Кошаркашки клуб Војводина враћа се међу друголигаше

Први део Кошаркашке лиге Србије је завршен мечевима без публике, али финиш првенствене трке за бодове за Војводину није имао никакав резултатски значај.
В. Фифа/Кошаркаши Војводине пред новим почетком
Фото: В. Фифа/Кошаркаши Војводине пред новим почетком

Од раније је било познато да се црвено – бели селе међу друголигаше, што је био очекиван епилог свега што је клуб пратило од почетка сезоне. Ако је за утеху, клуб је спасен од гашења које је било на видику, па силазак степеницу ниже, међу друголигаше, није најгоре што се могло десити. Како за просутим млеком не вреди плакати, док мрежице мирују, у Новом Саду се кују дугорочни планови шта и како даље.

- Први задатак је да се успостави организована хијерархија у клубу, у којој ће свако тачно знати шта ради и зашта је одговоран – каже директор КК Војводина, Владимир Шишка. –Прво треба да се ураде кадровска решења на свим позицијама у клубу, са јасним правима и обавезама. Просто речено, успостављање система, то је први и најважнији корак. Јасно треба да дефинишемо какве су ингеренције Управног одбора, стручног штаба и свих органа клуба, уз јасну слику колики су приходи и када приспевају, колико и на који начин може да се троши.


Визија и реални домети

Нови Сад сада нема АБА и АБА 2 лигаша, нема ни тим у КЛС, што значи да је први новосадски тим у четвртом рангу такмичења.

- Желимо да створимо систем који ће омогућити да се Војводина експресно врати у КЛС, и буде редован учесник Суперлиге, заједно са најбољим српским клубовима. Све преко тога у овом моменту није реално – сматра Владимир Шишка.   

Уређење просторија

Од деведесетих година прошлог века, када су срушене бараке крај Спенса и уместо њих изграђен паркинг, КК Војводина нема клупске просторије! Тачније, од лане их има захваљујући иницијативи потеклој од градоначелника Милоша Вучевића, налазе се на првом спрату Спенса, али нису у функцији јер нису опремљене. Опремање просторија морао би бити један од првих потеза клупских челника, јер озбиљном спортском колективу не приличи то да нема свој простор и у њему пратећу клупску инфраструктуру. То кошта, али се напросто мора урадити.


Након периода неизвесности, минулог окробра град је стао иза клуба, изабрана је нова управа, те се, за разлику од минулих сезона, очекују стабилне финансије. Када је спортски сектор у питању, још је рано говорити о визији и играчком кадру за следећу сезону док се не изабере стручни штаб. Ипак, логичан след потеза у овим околностима је повратак неколико новосадских играча који су већ бранили боје Војводине, па тек онда гледати „преко плота“ за осталим појачањима како би се створила екипа кадра за повратак међу прволигаше.

- Сезона у другој лиги треба да послужи за још већу консолидацију клуба у свим сегментима, а једини исправан пут у спортском делу је повратак играча који су поникли у Новом Саду. Ти момци су овде кошаркашки стасавали, имају посебан однос и приврженост према клубу и граду. Такође, желимо да ојачамо млађе категорије клуба и младим талентованим играчима и квалитетним тренерима, уз враћање поверења у клуб да ће оно што је договорено бити испуњено. Наравно, треба довести и неколико добрих играча са стране, јер никакав изговор не сме да оправда евентуално таворење у Другој лиги – рекао је Шишка.

А Војводина је међу друголигаше доспела читавим низом несрећних околности. Наиме, дуг је био превелик, размишљало се чак и о гашењу клуба. Но, неколико поверилаца је пристало на отпис дела дуга и репрограм остатка, те је град стао иза клуба и изабрана је нова управа. Но, сезона је већ почела, а Војводина је у њу ушла са јуниорским тимом. По правилима КЛС, кад сезона крене клуб може да доведе само четворицу играча. Доведени су квалитетни кошаркаши, али цео тим је кубурио са повредама и болестима, екипа је ретко када била комплетна. На све се надовезала изненадна блокада рачуна у децембру од стране једног повериоца, због чега су играчима касниле плате, а део њих је због тога бојкотовао тренинге. У таквим околностима, уз мањак среће у појединим мечевима, Војводина је низала поразе и три кола пре краја изгубила статус прволигаша. Непријатна, али ни у ком  случају трагична ситуација, чак прилика да клуб стане на здраве ноге, крене са својом децом ка првој лиги и почне полако да расте и напредује.   

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести