КОШАРКАШКИ СПЕКТАКЛ У СУБОТИЦИ Спартак бољи од Војводине

Кошаркаши Спартака савладали су Војводину у дербију 16. кола Кошаркашке лиге Србије, након убедљиве игре у првом полувремену. Покушала је гостујућа екипа да се врати у наставку, пришла и на плус два, али није на прави начин искористила могућност да дође до потпуног преокрета. Када је то пропустила, више није могла да се врати.
Ф. Бакић
Фото: Ф. Бакић

Појачања у виду Немање Гордића са стране Суботичана и Зорана Николића са стране Војводине биле су врхунска увертира која је додатно појачала значај дербија две понајбоље екипе у КЛС. Спартак је био решен да после драматичног пораза у Новом Саду зада ударац лидеру такмичења, а у складу са тим је играо у већем делу првог полувремена.

На почетку је Војводина покушавала да преко Николића стекне превласт у рекету и та идеја је реализована неколико пута. Ни Џеред Канингем није играо лоше, тако да је новосадска екипа имала сасвим солидан старт, уз довољно чврсту одбрану да отежа ривалу пут до коша. Две тешке тројке потом је погодио Спартак преко Милоша Милисављевића и Александра Цветковића и од тог момента креће налет домаћих.

Добрим делом је и Војводина допринела томе, с обзиром на то да су кашњења у дефанзивној ротацији била учестала, док су се лопте губиле као на траци. Недостајало је и агресивности, пошто су гости у већем делу прве четвртине играли са два мала фаула, а и оне које су правили - били су за слободна бацања ривала. Тако се не добија екипа реномеа Спартака. На све то, Николић није имао славан деби, пошто је почетком другог квартала добио трећу личну грешку, потом се исто десило и Канингему, па је тренер Милош Исаков-Ковачевић, у већ скраћеној ротацији због неиграња најбољег играча Петра Ракићевића, морао да проналази изнуђена решења и импровизује.

Није то дало ефекта и предност Суботичана само је расла. Веома лако су постизали поене и на полувреме однели високих плус 16.

У наставку је Војводина заиграла са много већом енергијом, Марко Љубичић је још једном показао лидерске квалитете, погодио тројку, а затим и изнудио слободна бацања. То се није свидело тренеру Јовановићу, који је због протеста зарадио искључење, тако да је утакмица одједном добила обрисе драме. Све то испратили су Новосађани серијом поена и после поготка Канингема са дистанце пришли на само минус два. 

Имала је Војводина тада прилику да додатно наплати налет, пошто је ривал имао пет фаулова, наспрам ниједног гостију, али се десило управо супротно. Поново је недостатак агресивности коштао новосадски састав, што је Цветковић искористио и одвео домаће на плус осам. И када би тим Исаков-Ковачевића имао шансу да поново озбиљније запрети, одлучивао се за исхитрена решења, из чега је Спартак профитирао и четврту четвртину чекао са плус 11.

Упркос томе што су Новосађани прилазили и на минус шест, више од тога нису могли. Суботичани су на тај начин нанели ривалу трећи пораз у сезони. Изузетно је значајно и то што је Јовановићев састав тријумфовао и разликом већом од плус четири, колико је новосадска екипа била боља у првом окршају. Војводина и даље има све у својим рукама и лидер је на табели са победом више од првих конкурената.

Вук-Милош Петровић

Спартак - Војводина 83:72 (28:19, 19:12, 16:21, 20:20)

СУБОТИЦА: Хала "Дудова шума", гледалаца: 2.000, судије: Прпа, Обркнежевић, Арсенијевић.

СПАРТАК: Церовина 14, Цветковић 10, Милијашевић, Степановић 6, Кутлешић, Милисављевић 12, Радосављевић 6, Медаревић, Бојић 11, Гордић, Соколовић 4, Барна 20.

ВОЈВОДИНА: Канингем 12, Бањац 13, Недељков, Љубичић 14, Ракићевић, Заграђанин, Бумбић, Савић 7, Ивошев, Николић 13, Џонсон 9, Вучетић 4.

Standings provided by Sofascore
EUR/RSD 117.1192
Најновије вести