Јелена Брукс: Навијаћу за девојке, надам се пласману на СП

БЕОГРАД: Некадашња капитенка Србије Јелена Брукс изјавила да верује у пласман женске кошаркашке репрезентацију на Светско првенство у Аустралији.
Jelena Bruks/KSS
Фото: КСС/Јелена Брукс

Кошаркашице Србије од сутра до 13. фебрурара играће у Београду на квалификационом турниру за одлазак на СП, а у поход на визу за Синдеј актуелне шампионке Европе крећу без дугогодишње капитенке, која се после Олимпијских игара у Токију опростила од националног дреса.

"Играње за репрезентацију је мени увек било нешто посебно. Никада ми то није био проблем да у било ком стању дођем да играмо, да будем ту и после порођаја, али искрена да будем прија ми овај одмор када могу да се посветим и себи, породици и Матеу. Што сам старија, сезоне ми све теже и теже падају. Навијаћу, бићу уз репрезентацију, чак ћу бити и на једној утакмици. Соња Васић, Дајана Бутулија и ја нисмо ту, неће бити ни Ана Дабовић овај пут. Можда буде мало теже, али верујем да ће девојке које су ту дати све од себе као и увек. Верујем да ће све надокнадити, да ће бити један леп турнир за гледање", рекла је Брукс у разговору за Танјуг.

Србија ће у хали "Ранко Жеравица" у Београду бити у групи са Корејом, Аустралијом и Бразилом, а пласман на шампионат из групе обезбедиће два најбоље рангирана тима уз домаћина Аустралију, који се већ аутоматски пласирао.

"Биће изузетно тежак турнир, једва чекам да гледам све утакмице. Једна победа ће нам бити довољна да се квалификујемо на СП. Надам се да ће изборити наступ и да ће се наставити континуитет учешћа на великим такмичењима. Веома је значајно када си константно учесник на свим првенствима", рекла је кошаркашица мађарског Шопрона.

Брукс истиче да би пласман на СП био добар за наставак успешне приче коју годинама пише екипа Марине Маљковић.

"Верујем да ће и после нашег повлачења бити доста успешних година за репрезентацију, да ће бити добре кошарке, ту су и млађе и талентоване девојке, а остале су и ове искусније. Свакако да би пласман на СП био добар пут за даље, да се настави континуитет и да млађе девојке стекну искуство, не само на квалификацијама него и на такмичењу. То су веома важне утакмице за напредак свих млађих девојака", истиче Брукс.

Капитенску траку Јелена Брукс предала је Тини Крајишник, са којом је својевремено играла и у Шопрону.

"Тина и ја само дуго играле заједно, она је изузетан човек и изузетан играч. Има квалитет за ту улогу, надам се ће је одрадити најбоље могуће и да ће изнети тај притисак на прави начин", каже Брукс.

Иако је ставила тачку на репрзентативну каријеру, Брукс се ове сезоне са Шопроном у Евролиги и у домаћим такмичењима бори за високе циљеве.

"За сада сезона иде добро, онако како смо планирали. Били смо у тешкој групи, али смо успели да изборимо четвртфинале. Чекамо да се одиграју све одложене утакмице, а ми пролазимо или као други или трећи у четврфинале и сада чекамо ривала. Ако будемо комплетени и ако све буде како треба, мислим да ће бити једно лепо четврфинале и да ћемо имати шансе да се квалификујемо за фајнал фор. Радујем се томе, надам се да ће сезона завршити без великих проблема. Циљ нам је да узмемо домаће првенство и Куп. Све нас то чека, идемо корак по корак. Надам се да ће све бити како треба", закључила је Брукс.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести