Гост Дневника: Дино Радончић кошаркаш Реала

Иако је још веома млад, већ прослављени зрењанински кошаркаш двадесетогодишњи Дино Радончић, користи сваки слободан моменат да из Шпаније, где тренутно борави због професионалних обавеза, дође у Зрењанин, град у којем је одрастао и направио прве кошаркашке кораке.
Dino Radončić/Ž. Balaban
Фото: Жељко Балабан/Дино Радончић, ових дана у Зрењанину

Млади спортиста, члан великог Реала из Мадрида и кошаркашке репрезентације Црне Горе, то је учинио и овог лета. Претходну сезону Радончић је провео на позајмицама: прво у Бургосу, а затим и у Мурсији. План му је да и у наредној такмичарској сезони учини исто, а жеља му је да поново носи дрес Мурсије. Без обзира на то, и даље је члан “краљевског клуба” из шпанске престонице.

- Сезона у Мурсији била ми је доста добра. Тамо сам проиграо и заиста сам задовољан учинком. Имам неколико опција за наставак каријере када је реч о клубовима, али бих волео да продужим да играм у Мурсији, јер ми је тамо било одлично, и познајем тренера и саиграче. Уједно сам у том клубу изградио и одређени статус – искрен је био Дино Радончић у разговору за „Дневник“.

После сезоне борави је током две седмице у Лос Анђелесу. Тамо се припремао за пробе у НБА клубовима, на које су га позвали Кливленд Кавалирси и Чикаго Булси.

- Одрадио сам пробе, али сам се повукао са драфта, јер ћу следеће године поново имати шансу да одем као млад играч са 21 годином. Мислим да ћу тада имати, што се тиче Америке, реалне шансе да нешто и изборим - истиче Радончић, коме је играње на НБА паркетима велика жеља.


Познанство с Роналдом

Имао је Радончић прилику да се упозна и са једним од најбољих фудбалера данашњице, Португалцем Кристијаном Роналдом. Срели су се у клупској резиденцији у Мадриду, коју користе и фудбалери и кошаркаши, док је Роналдо још носио дрес Реала.

- Иако смо имали само краћи контакт, јер сам га само замолио да се фотографишемо, могу да кажем да је тотално позитиван лик. Није арогантан како многи мисле. Том приликом смо и разменили неколико речи – открио је Радончић, који је фотографију са Роналдом објавио и на друштвеним мрежама.


Дина ових дана очекују и обавезе око репрезентативне каријере. Припреме за Светско првенство почињу 25. јула, а наш саговорник истиче да ће се борити да уђе у првих дванаест, како би са црногорском репрезентацијом отишао у Кину. Уједно, прати и кошаркашку репрезентацију Србије, у којој има пуно пријатеља. На жалост, неће бити у прилици да их гледа уживо у Зрењанину, 7. августа, где ће српски кошаркаши одиграти утакмицу против Финске, у склопу припрема за СП.

- Србија ће сигурно бити међу топ три екипе, ако се поклопе све коцкице. По мом мишљењу, такав тим не може а да не узме неку од медаља. Очекујем доста од њега.

Како разговор одмиче, враћамо се на Зрењанин. Питамо Дина шта га толико веже за овај банатски град.

- У Зрењанину сам одрастао, у њему имам пуно другара, тако да увек волим да се вратим и баш уживам сваки пут кад сам овде. Када упоредим живот у Шпанији и Србији, морам рећи да ми је лепше овде. Ипак, и на Иберијском полуострву ми је одлично, јер су људи позитивни. Тамошњи кошаркашки заљубљеници препознају ме на улици, а посебно се то односи на Мурсију, у којој овај спорт ужива посебан статус.

Слободно време у Зрењанину највише проводи с породицом и другарима. Труди се да свакога испоштује и да се са сваким види. Кошаркашку сцену у Зрењанину, међутим, слабо прати.

- Видим само да нема неког напретка већ годинама. Добро је то што се доводи репрезентација, што се у Зрењанину играло и Европско првенство за жене, али мислим да овдашњој кошарци фале битније ствари. Нисам сигуран да можемо пуно да напредујемо, јер свакако и то мало добрих спортиста које имамо, не знамо да испоштујемо.

На питање да ли је управо то што не знамо да поштујемо наше спортисте био један од разлога да изабере црногорску репрезентацију, Дино је одречно одговорио.

- Није, наравно. Црну Гору сам изабрао, јер ми је отац из те земље. Некако сам с те стране желео да да покажем поштовање према њему и његовом делу породице. Такође, испоштовао сам крв и корене из којих вучем порекло, јер сам се тако и осећао. Уједно, то ми је била прилика да са само 18 година заиграм на Европском првенству.

Дино каже да покушава да што мање времена проводи за компјутером, јер му се не свиђа на који начин путем друштвених мрежа људи комуницирају, нити на који начин се промовишу. Ипак, нема проблем са негативним критикама.

- Буде и биће увек негативних критика, али то не утиче много на мене. Тачније, волим да чујем шта ко мисли, а само понекад и да одговорим. Свој пут добро знам и од њега не одустајем – поручио је Дино Радончић, кошаркаш пред којим је, како стручњаци тврде, сјајна каријера.

Текст и фото: Жељко Балабан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести