Евролига: Сјајан преокрет Звезде против Валенсије

Фантастичним преокретом у последњој четвртини, уз одличну одбрану и сјајан шут, Звезда је дошла до велике победе у Валенсији, у оквиру 12. кола Евролиге. Поново је блистао сјајни Џејмс Фелдин, за кога одбрана домаћих није имала решење.
zvezda1, fonet
Фото: FoNet

На самом старту, Бјелица је у уводним минутима зарадио два фаула, што је био потенцијални проблем за српског шампиона. После вођства домаћих, пробудио се Рочести који је везао пет поена, њему се продружио Јанковић за 9:13 и први тајм аут домаћих. Прву четвртину, Звезда је одиграла фантастиучно у нападу, с обзиром да су црвено – бели погодили две тројке из пет покушаја, а за два поена девет од 11. Ипак, у другој су се изабраници Душана Алимпијевића прописно испромашивали, поготово изван линије 6,75. Имали су Београђани девет поена предности (31:40), али је до одласка на одмор уследила серија домаћих од 7:0.

Кошгетерски пост црвено – белих наставио се и у првим минутима друге деонице, што је Валенсија искористила да новом серијом од 5:0 пређе у вођство (43:40). Стигла је то Звезда и до самог финиша виђен је резултатски егал, тачније минимално вођство домаћих и изједанчења нашег тима. Али, финиш треће четвртине је у потпуности припао шпанској екипи, па се у последњу деоницу ушло са предношћу домаћих од седам поена вишка (63:56).

Нису добро стварти изгледале по Звезду након два и по минута последњег периода, када је након тројке Плајса на семафору стајало 72:59. Ипак, домаћи су везали гомилу промашаја, а са друге стране прецизни су били Антић, Давидовац  и Антић ( за три поена) серијом 13:0 цевено – бели су изједначили и у потпуности се вратили у игру (72:72) на мање од четири минута до краја. Серија се, након кошева Фелдина са пенала продужиула на 17:0 (72:76), а до поена су стигли домаћи тек 1,43 минута до краја. Но, одмах је уследила тројка Сан Еметерија за 77:76 на 1.09 до краја. Узвратио је Рочести  за поенпредности Звезде и ушло се у крајње неизвесну завршницу. Одлична одбрана нашег тима натерала је на две велике грешке у нападу домаћих и трасиран је пут за победу црвено – белих.  

Звезда је овим тријумфом избила на 11. место са скором од пет победа и седам пораза.

Д. Кнежић

Валенсија – Црвена звезда 82:86 (22:26, 16:14, 25:16, 19:30)

ВАЛЕНСИЈА: Хала “Фуенте де Сан Луис” Гледалаца: 5.000. Судије: Рижик (Украјина, Замосјки (Пољска) и Коромилас (Грчка).
ВАЛЕНСИЈА: Томас 8, Абалде 12, Ван Росом 9, Рудеж, Дубљевић 4 (10 ск), Вивес 3 ( 5 ас), Мартинез, Сан Еметерио 17, Плајс 13, Грин 10, Дурнекамп 6, Хлинасон.
Ц. ЗВЕЗДА МТС: Дангубић 9, Давидовац 6, Лазић 2, Антић 10, Добрић 5, Фелдин 26 ( 5 ас), Јанковић 4, Рочести 13, Лесор 5, Енис, Јовановић 2, Бјелица 4 (9 ск).

Алимпијевић: Против Шпанаца увек играмо добро...

Тренер кошаркаша Црвене звезде Душан Алимпијевић после победе у Валенсији 86:82, у утакмици пуној преокрета, прво је констатовао да црвено-бели против шпанских клубова увек играју добро, а потом као кључ тријумфа нагласио паметну игру у одбрани.
"Тежак меч за нас, посебно јер је Валенсија у лошој серији, Играли смо добро 18 минута у првом полувремену, потом смо изгубили концентрацију, али вратили смо се у финишу, у пресудним тренуцима били смо паметни. Ово је тимска победа", истакао је Алимпијевић.
Звезда је ове сезоне савладала Барселону, потом срушила Реал у Мадриду после скоро пола века, а јуче је "пала" Валенсија.
Алимпијевићев тим наставио је сјајну традицију коју је увео Дејан Радоњић важним победама претходних сезона на гостовањима у Шпанији.

Резултати

Фенербахче - Жалгирис                 89:90

Уникаха – Химки                              93:84

Бамберг – Олимпијакос                  67:65

Реал – Барселона                            87:75

Ефес – Басконија                             81:82

ЦСКА – Макаби                               101: 86

ПАО – Армани                                  80:72

Валенсија – Ц. звезда                      82:86

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести