Фајнал-фор Евролигe : Фенербахче  брани титулу у Београду

БЕОГРАД: Кошаркаши Фенербахчеа браниће трофеј Евролиге у финалу Фајнал-фора у Београду, пошто су вечерас победили Жалгирис 76:67 (19:13, 20:20, 15:17, 22:17).
Fenerbahče-Žalgiris, F4 Evroliga Foto: FoNet
Фото: FoNet

Екипа Жељка Обрадовића, освајача рекордних девет европских титула, са српским кошаркашима Николом Калинићем и Марком Гудурићем оправдала је улогу фаворита против "жилавог" Жалгириса у сјајној атмосфери Штарк арене, која је била скоро цела у жутој боји због великог броја турских навијача.

Фенербахче је водио од првог до 40. минута, неколико пута имао и двоцифрену предност, литвански тим се враћао све до почетка последње деонице када је Боби Диксон, кад је било најважније, са 10 поена преломио на страну "жуто-црних".

Управо је Диксон са 19 поена био најефикаснији на мечу, Луиђи Датоме је додао 16, а код Жалгириса најбољи су били Кевин Пангос са 16 и Брендон Дејвис са 12.

Што се тиче српских кошаркаша, Калинић је уписао два, Гудурић ниједан, а на другој страни Василије Мицић пет погодака и четири асистенције.Кошаркаши Фенербахчеа у свом трећем узастопном финалу Евролиге играће са бољим из дуела Реал Мадрид - ЦСКА Москва који почиње у 21 сат.

Обрадовић: Знао сам да ће Диксон бити сјајан...

Тренер кошаркаша Фенербахчеа Жељко Обрадовић био је презадовољан начином игре и победом свог тима над Жалгирисом (76:67) истакавши да заслуге за финале Евролиге у Београду припадају само играчима.

"Жалгирис је и вечерас показао карактер, имали смо неколико пута велику предност, али су се враћали, све до финиша. Заслужено смо у финалу, победили смо одличан тим и срећан сам због мојих играча", рекао је Обрадовић на конференцији за медије после меча у Штарк арени.

Српски стручњак похвалио је своје кошаркаше, без замерки на то што су дозволили противнику да се враћа у егал после двоцифреног вођства јер сматра да да је то нормално када је преко пута екипа попут Жалгириса.

"Хтели смо да зауставимо њихов шут за три поена, посебно Пангоса и Милакниса. Мислим да смо у томе успели".

Обрадовић је посебно похвалио Бобија Диксона, човека одлуке са 19 поена, посебно у тренуцима када се ломио меч.

"Сви ће сада да причају о њему, многи ће се изненадити због минутаже. Био сам уверен да ће овако одиграти. Невероватно је одиграо, али Боби је такав и није му први пут да се нађе у улози човека одлуке. Мало играча има карактер као он. Све што смо урадили заслуга је свих играча".

Његов колега и ученик Шарунас Јасикевичијус означио је Диксона као одлучујући фактор меча.

"Була је чудна утамица, били смо "замрзнути, вер због атмосф. Нисам очекивао да ће мо , али смо морали да будемо бољи и сконцентрисанији. Морали смо да будемо агресивнији на Диксону", закључио је Литванац.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести