Изјава Саше Ђорђевића наљутила Французе

Један обичан интервју донео је некадашњем селектору Србије Саши Ђорђевићу необичне, и пре свега неочекиване проблеме са Французима, односно кошаркашком лигом и клубовима из те земље, јавља Радио телевизија Србије.
s
Фото: Youtube Printscreen

Шта се заправо догодило и како је све почело?

Тренер Виртуса причао је за радио емисију РАИ „Доменика спорт“ о кошаркашкој ситуацији у Италији и Европи и том приликом изнео одређена сазнања о томе како ће се у наредној сезони понашати и шта ће од европских такмичења бирати француски клубови.

”Француски тимови су најавили да ниједан од њих неће играти у Фибиној кошаркашкој Лиги шампиона следеће сезоне. То је последица позиција тамошњег савеза, који је веома јак. То је њихов избор који има за циљ пре свега квалитет, а не да се губи у разним континенталним такмичењима", рекао је Ђорђевић и ”запалио” Француску.

Није прошло много времена до реакције председника Кошаркашке федерације Француске (ФФББ) Жан Пјера Сиутата.

"Онда он зна више него ја!", рекао је он кроз иронични осмех у краткој изјави за угледни спортски лист Екип.

Исти лист је за мишљење и реакцију поводом тих Салетових навода тражио и од председника француске најквалитетније ЛНБ лиге Алена Берала.

"Мислим да је он (Ђорђевић, прим.аут) одувек волео да провоцира", поручио је Берал, а онда објаснио ситуацију са француским клубовима и европским такмичењима.

"Француски клубови желе да играју у Фиба Лигу Шампиона. То се наравно не односи на Монако, који се стратешки везао и обавезао Евролиги. Код осталих не постоји нико ко је рекао да не жели да иде у Фибино такмичење. Дижон је чак својим резултатима ове године обезбедио сигурно место за наредну", инсистира Берал.

Он је том приликом поручио и да је неистина да Лига шампиона ”умире”, те подсетио да је она недавно докапитализована захваљујући инвеститорима који су унели између 20 и 30 милиона швајцарских франака, и открива да је та докапитализација део стратешког партнерства са америчким компанијом, коју подржава група искусних инвеститора у области спорта и медија, а која би требало би да да нову димензију Лиги шампиона. 

Остаје нејасно зашто се Ђорђевић уопште у свом разговору за италијански радио бавио француским клубовима.

Мада, у делу француске јавности преовладава мишљење да је то само још један од потеза и гестова којима Виртус из Болоње жели да се ”докаже” Ђордију Бартомеуу и Евролиги како би добио вајлд-кард за наредну сезону елитног европског такмичења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести