КОШАРКАШИ СРБИЈЕ ПРЕД ИСТОРИЈСКОМ ПРИЛИКОМ Нека се понови Индијанаполис

Кошаркашка репрезентација Србије данас од 14.40 часова игра против Немачке, у финалу Светског првенства. Наша селекција је у уводу пред овај дуел надиграла Канаду, састав који се показао као веома квалитетан у досадашњем току турнира и који је предводио најбољи играч Шај Гилџез-Александер.
2
Фото: Tanjug/ AP Photo/Michael Conroy

Када су “орлови” превазишли ту препреку, добили су додатно самопоуздање, које им је преко потребну, уколико желе да дођу до светског трона, први пут после 21 годину.

Наспрам себе ће имати тим који није доживео пораз и са максималним учинком, након тријумфа над Американцима, долази да изазове нашу екипу.

Селектор Србије Светислав Пешић добро је упознат са данашњим супарником, са којим је освојио Европско првенство пре 30 година и оставрио неизбрисив траг, када је у питању постављање темеља модерне кошарке у тој земљи.

Фото: Tanjug/ AP Photo/Michael Conroy

– Играмо против Немачке, вероватно то нико није очекивао, али ми јесмо и то је најважније. Очекивао сам Немачку не зато што су остале екипе слабије од Немачке, већ зато што су они уз нас показали највише. Они нису изгубили ниједну утакмицу, имали су перфектно првенство, мене то не изненађује. Познајем тренера, играче, систем, њихов највећи квалитет је континуитет, јер играју већ дуго година заједно, још од Хенрика Рендла. Правили су фантастичну екипу и нас очекује изузетно захтевна утакмица. Ако једна екипа добије САД и води од самог почетка до краја, ми то морамо да респектујемо и тера нас да се спремимо максимално, уз такав приступ припреми за утакмицу и што је најважније – колико све то што ми припремамо можемо да реализујемо – рекао је Пешић.

За разлику од неких других тимова, које одликује врхунски индивидуални квалитет, ова два ривала имају других предности.

– Ово је финале које карактерише две изузетно јаке екипе, које су до финала стигле тимским приступом према игри, са победничким менталитетом, са вером у своје предности и квалитете. Сигуран сам да ће то бити право финале. Данас су српски играчи добро праћени, скаутинг постоји. Ја их најбоље познајем зато што сам ту стално са њима, знамо се лично са тренером и свим играчима. Колико је то предност, не знам. Више се бавим мојим играчима, да им помогнем да се добро ментално и тактички припреме за ову утакмицу. Биће тешка борба, јер је Немачка борбена екипа и код њих нема предаје. Није то сада само борба, борба, борба, већ борба претворена у квалитет. Они су борбом спремни да надокнаде резултат и своје недостатке.

Осврнуо се селектор на траг који је оставио у немачкој кошарци.

Фото: Tanjug/ AP Photo/Michael Conroy

– Донео сам им ја много више од злата. И себи сам донео много, тамо сам постао прави тренер. И они су мени дали много, помогли су ми да свој таленат претворим у искуство и квалитет. Ипак, емотивно сам везан за ову екипу, све се боље познајемо... Не бих говорио о том професионалном односу, већ о томе колико момци имају потребу да сарађују и имају од мене очекивања. Идемо у том смеру.

Без победе се не може без добре дефанзиве. Немци су Американцима убацили чак 113 поена.

– Наравно, пре свега зависи од добре одбране. Ту нема никакве дилеме. Ми смо екипа која је показала да из одбране можемо да креирамо наш напад, транзицију. Ми смо, колико знам, досад били водећи у поенима из транзиције. Ми немамо висину и физику као Немци, они су на свим позицијама високи и снажни. Оно што нас ипак карактерише је да смо спремни, да имамо тај квалитет предвиђања, знамо да добро читамо ситуације. Да не говорим о кошаркашкој интелигенцији. Али, интелигенција без борбености и залагање – не помаже.

Проценат шута биће такође врло битан.

– Тако је. Ако из одбране можемо да остваримо бројчану предност, онда се и проценат шута повећава. Играчи су спремни. Ово је последња утакмица на турниру, нема више. Ни до сада се нису жалили. Добро спавање, добра припрема и то је то – закључио је Пешић.

В. М. П.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести