Кошаркаши Србије вечерас гостују Словенији у пријатељској утакмици

БЕОГРАД: Кошаркашка репрезентација Србије вечерас од 20.15 часова гостује Словенији у дворани Стожице, у другој припремној утакмици пред квалификације за Светско првенство и Евробаскет. “Орлови” су у првом пријатељском сусрету, који је био затворен за јавност, славили са 82:73 против Црне Горе у Штарк арени. Са друге стране, Словенци у овај меч улазе после низа успешних провера. Редом су падале Холандија (83:76), Црна Гора (70:52), Турска (104:103) и Украјина (86:82).
k
Фото: kss.rs

Посебну пажњу селектору Светиславу Пешићу привукла је управо утакмица Словенаца са Турцима, коју је додатно анализирао пред вечерашњи сусрет.

– Словенија је изазов, да видимо где смо, шта смо, колико можемо да се супротставимо. Доминантни су и пуни самопоуздања. Турска се није дала, преокренула је резултат и била конкурентна до краја утакмице. Сличан дуел и нас очекује у Истанбулу. Имамо и Суперкуп у Немачкој са Италијом, која нас је избацила са Олимпијских игара. Биће то јака утакмица, изазваће мотивацију, али и притисак – навео је Пешић.

Бек Србије Немања Недовић поручио је да с нестрпљењем очекује прву званичну проверу “орлова”.

– Чуо сам да је хала распродата, да је потражња велика, тако да се надам сјајној атмосфери. Навикли смо после неколико година да Словенци праве сјајну атмосферу, тако да биће то добар тест, можда најјачи у овом тренутку. Ми имамо у плану да напредујемо из утакмице у утакмицу, тако да желимо да коригујемо неке грешке које смо имали против Црне Горе и најбитније је да будемо сви здрави. Једва чекамо ту утакмицу, ужелели смо се играња пред публиком – рекао је Недовић.


Србија без Бјелице у Словенији у Немачкој

Кошаркашка репрезентација Србије биће лишена помоћи Немање Бјелице у пријатељским утакмицама пред квалификације за СП и Евробаскет.

Нови кошаркаш Фенербахчеа доживео је повреду у мечу са Црном Гором и још увек се не зна колико ће одсуствовати. Осим њега, проблеме са повредом има и Алекса Аврамовић, док је још раније објављено да ни Богдан Богдановић због операције колена неће бити на располагању селектору Пешићу. Поред тога, на коначном списку неће бити ни Милоша Теодосића, којег је Пешић прецртао из тактичких разлога.


Србија и Словенија вечерас ће се састати први пут после финала Европског првенства 2017. године, када су Словенци, тада са Игором Кокошковом на клупи, надиграли “орлове” и освојили златну медаљу. Повратник у селекцију актуелног шампиона Европе Горан Драгић истакао је да утакмице против Србије традиционално имају посебан значај.

– Када упоредимо 2017. годину са садашњим тренутком, постоји неколико разлика. Лука је тада тек почињао каријеру на највишем нивоу, а данас сви знамо шта значи његово име. Тренер Александар Секулић много је научио од Игора, који је са нама комуницирао на српском, што за нас није проблем, док Сашо прича на словеначком. Срби вероватно имају горак укус у устима када помисле на нас, пошто смо их победили у финалу. Утакмице против њих су увек спектакл, јер су они међу најбољима на свету – рекао је Драгић.

После дуела са Словенијом, Србија ће у Хамбургу одмерити снаге са Италијом у петак, док ће у суботу играти против Немачке или Чешке. Након тога, “орлове” очекују два меча квалификација за СП. Наша селекција прво ће 25. августа дочекати Грчку, а три дана касније гостоваће Турској у Истанбулу. Европско првенство на програму је од 1. до 18. септембра, а први ривал Србије биће Холандија, 2. септембра од 21 час.

В. М. П.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести