Квалификације за СП: Србија после драме пала у Естонији, још једна шанса

Кошаркашка репрезентација Србије поражена је од Естоније у Талину, те је остала без овере пласмана на Светско првенство.
estonija srbija, fiba
Фото: Дуел Естоније и Србије, фото: ФИБА

Србија је, после драматичне завршнице, поражена резултатом 71:70, па ће прилику за пласман на Мундобаскет морати да тражи против Израела. Та утакмица је на програму у недељу. Уколико Србија у том мечу такође забележи неуспех, и даље ће моћи до пролаза на Светско првенство у Кини, ако се поклопе други резултати у групи Л. 

Повратник у репрезентацију у овом мечу био је Милош Теодосић, који је "орловима" донео потребну чврстину и организацију у нападу. 

У првом полувремену није виђена претерано квалитетна кошарка. Србија је промашила солидан број шутева, али је на другој страни играла довољно добру одбрану како би одржавала предност. Естонци су углавном шутирали тројке, пре свега због добре ротације и преузимања у одбрани Србије, али нису били ни близу онолико ефикасни колико су то желели.

Србија је тражила игру током првих 20 минута, а поред Теодосића, који је погодио две тројке и поделио неколико пасева, истакао се и Милосављевић са 11 поена. Наши момци ни трећу четвртину нису почели ккао се то од њих очекивало, али су успевали да одрже предност. Теодосић је наставио да игра топло-хладно, док се Милосављевић и даље издвајао као најрасположенији. Иако су и овај период игре Срби добили, ипак је предност пред последњих десет минута износиила тек пет поена.

Фото: ФИБА

Током четврте деонице Естонија је наставила да користи исту тактику коју је имала током целог меча, а то је шутирање великог броја тројки. Али, оно што им претходних три деонице није полазило за руком кренуло је у овом делу меча, а Србија није имала адекватну игру у нападу да одговори противницима и направи неку брзу серију. Ушло се у последња два минута и, право ни из чега, Естонија је имала прилику да дође до победе. Теодосић у неколико наврата није био успешан, изгубио је лопту, а "орлови" су у одбрани лоше ротирали и примили тројку за 71:68 на десет секунди до краја.


Осећамо пораз, да се смиримо пред Израел

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ðорђевић признао је да боли пораз од Естоније (71:70), али да екипа треба да се смири и стабилизује пред одлучујући меч против Израела за пласман на Светско првенство у Кини.

"Осећа се овај пораз, наравно… Дали смо све од себе, али кошарка је игра аутоматизма, некада среће, увек памети… Имали смо доста лако изгубљених лопти, Радуљица је ушао у проблем са фауловима, па је и то разлог што нисмо имали унутрашњу игру. Имали смо неколико брзих шутева у четвртој четвртини, који нису били изграђени", рекао је Ðорђевић после утакмице.


У том тренутку поново је покушао Теодосић, који је у покушају да изнуди фаул при шуту за три поена лоше избацио лопту, која се срећно одбила до Јеловца. Крилни центар је истрчао ван линије за три поена и насамарио противнике, те изнудио фаул. Јеловац је погодио прва два бацања, али код трећег није имао среће, па је лопта за длаку остала ван обруча. Она се одбила код Милосављевића, који није ни добацио, па је победа остала у рукама Естоније. 

Србија наредни меч, који ће можда одлучивати о проласку на Светско првенство, игра у недељу до 16 часова у дворани "Александар Николић". 

Светско првенство у Кини на програму је од 31. августа до 15. септембра.

ЕстонијаСрбија 71:70 (14:16, 17:18, 18:20, 22:16)

ТАЛИН: Хала Саку Сурхол. Судије: Ланзарини (Италија), Козловскис (Летонија), Заполски (Пољска).

ЕСТОНИЈА: Дрел 4, Раиесте 3, Трејер, Лане 2, Талтс 4, Арбет 1, Кенгур 4, Нургер 9, Јесар 8, Китсинг 18, Пасоја, Куламе 18.

СРБИЈАТеодосић 16, Симоновић, Јеловац 19, Паунић, Тепић 2, Милосављевић 16, Радуљица 8, Бирчевић 2, Јовановић, Ђоковић, Аврамовић 5, Гагић 2.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести