Филип Соцек, тренер КК Војводина: Клинци и клуб расту сваки дан

НОВИ САД: Кошаркаши Војводине су, након завршетка јесење полусезоне у КЛС “награђени” одмором од два дана, а то су били последњи дан прошле и први ове године
filip socek Dnevnik
Фото: Филип Соцек, фото: Дневник

Брзо су се вратили у стандардни ритам који подразумева жесток рад два пута дневно, а то им је наметнуо шеф струке Филип Соцек. Млади тренер, који је на самом крају прошле године прославио 35. рођендан, на неки начин је раритет не само у кошарци, већ и у домаћем спорту, с обзиром да је на клупи новосадских црвено – белих већ три године (у јануару 2015. стигао из суботичког Спартака). Лане је убедљиво најмлађи тим у другој лиги увео у КЛС, а и ове сезоне у прволигашком друштву Вошини клинци су далеко млађи од свих ривала, с обзиром да је тренутно просек година једва изнад 20. Стога не чуди спортско определење када је рад с екипом у питању.

„Тим је изузетно млад, тако да нема другог начина за постизање добрих резултата осим великог рада. И играчи су тога свесни, па и када им је тешко, знају да је то за њихово добро, јер из дана у дан постају бољи играчи. Највећи квалитет ове екипе је што то није исти тим као што је био у августу, какав је био у октобру.... Сада је бољи и биће све квалитетнији како време буде одмицало“, каже Филип Соцек.

Црвено-бели тренирају свакодневно четири сата, некада и пет сати. Још од времена Дуде Ивковића с краја осамдесетих година прошлог века нису се виделе таква визија и озбиљност у раду КК Војводина

Црвено-бели тренирају свакодневно четири сата , некада и пет сати. Још од времена Дуде Ивковића с краја осамдесетих година прошлог века нису се виделе таква визија и озбиљност у раду КК Војводина. То се види и на терену, јер ни један тим у КЛС није црвено - беле надтрчао. Без обзира на инфериорност у искуству и висини, Вошина млађарија игра брзу кошарку са великим бројем напада, самим тим и поена, уз агресивну одбрану “ на човека” и ротацију свих 12 играча.

„У сезону смо ушли са жељом да промовишемо наше младе играче, да вратимо публику на Спенс и мислим да у томе успевамо. На последњој утакмици код куће, против Спартака, дошли су и млади навијачи, хвала им на томе. Мислим да Новосађани увиђају идеју овог клуба и зато је све више гледалаца на Спенсу. Наши млади кошаркаши су то заслужили“, сматра Соцек.

Млади тренер је, након кошаркашке каријере коју је као рођени Новосађанин почео у Војводини, где је прошао све млађе селекције клуба, дебитовао за сениоре, играо још за црногорске тимове Могрен и Улцињ. Брзо се определио за тренерски позив, јер је још као играч увидео где му је кошаркашка будућност, настављајући породичну традицију, с обзиром да су му се и отац и стриц бавили овим спортом.


Сарадници деле визију

Заједно са Соцеком, у стручном штабу КК Војводина су Слободан Агоч, Марко Скоко и кондициони тренер Илија Малетић.  

"Радимо заједно и делимо заједнички визију. Моји сарадници имају велику енергију и њима припадају велике заслуге за успон Војводине", каже Соцек.


Почео је као помоћни тренер у Бачком Јарку, потом самостално водио Меридиану, Спартак и коначно Војводину, а као помоћни тренер кадетске репрезентације Србије освојио је сребро на ЕП 2013. и бронзу на СП 2014. године. Наравно, ту су и велике амбиције, првенствено везане за Војводину.  

„Нисам прихватио неколицину понуда са променим клуб, јер желим да визију председника КК Војводина Раше Јованчевића и своју “изгурам” до краја, а то је да овај клуб лагано расте у сваком погледу, да се финансијски стабилизује, да у догледно време пред пуном великом халом у Спенсу играмо европске утакмице.  Желим напредак ових сјајних младих играча, као и свој лични. Такође, волео бих да се једног дана опробам у јачим такмичењима, попу АБА или Евролиге“,  рекао је Филип Соцек.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести