Кошаркаши Србије победили Израел за место на СП

Србија је изборила пласман на кошаркашки Мундијал у Кини! На срећу, када је то било најпотребније, наши кошаркаши су (напокон) демонстрирали квалитет који су у већем делу утакмице са Израелцима претварали у солидну тимску игру, те су стигли до убедљиве победе.
kosarkasi srbije, kss
Фото: КСС

Након јучерашњег тријумфа, сада је све познато: Србија ће на Светском првенству бранити сребро освојено пре пет лета у Шпанији, а поред нашег тима, из Л групе раније су се за СП које ће се одржати у најмногољуднијој земљи на свету од 31. августа до 15. септембра, квалификовале Грчка и Немачка.

Утакмицу са Израелцима Србија је добро почела, дошла до вођства, али су гости погоцима изван линије од 6,25 метара брзо успели да ухвате прикључак. Наша одбрана је у тим тренуцима деловала статично и анемично, Ривали су лако долазили до отворених шутева, али у финишу прве деонице наши момци су повезали неколико добрих напада, које је тројком у последњим секундама тог периода зачинио Теодосић. Ипак, нису се гости предавали, те су почетком друге четвртине направили серију од 5:0. То је, испоставило се, било скоро све од изабраника селектора Одета Каташа, јер тада се покренула машинерија српског тима која је просто самлела противника. У први мах разиграо се сјајни Драган Милосављевић, који је повезао осам узастопних поена, што је Србију довело на двоцифрену предност (42:31), која је од тог момента бивала све већа. Одбрана је одлично функционисала, а из ње су се отварали добри и осмишљени напади, па је на полувремену Србија водила 47:31.

Фото: КСС


Естонији трилер у Тбилисију

Естонија је у својој последњој утакмици на гостовању у Тбилисију успела да савлада Грузију резултатом 84:77 и барем мало усрећи своје навијаче. У веома занимљивом дуелу виђен је велики број преокрета и доста узбуђења, а одлука о победнику пала је у самом финишу.  Права резултатска клацкалица виђена је на старту последње четвртине, када су чланови обе екипе промашили по неколико отворених шутева, па је Хенри Дрел искористио ову поентерску сушу и смањио предност Грузије на само пола коша (67:66). У кључним тренуцима, буквално у последњем минуту, Естонци су, преко Ерика Кедуса, стигли до предности коју домаћи тим више није могао да надокнади.


Ни велики одмор није охладио захуктале српске кошаркаше. Након тројке Бирчевића у 24. минуту, наш тим је имао великих 22 поена вишка (57:35), и многи су помислили да је победник решен. Али, Израелци су направили серију од 9:0 и вратили зебњу широм Србије. Срећом, ова серија гостију је изгледа деловала стимулативно на изабранике Саше Ђорђевића. Убрзо су се распуцали Лучић и поново Милосављевић, па су дошли и до максималних плус 25 поена (90:65). Тада је већ све било јасно - “орлови” лете право у Кину!

Светско првенство у Кини игра се од 31. августа до 15. септембра ове године.

Д. Кн.

Фото: КСС

СрбијаИзраел 97:76 (26:18, 23:15, 18:17, 30:26)

БЕОГРАД: Хала “Александар Николић”, гледалаца: 6.500, судије: Конде (Шпанија), Јилмаз (Турска) и Калатрава (Шпанија).

СРБИЈА: Теодосић 11 (9ас), Симоновић 5, Јеловац 8, Тепић 2, Милосављевић 20, Радуљица 5, Бирчевић 9, Лучић 22, Милутинов 10, Ђоковић 3, Аврамовић 3, Гагић.

ИЗРАЕЛ: Авдија 10, Гут, Пнини 3, Тимор 3, Менко 3, Коен 16, Сагев, Залансон 10, Клајн 12, Гинат, Зосман 9, Зив 10.

Л група

Грузија – Естонија      77:84

Србија – Израел         97:76

Немачка – Грчка         63:69

1. Грчка             12     11     1      972:880     23

2. Немачка        12     9      3      1017:867   21

3. Србија           12     7      5      993:875     19

4. Грузија           12     5      7      927:968     17

5. Израел           12     5      7      925:974     17

6. Естонија        12     4      8      821:950     16

Александар Ђорђевић: Честитам играчима, било је тешко и увек су одговорили срцем

Селектор Србије Александар Ђорђевић био је на великим мукама током ових квалификација за Светско првенство.

„Честитам играчима, имали су најтежи посао у квалификацијама у ове две године. Било је јако тешко, било је много непознаница на сваком окупљању и увек су одговорили срцем. Резултат је примаран, игра не толико, данас је било феноменалних потеза, то нас је красило, надам се да ће убудуће Србија радити нешто екстра лепо уз резултат. Нисмо глумци, не знам да ли је могао да се види притисак, али сви смо радили најбоље што смо могли и дошли до овог резултата. Направићемо неку анализу, па кроз њу, како каже Матија Бећковић – ћераћемо се још. Није случајно што сам довео Драгана Милосављевића на прес конференцију, он нас је у овим квалификацијама обојио својим срцем и карактером. Од када сам овде он пружа све од себе за репрезентацију, за сваки тим у коме игра, може да буде пример свим играчима који хоће да се баве кошарком. Жеља, воља, срце, велика професионалност, он је прави пример тога како треба да се неко бави професијом кошарка. Рећи ћу вам да је 2015. изборио место у тиму тако што је три дана тренирао са пукнутим мишићем, а никоме није хтео да каже. После је морао да паузира, али то показује о каквом се човеку ради.“

Селектор Ђорђевић је говорио у једном даху…

Фото: Александар Ђорђевић, фото: КСС

„Хвала свима, често нисам емотиван, али сада ћу да будем. Ја сам говорио од почетка да је ово најважнија победа за нас. Нико није схватио колико је ово било тешко и колико се све што смо радили на терену и резултати које смо правили променило правилима ових квалификација. Ми смо спортисти и хоћемо фер-плеј, да ја имам своје најбоље играче и противник своје, па да видимо ко је бољи. Овако смо морали да играмо шах, верујем да сви то знате. Надао сам се да нико неће бити повређен. Верујте ми, знам зашто причам на енглеском овлико дуго. Од почетка квалификација петорица играча су повредили укршетене лигаменте! Треба да ставимо прст на чело и да видимо како овај календар убија њихове каријере и њихова тела.“

И то није све…

„Велика захвалност и људима из КСС, раде велики посао. Имали смо путовања чартером, а знате колико је то важно да би играчи имали времена за одмор. Честитам и свим мојим сарадницима из стручног штаба, јер они дају све од себе и више него што се тражи, мада сам ја почео да тражим мање у последње време, мораћу мало више да их нагазим. Не потцењујте никог ко ради у КСС, поготово у овој земљи, где сви радимо за добробит репрезентације! Не сме нико да потцени КСС и све шта је тај савез изградио у последњих 90 година“, закључио је Ђорђевић.

Милосављевић и Милутинов после победе над Израелцима: Били смо под великим притиском

Један од најбољих кошаркаша Србије у утакмици против Израела био је Драган Милосављевић, који је похвалио саиграче, пошто су као тим одиграли јако добро.

„Није нам било лако, били смо заиста под великим притиском пре ове утакмице. Постојала је и нервоза, тензија, али, ето, сви су стварно одиграли сјајан меч са пуно енергије и одличном одбраном. Стварно смо као тим одиграли одличан сусрет. Знали смо колико значи ова утакмица, стварно је било тешко пред њен почетак, али, хвала Богу, победа је била лака, иако није тако изгледало“, рекао је Милосављевић.

На питање шта му је рекао селектор после утакмице, Драган је био кратак, одговоривши:

„Па, ништа. То остаје међу нама.“

Центар наше селекције, Новосађанин Никола Милутинов оценио је да је његова екипа заслужила пласман на Светско првенство.

Фото: Никола Милутинов, фото: КСС

„Одиграли смо одлично и мислим да су навијачи уживали. Заслужили смо да се пласирамо на Светско првенство, верујем у наш тим и мислим да свакога можемо да добијемо. Нисам имао страх јер верујем у ову екипу, без обзира на то којих 12 играча играју“, рекао је Милутинов.

Он је додао и да није сигуран да ли ће играти на Светском првенству у Кини.

„Не знам да ли ћу играти и на Мундобаскету, али волео бих да буде тако. Имамо много играча, па ће тешко бити селектору да одлучи кога д води у Кину, нарочито када дође лето и када сви буду спремни. Имали смо можда притисак јавности, јер неки људи не знају како је то када вам клубови не дозвољавају да играте за национални тим“, додао је Милутинов.

Марко Симоновић одиграо све утакмице за Србију током квалификација: Без првака Европе СП губи на квалитету

Марко Симоновић, репрезентативац Србије, после пласмана на Светско првенство критиковао је квалификациони систем. Наши репрезентативци су се победом над Израелом пласирали на Мундобаскет у Кини, али играчима није било лако с обзиром да су поразом могли да доживе елиминацију с најпрестижнијег кошаркашког догађаја.

„Одиграли смо добру утакмицу, коју смо од почетка увели у наш ритам. Било је мало и нерзове, с обзиром на то да један сусрет одлучује, а Естонија је на крају победила... Честитам екипи, сада се враћамо у клубове, па ће касније уследити припреме за ово “велико”“, рекао је Симоновић после дуела.

Искусни кошаркаш је открио муке кроз које је пролазио са саиграчима током дугих и, рекло би се, непотребних квалификационих „прозора”.

„Било је стварно много тешко. Био сам на свим “прозорима”‘ и стално је неко други играо, мењамо се тим и имали смо само по дан или два да се упознамо... Што је немогуће. Израел промени два играча, а ми променимо цео тим. То је донело пуно нервозе, помешаних емоција - и лепих и ружних - и стварно честитке свима, није нам било нимало лако.“

Симоновић је, на крају, јасно рекао шта мисли о овом експерименту ФИБА и о томе што се, например, шампион Европе Словенија није пласирао на Мундобаскет.

„Мислим да овакве квалификације не треба да се играју, али то није на мени. Има ко ће о томе да одлучује, али верујем да ово нема баш много смисла. Нема најбољих, много је повреда... Не знам шта је поента ако немате првака Европе на Светском првенству, самим тим првенство губи на квалитету. Мислим да је поента у томе да на СП буду најбољи тимови планете“, додао је шутер руског Зенита.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести