Иван Карапетровић, менаџер за спорт хотела "Палисад" на Златибору

Као и летима уназад, Златибор оживи када стигну летњи месеци и када његове падине напуне туристи из читаве Србије, али и земаља региона.
1
Фото: А. Предојевић

Посебно бројни у овим топлим данима су спортисти, који на планинској лепотици Србије у дело спроводе летње припреме, а да би за то имали врхунске услове, највише посла има Иван Карапетровић, menayer хотела „Палисад“ за спорт и председник Фудбалског клуба Јединство Путеви из Ужица. Овог човека познају у практично свим нашим спортским екипама које су се барем једном припремале на Златибору, јер је „алфа и омега“ у обезбеђивању максималних услова за рад.

- Овом сегменту туризма посебну пажњу почели смо да посвећујемо 2006. године – истакао је Карапетровић. – Хотел „Палисад“ позиционирао се као једини објекат који може то да одради, мада још не нудимо комплетну услугу. Постоји још доста простора за напредовање, наравно, али смо једини који се бавимо тим видом туристичке услуге. Из године у године уздижемо ниво и трудимо се да понуда буде што боља.

Карапетровић је успоставио одличну сарадњу с Емиром Диздаревићем, човеком који организује зимске припреме наших екипа у турским местима Анталија и Белек.

- На његов и позив ФК Црвена звезда, боравили смо у Турској и имали прилику да видимо како људи то тамо раде. Много тога смо већ „преписали“ у изградњи нашег новог спортског центра који тренутно правимо, а нарочито ствари које се тичу самих фудбалских терена и њиховог позиционирања. Уз то, увидели смо шта је све једној екипи потребно током припремног периода, а ми овде имамо срећу да је, за разлику од Анталије која је огромна, све надохват руке и екипе на Златибору до терена могу да стигну у лаганој шетњи. Проблем је тај што нам сада недостаје још пет до 10 терена и Општина Чајетина расписала је тендер за реализацију пројекта који већ постоји и у оквиру ког би требало Златибор да добије барем још 15 фудбалских терена. 

У „Палисаду“, међутим, не седе скрштених руку, већ и сами иницирају радове који би за резултат требало да имају повећање броја терена на којима ће у будућности екипе да тренирају.

- Тренутно на располагању имамо два терена с природном и два с вештачком травом, а намера нам је да у најкраћем року у рад пустимо још два природна игралишта. Ударни део летње сезоне почео је 12. јуна, доласком Црвене звезде која је била наш први гост. Размак између два првенства био је веома кратак и од тада је кренуо хаос. Када наши суперлигаши оду, стижу нам домаћи прволигаши, као и екипе из Јерменије, Црне Горе, БиХ, ФС Србија и ФС Црна Гора... Пуни смо до краја јула месеца, јер су, уз екипе које сам набројао, ту и клинци из Школе голмана Милана Борјана, па полазници кампа Деки 5, у пет смена...

Интересантно је то да су, као и наши суперлигаши, у јуну на Златибору боравили и црногорски тимови – првак Сутјеска, другопласирана Будућност и трећепласирани Дечић.

- Те три екипе играће квалификације у Европи и морале су раније да дођу, док црногорско првенство почиње касније од нашег (20. јула). На њих ће да се наслоне и остали тимови, па су већ стигли Морнар из Бара и ОФК Петровац, а доћи ће и они који не играју Европу.

Занимало нас је колико екипа из разних спортова посети годишње ову нашу планину.

- Само у „Палисаду“ ће овог лета да борави између 40 и 50 екипа, што је јако велики број. То посебно говорим из угла одржавања терена којим располажемо и, поштено говорећи, ни сам не знам како они издрже толики број тренинга и утакмица. Срећа је што, када удар прође крајем августа, имамо три месеца да урадимо њихову комплетну санацију, баш као и наредне године у априлу и мају и спремни дочекамо наредну сезону. Сваке године се трудимо да улажемо у њих и радимо доста, јер током неких ранијих година то нисмо чинили. Примера ради, на терену који зовемо „тројка“, промењена је трава, урађене су нове свлачионице, направљени су теретана и заливни систем, а испод њега радимо на још једном. Ове године, по некој грубој процени, уложили смо у спортски комплекс преко 300.000 евра и наставићемо с том праксом.


Опорављамо се

- Корона је задала велики ударац угоститељима који нису могли да раде, баш као ни ми – јасан је био Карапетровић. – То значи да су губици били огромни, али нам је исти вирус, на неки посебан начин, мало и помогао нешто касније. Границе су због њега биле затворене, па су људи били ограничени на то да летују у Србији. Сада су границе поново отворене, наш свет је опет окренут ка Црној Гори и мору и видећемо шта ће то да нам донесе. У „Палисаду“ немамо проблем, јер радимо спорт, али не видим да овог лета има пуно индивидуалних гостију, осим викендима.


Карапетровић каже да се читав тај посао исплати, јер је Златибор препознат као туристички, али и спортски центар и у Србији, баш као и у региону.

- Наша је процена да, поред организације конгреса, спортски туризам треба даље да равијамо. Тренутно су нам управо спортисти водећи гости, они, поред Србије, долазе и из Црне Горе, БиХ, Јерменије, Грчке, а настојимо да приволимо овамо и клубове из арапског света. Ове године ће то да буде проблем због лошијих терена у августу, али планирамо да, њиховим повећањем, сачувамо два или три терена за њих.

У том смислу, сигурно је да пуно значи пуштање у рад хотела високе категорије, који данас дају додатну вредност богатијим туристима из читавог света, не само из спорта.

- Поред „Палисада“, већ сада су ту хотели „Златибор“, „Букет“, „Мона“, „Мир“ и није спорно да можемо да задовољимо све укусе када је смештај у питању. Нама, из спортског миљеа, битно је да тимови имају на располагању добре терене, да организација припрема буде врхунска и зато сам на почетку и рекао да простора за напредак имамо пуно – поручио је Иван Карапетровић.

 Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести