Коме инциденти на кошаркашком дербију иду у корист?

НОВИ САД/БЕОГРАД: Кошаркаши Црвене звезде надиграли су Партизан у финалној серији АБА лиге и подигли трофеј регионалног шампионата шести пут, али оно што је још важније, сигурни су учесници Евролиге наредне сезоне, чиме су, бар за  сада, распршили снове “вечитог” ривала.
c
Фото: Crveno-beli produžili dominaciju/ABA liga (D. Stjepanović)

Оно што је по ко зна који пут бацило сенку на једну од најквалитетнијих абалигашких серија у историји јесте понашање навијача оба табора, уз испаде појединих играча који су истина били реткост.

Све то засенило је тактичко надмудривање двојице великих тренера са једне стране и врхунских индивидуалаца попут Пантера и Калинића са друге стране. Док је Обрадовић гледао како да заустави најбољег играча црвено-белих, да преко Лесора искористи мањкавости ривала на центарској позицији и убрза проток лопте како би пореметио одбрану Радоњићевог тима, стратег Звезде покушавао је да наметне позициону игру и да из дефанзивних реакција његов тим дође до што лакших поена.

Међутим, тактичке замисли нису биле тема број један после мајсторице која је трајала три и по сата, што је подсећало на неке грчке дербије између Олимпијакоса и Панатинаикоса.

Посебно је упечатљив био одлучујући сусрет – прво је пауза између два полувремена трајала 30 минута, јер се празнио део трибине у дворани “Александар Николић”, која је морала почетком треће четвртине да буде и потпуно испражњена, због тога што су навијачи Црвене звезде, по угледу на присталице Партизана из трећег сусрета, гађали судије разним предметима, после чега су се арбитри повукли у свлачионицу. Уследила је пауза од сат времена, а у таквој ситуацији  боље се снашла Црвена звезда која је у неизвесној завршници надиграла ривала и наставила доминацију на Јадрану.


Добрић МВП плеј-офа

Крило Црвене звезде Огњен Добрић проглашен је за најкориснијег играча плеј-офа АБА лиге.

Добрић је у полуфиналним и финалним сусретима просечно бележио 11.6 поена, 2.6 скокова и 1.5 асистенција, уз индекс од 11.6, чиме је био на самом врху у својој екипи, којој је помогао да дође до другог трофеја ове сезоне, после освајања Купа.


Тренер шампиона Дејан Радоњић није био задовољан условима у којима се одиграла најбитнија утакмица у сезони, а осврнуо се и на понашање свог најбољег играча, који је “вратио” провокацију беку црно-белих Урошу Трифуновићу на крају дуела.

– Ја само могу да кажем да се искрено надам да ће се урадити нешто да ствари буду другачије. Ништа више од тога. Неко ће да прави компарацију ко је први почео и ко је више направио, али генерално није добро. Свестан сам да ће се водити полемика и анализа око свега, а ја нисам неко ко много воли да прича о тим стварима, па бих наставио са истим понашањем. Као што сам рекао на прошлој конференцији нешто што сам сматрао да треба да кажем, рећи ћу и сада. Упутио бих извињење Партизану због понашања Николе Калинића и желим то да поновим сада у другом смеру – истакао је Радоњић.

Центар црвено-белих Лука Митровић такође је имао јасну поруку непосредно после освајања трофеја.


Пантер рекордер Партизана

Бек црно-белих Кевин Пантер ушао је у историју Партизана, као играч са највише постигнутих поена у финалу АБА лиге.

Американац је био прва фигура свог тима у одлучујућем сусрету убацивши Звезди 27 поена, чиме је претекао Вонтига Камингса, који је у истој фази такмичења 2007. године уписао 26 поена против ФМП-а.


– Вероватно немам времена да кажем све што бих рекао. Много тога ми је на души. И поред титуле, велики укус горчине имам. Ово не говорим ни као звездаш, ни као партизановац, него као играч на чијим леђима се кола ломе. Волео бих да се нешто промени по том питању. Овакво играње и пражњење дворане сваку утакмицу не знам коме иде у корист. “Гиљали” смо десет месеци да се изборимо за предност домаћег терена и онда на нерешен резултат у другом полувремену остајемо са празном двораном, после паузе од сат времена где утакмица може да оде на било коју страну. У кратким цртама сам рекао шта сам рекао, сада је на људима на позицијама да омогуће да се то више не дешава ако је икако могуће – рекао је Лука Митровић.

Стратег Партизана Жељко Обрадовић није желео много да прича о тактичким стварима.

– Причамо о кошарци? О условима у којима смо играли, треба да причамо о кошарци? Како се играчи осећају ако уместо једне играју четири утакмице? Исто је било и пре неколико дана. Је ли има ово неког смисла? Честитам Звезди, апсолутно, ништа друго. Када сам долазио људи су ми рекли да очекујем све и свашта, али ово нисам очекивао. Много волим овај посао и много волим Партизан и не знам куда ће ово ићи. Ја сам тек годину дана овде, нисам ја имао везе са овим, ово се дешавало и раније. Да ли је ико од вас имао било какву примедбу на моје понашање? Било шта. Многи би били срећни да ја све напустим. Иако сезона није била идеална, верујем да ће, као и у животу, време и стрпљење донети неке позитивне ствари – сматра Обрадовић.

Фото: Tanjug/D. Nikolić, arhiva


Радоњић стигао Вујошевића

Тренер црвено-белих Дејан Радоњић освојио је пету титулу у АБА лиги, све са Црвеном звездом, чиме се изједначио са Душком Вујошевићем, који је све трофеје регионалног шампионата такође освојио са једном екипом – Партизаном.

Једини пут када је Звезда била најбоља на Јадрану, а да Радоњић није седео на клупи, било је 2019. године, када је Милан Томић предводио црвено-беле.


Иако је претходних недеља провејавало да би од наредне сезоне у Евролиги Србија могла да има два представника, питање је колико је то сада реално, с обзиром на сцене виђене током серије, које сигурно нису промакле челницима најелитнијег европског такмичења.

Вук-Милош Петровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести