Кошаркаши Француске освојили бронзу на СП

Најбољи кошаркаши Француске освојили су бронзану медаљу на Светском првенству у Кини, после великог преокрета у дуелу са Аустралијом. “Кенгури”, опет, нису успели да освоје прву медаљу у историји на великим такмичењима, дозволивши изабраницима селектора Венсана Колеа да стигну, други пут заредом, до трећег места на Мундобаскетима, после првенства одржаног у Шпанији 2014. године.
e
Фото: Tanjug (AP Photo/Ng Han Guan)

Аустралијанци су водили практично током читавог сусрета и средином трећег дела игре имали имали предност и од читавих 15 поена. "Триколори" су се, на крилима сјајног Нанда Де Колоа, вратили у сусрет и направили велики преокрет.

Утакмица је почела тврдом и снажном кошарком, у којој су оба тима играла организоване нападе. То је било помало неочекивано, с обзиром на чињеницу да је у првом дуелу ових екипа у групи постигнуто чак 198 поена. Судије су поново биле у главној улозу током првих 20 минута, пошто су екипама дозволили да играју изузетно агресивну одбрану чак и рукама, али су зато веома често досуђивани прекршаји у пољу напада.

Такав развој догађаја допринео је томе да се потпуно успори ритам утакмице и да изостану поени у контрама, али треба нагласити и то да ни једна од екипа није била расположена у шуту. “Бумерси” нису играли добро ни у тренуцима када су водили, а Французи су средином трећег периода ипак успели да ухвате какав-такав ритам, погоде неке отворене шутеве које до тада нису и одмах су ухватили резултатски прикључак. Иако је почетком другог полувремена предност Аустралијанаца износила чинило се комотних 15 поена, пред последњу четвртину "галски петлови" стигли су до заостатка од само четири поена (42:46).

Феноменални Де Коло наставио је да бриљира и везао осам поена, чиме је донео прву предност Французима у утакмици, али је онда изашао и напад Француске се аутоматски успорио. Аустралија је успела да се врати и да поново поведе, али се видело да изабраници селектора Андреја Леманиса остају без гаса. Делаведова и Богут су одиграли за заборав (2/7, односно 2/9 из игре), а онда је право ниоткуда наишао Албиси. Нови плејмејкер Зенита погодио је три тројке у четвртој четвртини, иако је пре тога био без поена, а Французи су додатно затегли игру у одбрани и лако успели да се одупру нападима ривала. Управо је Албиси повео Французе на великих +8, а правог одговора до краја меча више није било.

С. Р.

Фото: Радост Француза после победе у дуелу за треће место, фото: ФИБА

Француска – Аустралија 67:59 (11:16, 10:14, 21:16, 25:13)

ПЕКИНГ: Дворана Вукесонг, судије: Васкес (Порторико), Зураповић (БиХ) и Паскуал (Филипини).

ФРАНЦУСКА: Албиси 9, Батум 9 (6ас), Де Коло 19, Фурније 16 (5ск), Поарије 8 (7ск), Гобер 2, Лабери 2 (6ск), Мбаје, Ниликина 2, Тупан.

АУСТРАЛИЈА: Барлоу, Богут 5 (6ск, 4гр)), Делаведова 4 (4ск, 5ас), Глидон, Инглс 17 (5ск), Кеј 9 (5ск), Милс 15, Бејнс 5, Крик, Гулдинг, Лендејл 4, Собеј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести