Кошаркаши Србије после драме бољи од Летоније

БЕОГРАД: Кошаркашки Србије победили су вечерас Летонију 101:100 у хали "Александар Николић" на старту квалификација за Светско првенство 2023. године.
i
Фото: FoNet

Изабраницима Светислава Пешића после велике борбе припала је победа против веома шутерски расположене Летоније, која је убацила 16 тројки и током већег дела меча имала је предности.

Најефикаснији у поебдничком тиму био је Милош Теодосић са 21 поеном и девет скокова, одлучну ролу имао је Марко Јагодић Куриџа са 16, алекса Аврамовић убацио је 17, Ален Смаилагић је додао 15.

У екипи Летоније најбољи је био Ломас са 33 поена, од чега је шест тројки.

Кошаркаши Србије некоколико пута били су близу да преломе меч у своју корист, средином последњег дела губили су шест поена разлике, а са четири везана поена Немање Дангубића пришли на минус два.

Све је било узалудно јер одбрана домаћег тима није била на нивоу, док је шут све време служио Летонце.

Фото: FoNet

Дангубић је погодио и важну тројку за 93:91 и прикључак у финишу меча, а одличну партију Јагодић Куриџа је крунисао шутем са линује 6.75 метара за 96:96 минут и по пре краја.

Завршница је донела велику драму и пенал заврсницу , Србија је бацањима Теодосића 11 секунди пре краја повела 100:98, али на исти начин узвратила па је на семфору брзо стајало 100:100.

Србија је имала последњи напад, Куриџа је фаулиран, погодио је прво бацање, друго намерно промашио и домаћи тим је на крају славио 101:100.

Кошаркаши Србија за три дана гостује Белгији.

Пешић: Срећан сам што смо показали карактер

Селектор кошаркаша Србије Светислав Пешић рекао је да је поносан на свој тим што је показао карактер у дуелу против Летоније.

Србије је вечерас после велике борбе и драме победила Летонце 101:100 на старту квалификација за Светско првенство 2023. године.

"Одиграли смо једну борбену утакмицу, са интензитетом. Честитам и једном и другом тиму. Летонија је имала одличну утакмицу и у одбрани и на нападу. Честимам мом тиму који се борио, показао морал и тимски дух, то је за мене најважнији детаљ. Срећан сам што смо показали карактер. Показали смо да верујемо у победу", рекао је Пешић на конференцији за медије после меча.

Пешић је истакао да га највише радује то што је тим веровао да може да тријумфује.

"Најбољи квалитет који смо показали јесте веровање да можемо да добијемо утакмицу. Ми знамо колико је тешко играти против екипе која је имала свој дан, а ми смо знали да имају таленат у нападу, један од најбољих у Европи. То што ми мислимо да смо најбољи, али нисмо, па морамо то да доказујемо стално. Летонија је талентована, али најважније да је да смо се вратили неколико пута у меч. Направили смо одбрану, али они су држали све у својим рукама. Публикама је помогла и то је повећава морал екипе. Треба мало више да верујемо овим момцима. Ако немамо најбоље играче, дајте да правимо најбоље, заслужују подршку", рекао је Пешић.

"Ми смо вечерас имали утакмицу против фантастичног противника. Рекао сам на тајм-ауту да не играмо против Лејкерса или Бостона из најбојих дана, морају и они једном да стану. Уирганост је пре свега у одбрани, а за одбрану је потребно време. Да знају да прочитају акцију, да разумеју тренера. Ја сам са њима три дана и неким сам им ауторитет. Ја нисам ниједног играча тренирао, сем Марка Мариновића (помоћник). Док разумеју шта један чувени тренер жели од њих, треба времена", проучио је Пешић.

Селектор истакао да има времена да се нешто поправи до недеље и меча са Белгијом.

"Има, али не може да буде перфектно. Мене чини срећним да они жели, да су фокусирани. Против Белгије ће бити тешка, играмо у недељу. Вечерас ћемо полако да почнемо да се припремимо", рекао је Пешић.

Осврнуо се и на партију на 34-годишњег дебитанта Марка Јагодића Куриџе, који у финишу меча имао кључну улогу и погодио бацање за победу.

"Он је фантастичан дечко, има огромно искуство. Шта ти вреди искуство, ако не знаш да га искористиш. Он га је вечерас на најбољи начин искористио. Теодосић га је стално тражио испод коша. Честитам му. Кад сам га звао човек није веровао да га зовем, питао је за коју репрезентацију. Драго ми је да прихватио. Захвалан су због односа према младићима, дао је један пример свима. Имамо ми играче, треба да их подржавамо, Не могу сви да будеу Јокићи, Даниловићи, Дивци... ", закључио је Пешић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести