  С европског првенсатва  у квалификацијама учествује првих шест екипа, а турниру ће бити места по четири екипе из Америке и Азије и Океаније и две из Африке.

Интересантно да ће на квалификационим турнирма играти и САД (светски шампион) и Јапан (домаћин), који су већ обезбедили учешће на Играма.


То је дуга историја, то траје годинама, ниједном нисмо биле боље од њих, ни на припремама, ни на једном од првенстава. Мислим да је ово прави тренутак да покушамо, да изађемо овако јако, да дамо све од себе и да, уз помоћ публике, пробамо да то исправимо. Шпанија је изузетан тим, знамо против кога играмо, даћемо све од себе и то је једино што могу да обећам, рекла је капитенка Србије Јелена Миловановић Брукс.

К. Бугарски

Данас

Полуфинала

Француска – В. Британија (18)

Шпанија – Србија (20.30)

Сутра  Меч за треће место (17.30)

Финале (20.30)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести