Јовановић: Срећна сам што сам део овог тима, биће тешко лето

БЕОГРАД: Кошаркашица Србије Невена Јовановић изјавила је да поносна и срећна што је део репрезентације која је наставила континуитет учешћа на великим такмичењима.
kosarka
Фото: freeimages.com

Кошаркашице Србије у фебруару 2020. године пред домаћом публиком у Београду обезбедиле су карту за Олимпијске игре у Токију, а на крају пандемијске године изборен је и наступ на Европском првенству у Шпанији и Француској овог лета.

"Први циљ смо испунили пласманом на Олимпијске игре, а касније и на Европско првенство. Драго ми је што смо наставиле континуитет учешћа на великим такмичења и срећна сам што сам део ове генерације", рекла је Јовановић Танјугу.

У ФИБА балону у Истанбулу победама против Литваније и Турске, као и каснијом одлуком ФИБА да дисквалификује Албанијиу, Србија је пре последњег прозора потврдила пласман на пето узастопно ЕП.

"Баш сам о томе причала са својим родитељима, јер ја године не бројим календарски него по тим такмичењиа. Пет пута узастопно на ЕП, ставрно звучи много", рекла је Јовановић која се осврнула и на услове играња у овој специфичној сезони.

"Мени највише недостају навијачи, јер је спорт без публике тотално другачији. Верујем да сви спортитсти другачије доживљавају пуне трибне и сада ову ситуацију. Тај балон је специфичан, јер си на позициониран на једном месту. Мислим да нам је то само помогло да све више концентришемо на кошарку и на оно што је био главни циљ и због чега само дошли у Истанбул. Идемо опет у фебруару тамо, с обзиром на то да смо се квалифииковали мислим да ће бити другачији састав".

Још једно напорно лето биће пред изабраницама Марине Маљковић, које ће у периоду од месец дана прво бранити европску бронзу, а потом и олимпијску.

"Биће тешко, не знамо како ће усмерити лиге с обзиром да је ЕП већ у јуну. Верујем да ће припреме почети у мају и биће то један тежак период. Поред СП, то су два највећа и најјача такмичења. Биће то један Маринин специфичан рад, али на то смо навикле. Ту смо годинама и најбитније је да све девоје буду здраве. Како каже селектрока, ми смо већ у годинама, Морамо да водимо рачуна о себи и здрављу, а да све остало препустимо стручном штабу".

Поред оставрења зацртаних циљева са репрезентацијом, Невена је у финишу прошле године променила клуб и поново ће играти у француском Баскет Ланду.

"Нови стари клуб, узбуђена сам и срећна. Тамо сам провела једну од најбољих година. После свега овог што се издешавало могу да очекујем леп почетак", каже Јовановић и додаје да је још једна лепа ствар што је у 2020. имала времена за породицу као никада пре.

"Ценила сам тренутке са породицом, јер ми у последњих неколико година из клуба идемо у репрезентацију и обрнуто. Имали смо мало времена за породицу, да са њима проведемо квалитетно време. Овде године је било више него што је требало".

Лекција коју је добила од претходне године јесте стрпљење.

"Људи праве планове, Бог се смеје. Сви треба да уживамо у тренутку и да не размишљамо шта ће бити сутра и шта би било кад би било. Мене је научила да имам много више стрпљења, да другачије гледам на неке ствари и да поштујем и ценим вредности као што су породица и љубав. Мислим да је то што сваког човека треба да задовољи и да чини срећним, јер породица нема цену", закључила је Јовановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести