ФИНЦИ ПРВИ ИЗАЗОВ Надолазећа сила захтеван задатак за "орлове"

Кошаркашка репрезентација Србије сутра од 20 часова у београдској хали "Александар Николић" дочекује Финску, у првом колу групе Г квалификација за Европско првенство. Нашој селекцији ово је прво окупљање након сребрне медаље на Светском првенству и уједно шанса да се тим додатно уигра пред Олимпијске игре.
ФИБА
Фото: ФИБА

Селектор "орлова" Светислав Пешић истакао је да ривал не сме да се потцени. Трофејни стручњак свестан је тога да је ова скандинавска земља надолазећа сила у кошарци, која у својим редовима има и НБА звезду Лаурија Марканена, који, међутим, неће бити на располагању стратегу Ласију Туовију, због обавеза у најквалитетнијој лиги света.

– Ово је почетак квалификација. Оно на чему морамо да инсистирамо и да о томе водимо рачуна је да играмо против Финске. Сви ми унутар тима, и играчи, никога не потцењујемо. Свесни смо наших могућности, али, истовремено, нисмо сами. Око нас је много шумова који се праве, у смислу ко су ти Финци. Зна се да смо ми пре неколико година изгубили од Финске и да су они у међувремену добили и Словенију, као и Хрватску, тако да је неколико земаља са простора бивше Југославије, земље са великом кошаркашком традицијом, губило од Финаца – опрезан је био Пешић.

Затим је говорио о значају домаћег паркета.

– Не бавимо се превише тим причама о Финској као слабој селекцији. Имамо огроман респект према њима и тако улазимо у утакмицу. Наравно, увек је подршка публике важна. Навијачи који долазе да подрже репрезентацију треба да знају да играмо против екипе која је тимски изванредна и да нам је њихова подршка веома важна – рекао је искусни селектор.

Поред Србије и Финске, у групи су још и Данска и Грузија. Пласман на Европско првенство обезбедиће три најбоље селекције. Подсетимо, "орлови" су на прошлом Евробаскету 2021. године изгубили у осмини финала од Италије.

У овом квалификационом прозору, тим Србије чине:

Алекса Аврамовић, Алекса Раданов, Алекса Ускоковић, Балша Копривица, Вања Маринковић, Дејан Давидовац, Душан Беслаћ, Душан Ристић, Лука Митровић, Марко Гудурић, Никола Ђуришић, Огњен Добрић, Огњен Јарамаз, Урош Трифуновић и Филип Петрушев.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести