КК Партизан: Апсолутни приоритет завршетак сезоне на терену

БЕОГРАД: Кошаркашки клуб Партизан огласио се данас саопштењем пред сустрашњи састанак АБА лиге у којем се наводи да је за црно-беле апсолутини приоритет завршетак сезоне на терену у условима за које су се клубови изборили својим резултатима.
košarkaši Partizana Foto:  KK Partizan
Фото: Foto KK Partizan

Сутра ће клубови АБА лиге обавити састанак током којег ће изнети своје предлоге за завршетак сезоне 2019/20.

"На данас одржаној видео седници Управног одбора клуба, усвојена је одлука да се подржи предлог председника Остоје Мијаиловића о томе са каквим ставом ће црно-бели изаћи пред остале клубове регионалног шампионата. КК Партизан истиче да је за црно-беле апсолутини приоритет завршетак сезоне на терену у условима за које су се клубови изборили својим резултатима", наводи се у саопштењу црно-бели.

Додаје да је завршетак сезоне у формату како је првобитно и замишљено у тренутку када је она прекинута, Партизан сматра јединим спортским и потпуно исправним решењем.

"Дакле, уколико се ситуација стабилизује у догледно време и ако власти дозволе да се спортски догађаји у затвореном простору играју уз присуство публике. За Партизан, ово је једини потпуно исправан пут којим би се одредио коначан поредак у АБА лиги. Између осталог, о задржавању формата такмицења у постављеним оквирима као првом избору, недавно је говорио и први човек Евролиге Жорди Бертомеу, цији став по овом питању, као лига која је везана за Евролигу и Еврокуп, клубови регионалног шампионата требају следити", стоји у саопштењу Партизана и наводи да се мора имати на уму да се на овај модел не може чекати у недоглед.

"Због тога, Партизан позива клубове АБА лиге да заједно одредимо тачан датум до којег би наставак такмичења морао да почне, како би лигу завршили благовремено и оставили довољно времена за паузу и припремни период пред сезону 2020/21. Пре доношења било какве коначне одлуке, Партизан НИС сматра да се мора саслушати и уважити мишљење стручних штабова и играча. Здравље актера на терену ни на који начин не сме бити угрожено, стога им се приликом одређивања датума за почетак наставка сезоне мора оставити довољно времена за тренинг и припреме након ове принудне паузе".

Из Партизана поруцују да треба тражити и алтернативна решења.

"Тек уколико се исцрпе све могућности да се сезона оконча на терену, у условима које су клубови својим играма изборили, Партизан НИС сматра да треба размишљати у правцу алтернативних решења. Уколико до оваквог сценарија дође, Партизан ће се залагати за решења којима ће се вредновати остварени резултати и поштовати позиција клубова који су пре прекида шампионата били у прилици да се изборе за пласман у виши ранг, плеј-оф, али и спасу се испадања из лиге".

У случају немогуцности наставка АБА лиге, КК Партизан сматра да би требало донети решење да се лига прошири на 14 клубова, уз улазак два тима из АБА 2 лиге која су у тренутку прекида заузимали прво и друго место на табели, односно без испадања из АБА 1.

"Такође, због потенцијалне ситуације у којој би услед прекида сезоне екипе на 4. и 5. месту имале исти скор, КК Партизан НИС предлаже да се клубови АБА лиге, заједничким снагама заузму за добијање још једног места у Еврокупу путем додељивања специјалне позивнице која би у овом случају омогућила да Еврокуп у сезони 2020/21 играју и Цедевита-Олимпија и Морнар из Бара", закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести