Куп Радивоја Кораћа: Партизан одбранио трофеј

Кошаркаши Партизана одбранили су трофеј Купа Радивоја Кораћа победом над највећим ривалом Црвеном звездом 76:74.
partizan, kss
Фото: Кошаркаши Партизана освајачи Купа "Радивоја Кораћа", фото: КСС

Великим слављем навијача и кошаркаша Партизана завршено је финале Купа “Радивој Кораћ”, после велике битке с Црвеном звездом која је трајала током свих 40 минута. Од почетка завршног дуела у Нишу било је јасно да су обојица тренера, Андреа Тринкијери с једне и Милан Томић с друге стране, акценат у утакмици за први трофеј у сезони ставили на јаке одбране. Тешко су играчи великих ривала долазили до чистих позиција за постизање поена, морали су да граде сваки напад, а онда шутирају из често веома компликованих ситуација.

Изненађење за одбрану Звезде представљала је игра искусног Новице Величковића у првих 20 минута. Он је мучио младог Боришу Симанића и постигао неколико веома битних поена. Одлично га је пратио Ђорђе Гагић, али треба нагласити и то да су и у одбрани поменута двојица кошаркаша имала велики допринос. Актуелни првак је инсистирао на тројкама, при чему је млади Симанић погодио једину тројку, али из чак шест покушаја. Партизан је на истеку полувремена имао шест скокова више (22-16), а предност је остварио и у асистенцијама (8-5). Свему томе захваљујући, црно-бели су на велики одмор отишли са четири поена предности (37:33).

Фото: KSS


Лендејл најкориснији играч

Победнички пехар, “Жућкову левицу” капитену Партизана НИС Нови Величковићу уручио је Предраг Даниловић, председник КШ. Он је даривао и златне медаље црно-белима. За најкориснијег играча финалог сусрета проглашен је центар црно-белих Yок Лендејл, којем је пехар уручио селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић.


Стигао је Партизан и до осам поена предности у 23. минуту (43:35), али се некако баш у тим тренуцима разиграо Давидовац, који је шутирао 6-6 из игре и, уз конфузне нападе Партизана, Звезда је у 26. минуту имала предност од 48:47, после поена Перпероглуа. За три минута Томићева екипа направила је серију од 13:4 и поново је финале ушло у пуну неизвесност. Разиграо се и Yо Регланд, али је онда Вања Маринковић погодио за три поена, па је испуњено гледалиште у “Чаиру” могло да прати занимљиву и више него неизвесну битку. Регленд и посебно Давидовац били су предводници црвено-белих и минут пре краја треће деонице предност њиховог тима износила је пет поена, да би Ренфро тројком поставио резултат 55:57 пре одлучујућих 10 минута.

Фото: Predrag Danilović predaje pehar Novici Veličkoviću, foto: KSS


Ђорђевић: Изванредно финале

Селектор Србије Александар Ђорђевић је после финала рекао:

"Честитам обема екипама, свака од њих могла је да освоји победнички пехар. Видели смо одличну кошарку, фантастичну атмосферу и много младих играча који су играли важне роле на турниру у Нишу."


Серијом промашаја на обе стране отворена је завршна деоница, да би тада Регленд погодио нову тројку за црвено-беле. Велики број изгубљених лопти, баш оно што није желео Тринкијери, карактерисао је тада игру Партизана, који је, ипак, великом борбеношћу успевао да остане конкурентан у борби за пехар. У 36. минуту, после кошева Лендејла и Ренфроа, Партизан је поново повео са четири поена (67:63). Заустављени су били Давидовац и Регленд и уследио је неминовни тајм-аут Томића. Виђена је велика битка на сваком делу терена и било је јасно да ће један напад, једна лопта, пресудити о победнику. Улогу лидера црвено-белих, са четири тројке заредом, преузео је Били Берон и у последњи минут ушло се с резултатом 71:69 за Партизан.

Седам секунди пре краја Ренфро је фаулирао Добрића који је промашио оба бацања али је, после правог карамбола, поново дошао до лопте и изједначио на 74:74, само 1,1 секунде пре истека времена. Си је, после тајм-аута убацио лопту ка Лендејлу, ког је испод коша несмотрено фаулирао Берон и Аустралијанац је добио прилику да са линије бацања донесе велико славље Партизану. Погодио је оба пута, а Звезда у преосталих 0,2 секунде није успела да избори продужетак.

А. Предојевић

Фото: KSS

Партизан НИС - Црвена звезда 76:74 (19:18, 18:15, 18:24, 21:17)

НИШ: Дворана “Чаир”, гледалаца: 4.500, судије: Белошевић, Јовчић и Обркнежевић.

ПАРТИЗАН НИС: Н. Јанковић 2 (4 ск), Пејy, Си 5, Маринковић 7, Јарамаз 5, Гегић, Величковић 9 (5ск), Пецарски, Ренфро 18 (7ск, 10ас) С. Јанковић 4, Лендејл 18 (4ск), Гагић 8 (4ск, 5гр).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА МТС: Регланд 17 (9ас), Човић 2, Кешељ, Перпероглу 3 (5ск), Давидовац 17, Ненадић, Лазић, Берон 18 (4ск), Добрић 2, Ристић 4 (5ск), Симанић 7, Цирбес 4 (4ск).

Андреа Тринкијери: Победили смо на једну лопту

Тренер Партизана Андреа Тринкијери честитао је Звезди на фер и чврстој игри.

„Било је пуно преокрета, играли смо мушки и борили се. Због свега тога ценим ривала, ово је спорт, зато им честитам како су се борили… Финале је увек овако, победили смо на једну лопту, могла је да слави и Звезда… Имали смо фантастичну егзекуцију на 1.1 секунду пре краја, био је баш добар пас, чист фаул, погледао сам снимак… Могли смо и пре да решимо меч, али нам је фалило заграђивање. У последња три и по минута смо преокренули са пар сјајних одбрана. Лепо је освојити трофеј у фебруарау, али има још пуно да се ради. Честитам мојим играчима и свима који су помогли да направимо овај успех, идемо даље…“

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести